Előreviszi az emberiséget a hegymászás?

Előreviszi az emberiséget a hegymászás?


Igen, a hegymászás, az extrém körülmények és terhelések, a tervezés és kitartás, mindez együttesen sokat taníthat nekünk, ezért meg kell adni a kellő elismerést, ugyanakkor nem kellene földbe döngölni azokat sem, akik csöndes kritikával illetik a hegymászásnak ezt a formáját, és nem látják hősies tettnek, csupán egy olyan extrém sportnak, melybe sokan belehaltak már.

Amikor azt mondjuk:

„az ilyen emberek vitték előre a világot”,

egy kalap alá vesszük az Everestre tizenegyezrediknek felérő hegymászót Amundsennel, aki elsőként érte el a Déli-sarkot. Amundsen vitte előre a világot, és kötve hiszem, hogy hegymászóként felment volna egy olyan hegyre, amit ezrek tapodtak már. Jellemző, hogy Amundsen csak azért ment a Déli-sarkra, mert az utolsó pillanatban megelőzték az Északi-sarkon. Kiváló vagy kiemelkedő egyéni teljesítmény nem mindig esik egybe azzal, amit az emberiség haladásának gondolunk, s azon túl, hogy nem kell mindent egy kalap alá venni, nem kellene tabusítani kérdéseket (ez bizonyosan nem viszi előre az emberiséget), és nem kellene felkapni a vizet mindenen.

Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több interjú

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Centauri

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kisfontos : Ideológiák helyett élet

A többséget elragadta a tévtanok, téveszmék, és tévhitek forgataga. A többség nemcsak ma, hanem tíz év múlva is szentül hiszi majd, hogy amiért ma harcolt,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük