Miért haltak meg idén olyan sokan a Mount Everesten?

mount everest hegycsúcs

Miért haltak meg idén olyan sokan a Mount Everesten?


Idén 2014-hez hasonlóan kiugróan magas a halálozások száma a Mount Everesten. Akkor minden korábbinál több, tizenhét hegymászó vesztette életét (bár más statisztikák szerint 1996-ban tizenkilencen haltak meg), és már idén is ennyien nem tértek vissza. Minek köszönhető ez a szomorú adat?

Valószínűleg annak, hogy minden korábbinál népszerűbbé vált a csúcs meghódításának vágya.

Eddig is évről évre meredeken és gyorsuló ütemben nőtt a hegymászók száma, de idén rekordmennyiségű engedélyt adtak ki, 478-at. Míg 2000-ben 645-en, 2010-ben 910-en, 2019-ben pedig már 1801-en indultak a magaslatokra, idén pedig még ennél is többen.

Ehhez képest a halálozások aránya valójában nem emelkedett, 1990 óta változatlanul 1 százalék körül mozog. Az 1974-es év volt kiugró ebből a szempontból, amikor a hegymászók 11 százaléka esett áldozatul.

Az Everest megmászásának sikere az elmúlt három évtizedben megduplázódott, ugyanakkor önmagában a hegymászók számának növekedése is kockázatot jelent, például, ha torlódás miatt kell várakozni a halálzónában.

A legtöbben lavinák miatt halnak meg, és sokan zuhannak le, emellett áldozatokat szed a magassági betegség, a kimerültség, egyéb rosszullétek és a természeti elemeknek való kitettség is. Ugyanakkor egy másik tényező is hozzájárulhat a halálesetek számának növekedéséhez.

Forrás: ABC News, The Himalayan, címlapkép: Andreas Gabler/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több Mount Everest

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Így kezdődött az Everest-őrület

  Száz éve még nagyon másképp festett egy Himalája-expedíció, mint napjainkban. Az első utazások nemcsak mászható útvonalakat kerestek, de biológiai megfigyeléseket is tettek…Tovább

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Az olajüzlet bekebelezte a klímakonferenciát

  A november 30-án kezdődő COP28 az ENSZ globális klímatárgyalásainak legújabb fordulója, amelynek az Egyesült Arab Emírségek ad otthont Dubajban. A konferencián 167 vezető vesz részt…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük