A Nemzeti Múzeumban megelevenedik a kutyák története

kutyák története

A Nemzeti Múzeumban megelevenedik a kutyák története


Ha már a kutyákkal kezdtük a napot, velük is folytatjuk. A Magyar Nemzeti Múzeumhoz került ugyanis a világ egyik legnagyobb kutyatörténeti gyűjteménye, a Corneliana Collectio Cynologica. A gyűjtemény gerincét mintegy 1500 darab kutyakoponya és egyéb emlősmaradvány alkotja. Megtaláljuk köztük a híres hungarikum-kutyafajták első egyedeit, de más, ritka fajok (például párducok, medvefélék), valamint egyéb háziállatok csontjait is.

Az adományozott anyagban 20. század eleji törzskönyvi kötetek, több száz arany, ezüst és bronzérem, valamint levelezések, kiállítási szalagok, ezüst billikomok, festmények, oklevelek, fényképek és több mint hetven porcelánkutya is megtalálható.

Corneliana Collectio Cynologica

A 2023-ban előkerült, Corneliana Collectio Cynologica gyűjtemény alapját 1946-ban Reményi K. András, a Magyar Nemzeti Múzeum archeozoológiai gyűjteményének egyik alapítója, a Göcseji Múzeum egykori igazgatója rakta le. A különleges kollekciót eltűnéséig a nemzetközi muzeológia is számon tartotta. A világ számos híres múzeuma, a British Múzeum, a New York-i Természettudományi Múzeum és a berlini Természettudományi Múzeum is próbálta megvásárolni.

A magyar kutyatörténeti kutatást nehezítette, hogy a második világháborút megelőző időszakból kevés tárgyi és írott forrás maradt fenn, emiatt a történelmi feldolgozásra sem kerülhetett sor. Az intézménynek adományozott állattani gyűjtemény, amely egységes gyűjteményi részként az Újrégészeti Gyűjtemény archeozoológai részlegébe kerül, a magyar kutyafajták története szempontjából is értékes, és számos kutatási területhez fontos adatokat szolgáltathat.

A kollekción vizsgálni lehet

a hungarikumnak számító kutyafajták csonttani vizsgálatát, a darabokon végzett biometriai mérések adatai pedig hozzásegíthetnek a Kárpát-medencei történeti fajták típusainak jobb megértéséhez és a régészeti anyagban található analógiák feltérképezéséhez.

A genetikai vizsgálatok eredményei mellett ugyanakkor fontos az egyes kutyafajtákra vonatkozó egyéb történeti, írásos források (krónikák, útleírások) vizsgálata is, amely megvalósulhat egy szélesebb interdiszciplináris kutatás keretében, más szakterületek képviselőivel – például állatorvosokkal, történészekkel – együttműködve.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kutya

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A kutya vagy a törpemalac empatikusabb?

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói házi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését hasonlították össze. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan reagálnak…Tovább


    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük