Elhagyta Baltimore-t a konténerszállító

Baltimore konténerhajó

Elhagyta Baltimore-t a konténerszállító


Kihajózott Baltimore kikötőjéből hétfőn az az óriás konténerszállító, amelyik műszaki hiba miatt tartópillérnek csapódva összedöntötte a több kilométer hosszú Francis Scott Key hidat márciusban. A csaknem 300 méter hosszú, Dali nevű hajó a kikötői kalauzok segítségével, saját motorját használva vágott neki az útnak, ami Virginia állam partvidékére vezet. Az ottani nemzetközi kikötőben a súlycsökkentés érdekében lerakodnak róla mintegy 1500 konténert. A hatóságok az utat végig biztosítják mintegy fél kilométeres biztonsági zónát kialakítva a hajó körül.

A hajó ezután a norfolki nemzetközi hajózási terminál felé veszi az irányt, ahol további javításokat végeznek majd. A Dali fedélzetén tartózkodik a 22 fős legénység, valamint a helyreállításban résztvevő hat szakértő is.

A Dali

március 26-án a kora hajnali órákban teljes rakománnyal a fedélzetén a kikötőből való kihajózás után irányíthatatlanná vált, és a Patapsco-folyó torkolatában álló acélszerkezetű híd pillérjének csapódott. A több ezer tonna súlyú építmény pillanatok alatt összeomlott, részben a hajó fedélzetére. A több héten keresztül zajló mentési munkálatok eredményeként a hajót fogva tartó acélszerkezetet május 20-án sikerült eltávolítani, ami után a konténerszállítót visszavontatták kisebb javításokra a kikötőbe.

A katasztrófában a hídon dolgozó karbantartó munkások közül hatan vesztették életüket. A szerencsétlenség nyomán a baltimore-i központtal működő Johns Hopkins Egyetem szakértői csoportot hozott létre, hogy megvizsgálja a hasonló, kikötői bejáratok felett ívelő hidak stabilitását. Szeretnék tudni, hogy azok miként reagálnának egy olyan becsapódásra, mint ami a Francis Scott Key híd vesztét okozta.

Maryland állam kormányzója,

Wes Moore azt ígérte, hogy a hidat újjáépítik, Joe Biden elnök pedig áprilisban arra tett ígéretet, hogy a munkára szövetségi forrásokból teremtik elő a fedezetet. Az autópálya szélességű utat hordozó híd 1977-es átadása óta meghatározó közlekedési útvonal volt Maryland államban, az újbóli megnyitását 2028-ra ígérik.

Baltimore kikötőjét a hídomlás miatt több hétre teljesen le kellett zárni, majd fokozatosan nyitották újra, teljes kapacitással május végén kezdhetett ismét üzemelni. A kikötői zárlat érzékelhető kiesést okozott az amerikai gazdaság számára, mert a keleti partvidék egyik meghatározó teherszállítási központjáról van szó, és ezrek maradtak átmenetileg munka nélkül.

Forrás: MTI, kép: Amaury Laporte/Flickr, CC 2.0

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hajó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vörösbegyek hajóznak a tengerentúlra

A vörösbegyek jellemzően Európában és környékén mozognak Szibériáig illetve Afrikáig, azonban ezekben az években már nem az első bukkan fel közülük a tengerentúlon…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük