A kutya vagy a törpemalac empatikusabb?

kutya vagy törpemalac

A kutya vagy a törpemalac empatikusabb?


Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói házi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését hasonlították össze. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan reagálnak az egyes állatok a különböző emberi hangokra, a sírásra és a dúdolásra.

A sírást úgy jellemezték, mint negatív töltésű, de megszokott hangadást, a dúdolást pedig úgy, mint nem negatív, de szokatlan hangot. A kutatás szerint mind a kutyák, mind a törpemalacok különbséget tettek a két hangadás között, de másképp reagáltak. A kutyák érzelmileg jobban bevonódtak, amikor síró ember közelében voltak, míg a törpemalacokat a dúdolás jobban stresszelte.

A kutatók szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kutyák háziasításához vezető szelekcióban döntő szerepet játszhatott az emberi hangok által kiváltott érzelmi bevonódás.

Bár a törpemalacok is egyre népszerűbb társállatok, az emberrel közös múltjukból hiányzik az együttműködésre való szelekció. A kutyák viszont érzelmeiket az emberi hangokhoz igazították, és izgatottak lettek, negatív érzelmi állapotba kerültek és több hangadással válaszoltak a sírásra, mint a dúdolásra. A családi törpemalacok azonban a semlegesebb dúdolás hallatán kerültek erősen izgatottabb és negatívabb érzelmi állapotba.

Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a törpemalacokra is hatott az emberi sírás, de úgy tűnik, hogy a nagyon szokatlan, és a meglepő hangok jobban stresszelik őket, mint a megszokott vészjelzések. A kutyák viszont a jelek szerint különösen fogékonyak a különböző töltetű emberi érzelmekre, még a szokatlanabbakra is.

Az eredmények szerint ahhoz, hogy kialakuljon a háziállatok és az emberek közti együttműködés, kulcsfontosságú, hogy az állatok megértsék az emberi hangok által hordozott érzelmeket.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kutya

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük