Épülhet a hortobágyi madárszínház

hortobágyi madárszínház

Épülhet a hortobágyi madárszínház


Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg, és a hortobágyi halastavak madár- és állatvilágát egyedülálló módon mutatja majd be.

A madárszínház afféle fordított állatkert formájában viszi közelebb az emberekhez a természetet: nem a madarak, hanem az emberek zárkóznak be egy földbe sülyesztett terembe, amelynek 16 méter széles üvegén keresztül, a vízfelszínnel szinte egymagasságból, természetes élőhelyükön, testközelből, a zavarásuk nélkül figyelhetik meg a madarakat.


A hajdú-bihari önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében nyert a projektre 4,3 milliárd forintot. Az önkormányzat mellett a fejlesztésben az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ valamint a Hortobágyi Nemzeti Park vesz részt.

A madárszínházat

az ember alkotta öregtavaknál építik fel, így nem sérül a világörökségi környezet. A korábban halastónak készült, kétezer hektáros területet visszavette a természet, sűrű a növényvilága, és olyan madárparadicsom lett, ahol a hazánkban fellelhető mintegy 430 madárfaj közül több mint 340-et figyeltek már meg.

Egy helyi felmérés szerint a megkérdezettek többsége szívesen utazik 35-50 kilométert, hogy elérjen egy-egy ökoturisztikai látnivalót (37 százalékuk akár 200 kilométer is), így a madárszínház debreceni, hajdúszoboszlói és Tisza-tavi turistákra is számíthat a látogatók között.

Mi is jártunk hortobágyi madárlesen:


Forrás: MTI, kép: Aktív Magyarország

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Hortobágy

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Fantasztikus lesz. Milyen jó ilyen híreket olvasni. Olyan akvárium amiben nem fogságban lévő élőlényeket lehet megfigyelni, hanem a természetes élőhelyükön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük