Mi a kánikula jelentése? És mi köze a kutyákhoz?

kánikula jelentése

Mi a kánikula jelentése? És mi köze a kutyákhoz?


A nyári hőséget gyakran kánikulaként emlegetjük, de olykor azt is mondjuk: kutyameleg van. Angolszáz nyelvterületen a nyár hagyományosan legmelegebb, július 3-tól augusztus 11-ig tartó időszakát dog days-nek, azaz kutyanapoknak hívják. De mi köze a hőmérsékletnek a kutyákhoz?

Nem csak annyi, hogy a nagy meleg a háziállatokat is megviseli. És nem is az a nézet, mely szerint a kutyák megvadulnak a hőségtől. Az okot a csillagokban kell keresnünk. Méghozzá a Nagy Kutya, vagyis Canis Maioris csillagkép (és az egész égbolt) legfényesebb csillagában, a Szíriuszban, melynek neve latinul Canicula, azaz „kiskutya”.

Az ókori görögök figyelték meg, hogy akkor jönnek a nyár legmelegebb napjai, amikor a Szíriusz a Nap közelében kel fel. A csillag neve görögül perzselőt jelent, és a rómaiak is úgy gondolták, hogy a Szíriusz hőt bocsát ki, amikor a Nappal együtt áll. Az egyiptomiak a Kutyacsillag helyzetét ugyanakkor a Nílus éves áradásával kötötték össze.

A kánikula napjai azóta eltolódtak a csillagképtől. A Szíriusz egykor a nyári napforduló környékén jelent meg a Nap mellett, ma már viszont inkább júliusban tűnik fel. Nagyjából tízezer év múlva a “kánikulai” napok annyira eltolódnak majd, hogy a télre esnek – ami talán egybevág a klímaváltozás folyamatával is. Akkorra a nyári forróságra már új szót kell kitalálni.

Forrás: Mentalfloss, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több nyár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük