Egyiptomban naponta három órára kikapcsolják az áramot

Egyiptomban áramot

Egyiptomban naponta három órára kikapcsolják az áramot


Az egyiptomi kormány vasárnapra és hétfőre a szokásosnál egy órával hosszabb, háromórás napi tervezett áramszünetet hirdetett, miután a hőhullám miatt megugrott az energiafogyasztás. A kétórás tervezett áramszünetet még tavaly júliusban vezették be, amikor megugrott a légkondicionálás iránti igény, a gáztermelés ugyanakkor csökkent. Mindehhez az ország nehéz pénzügyi helyzete is hozzájárul. A hónap elején a gázellátás hiánya miatt ideiglenesen le kellett állítani a műtrágya- és vegyiüzemeket is.

Az áramkimaradások nemcsak a polgárokat frusztrálják, de fennakadásokat okoznak az üzleti életben, és több haláleset is előfordult már miattuk. A hatóságok az áramkimaradásokat a 106 milliós lakosság növekvő igényeivel és a különböző fejlesztési projektekkel magyarázták.

Az áramkimaradások hatására az egyiptomi közösségi médiában kritikusan kommentek kíséretében újra forogni kezdtek a korábbi évekből származó, a jobb áramellátásról szóló hivatalos bejegyzések.

Forrás: Reuters, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

 1. Persze, ne a szegénység vigyen rá senkit, de én nem bánnám, ha világszinten korlátoznánk az áramfelhasználást. Mondjuk napi két óra áramszünet az egész Földön, vajon mennyit segítene a felmelegedés fékezésében? És mennyit segítene a könyveladások emelésében? És vajon mennyivel tenné intenzívebbé a szociális kapcsolatokat?

  1. Author

   Nekem az jutott eszembe, hogy voltak nemrég ezek a spórolási kezdeményezések, hogy az egyébként is tök felesleges díszkivilágítások nem égtek egész éjjel a városokban meg a kirakatokban. Igazából már úgy is sokat lehetne spórolni, hogy kábé senki észre sem venné, hogy valami hiányzik. De napi két óra mindenhol biztos, hogy sokat segítene. Lehet, hogy máshol is szükség lesz majd ilyesmire.

 2. Áramfüggő a világ- minden működéséhez kell. Nem hiszem, hogy valaminek a megvonása a megoldás, inkább máshogy kell használni- pl. a légkondit nem kell minden szobába tenni, vagy vízforgatós medencéket működtetni- meg éjszaka is kivilágított kirakatokat nézegetni , vagy drága díszkivilágítást telepíteni stb..most hirtelen nem jut más eszembe nekem sem .Olyan elegánsan hangzik amikor azt mondják valamire gyönyörű mert fényárban úszik- mint karácsonykor az összes ház kívül belül. Engem nagyon frusztrál, ha nincs áram, pedig nincs légkondim, fagyasztó ládám, tv-m ventillátorom, gyertya mellett meg nem tudok olvasni:-))) Nekem megint egy régi dolog ugrott be, volt egy piszok jó film “És hamarosan a sötétség”- a 70-s évek egyik nagy száma volt, jókat lehetett rettegni.

  1. Author

   Lehetne például a díszkivilágításokat is ünnepnapokra időzíteni vagy ünnepnapot csinálni belőle. Nagyon fura érzés vidékről sötétben megérkezni Budapestre, ahol örökké szinte nappali világosság van. Ez szerintem senkinek nem jó, nemcsak az állatoknak, de az embereknek se. Érdekes élmény volt repülőről éjszaka lenézni a különböző európai országokra, szinte alig találni már sötét helyet, de a fényáron belül is vannak kiugróan fényes csomópontok, például Észak-Olaszországban.

   1. Folyamatosan mesterséges fényben lenni az valóban nagyon egészségtelen. A másik véglet a töksötét- a kivilágítatlan közutak pl. Borsodban mentünk egyszer éjszaka autóval, túl azon, hogy nagyon keskeny és rossz volt az út (Szerencs környéke), nulla közvilágítás, az út szélén derékig érő fű, az sem látszott hol van az árok. Az tény, hogy a vidék takarékosabb mint a nagyvárosok. Amúgy nagyon szép látvány fentről a kivilágított város. Az biztos, számos ponton lehet környezet tudatosnak lenni. A Föld órája is valami ilyesmi amikor egy órára lekapcsolják a világon mindenütt a nevezetességek diszkivilágítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük