Megvan az év fagylaltja
Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja – közölte a Magyar Cukrász Ipartestület.
A versenyt idén Kecskeméten rendezték, ahol a cukrászok a nézők előtt készítették el munkáikat, hogy a közönség is jobban megismerhesse a fagylaltkészítés rejtelmeit. Rekordszámú, kilencven nevezés érkezett, így a korábbi évek győzteseivel együtt összesen százharmincféle fagylaltot kóstolhattak a rásztvevők. Az édességeket cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
A cukrászdák és kézműves fagylaltozók
versenyének aranyérmese és egyben az Év fagylaltja vándorkupa nyertese a Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel lett, amely Bergmann Nándor (A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred) alkotása. Ezüstérmet kapott a Meggyes pekuccino, Vadócz Jenő fagylaltja (Promenád Kávéház, Balatongyörök), a bronzérmet pedig a Szerenád nevű fagylalt kapta, Damniczki Balázs alkotása (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár).
A mentes kategória aranyérmét a Sárgabarack lime maracuja, Marsa Éva Heléna fagylaltja kapta (Vanília & Gelarto, Nagykőrös). A házigazda Kecskemét tiszteletére meghirdetett sárgabarack kategória győztese a Mámoros marillen lett, Márton Sándor alkotása (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred).
A közönségdíjat a Kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában, Szabados Norbert fagylaltja kapta (König-Units Kft., Üllő), Kecskemét Megyei Jogú Város különdíját pedig a Kecskeméti mosolygós barack, Pokoraczki Ágnes alkotása (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó).
A versenyzők kreativitása
ismét határtalan volt. A pikánsan ízesített sárgabarack-fagylaltok mellett szinte minden magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.
A bemutatókon a tavalyi győztes Sütőtökös mandula fagylalt dió variációkkal mellett magas gyümölcs és rosttartalmú sorbeteket és zöldségfagylaltokat is megismerhettek a látogatók. Bővebb információ és képek az ipartestület Facebook-oldalán találhatók.
Forrás: MTI, Facebook, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!