Miért olyan fontosak a vizes élőhelyek?

vizes élőhelyek 2024

Miért olyan fontosak a vizes élőhelyek?


Több mint ötven éve, 1971. február 2-án írták alá Ramsar városában a vizes élőhelyek védelméről szóló megállapodást, amely a legrégebbi, jelenleg is aktív természetvédelmi egyezmény. Az aláírásakor csupán a vízimadarakra fókuszáltak, de időközben az egyezmény tevékenysége kiszélesedett, és az egyezményhez mára 172 ország csatlakozott. Az elmúlt több mint ötven évben mintegy kétezerötszáz ramsari területet jelöltek ki, több mint két és félmillió négyzetkilométeren. Ez a hálózat az Európai Unió szárazföldi területének csaknem hatvan százalékát teszi ki.

A vizes élőhelyek védelmére nagy szükség is van, mert az elmúlt három évszázadban mintegy nyolcvan százalékuk, az elmúlt ötven évben ezen belül harmincöt százalékuk elveszett.

Pedig a vizes élőhelyek ritkán említett tulajdonsága a rendkívüli fajgazdagság mellett az, hogy szénmegkötő képességük nagyobb, mint bármely más élőhelyé. A világnap jelmondata idén a vizes élőhelyek és az emberi jóllét összefüggéseire helyezi a hangsúlyt. Azt üzeni, hogy az ökoszisztéma-szolgáltatások alapja a vizes élőhelyek állapota.

Ramsari területek Magyarországon

Magyarország az 1979-es csatlakozásától napjainkig huszonkilenc vizes élőhelyet jelölt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékére csaknem 250 ezer hektáron. Az ország területének 2,6 százaléka vált így ramsari területté.

A kezdetekben a vizes élőhelyekhez kötődő madarakat, mostanra viszont már komplett ökoszisztémát védő egyezmény a Pannon biogeográfiai régió területén többek között mocsarakat, nedves réteket és szikes tavakat foglal magában. Ezenfelül felszín alatti vizek és barlangok is az egyezmény hatálya alá kerültek magyar kezdeményezésre.

A magyarországi nemzeti parkok a decemberben lezárult Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében csaknem kétszázezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. A fejlesztések kétharmada klasszikus élőhely rekonstrukció volt, amelynek szintén kétharmada vizes élőhelyekre irányult.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több vizes élőhely

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több természetvédelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Azt hiszem, én is a vizes élőhely rekonstrukcióhoz csatlakoztam, amikor pár hónappal ezelőtt “örökbe fogadtam” egy vidrát. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük