Mire költötték a támogatásokat az idén a nemzeti parkok?

nemzeti parkok hortobágy

Mire költötték a támogatásokat az idén a nemzeti parkok?


Az elmúlt tizenhárom évben a tíz magyarországi nemzeti park több mint 1240 munkatársával kilencvenmilliárd forint összértékben hajtott végre fejlesztéseket, amellyel több mint háromszázezer hektáron javult a természeti környezet állapota az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Nagy múltú természetvédelem

Magyarország területének több mint egyharmada – Európában egyedülálló módon – természetközeli állapotban maradt fenn, ez a terület azonban emberi tevékenység következtében feldarabolódott. A jó természeti állapot megőrzése érdekében állandó beavatkozások szükségesek, ezt a feladatot végzi a tíz nemzeti park igazgatóság.

A hazai természetvédelem nagy múltra tekint vissza, hiszen idén ötven éves az ország első nemzeti parkja, és több mint száz éve állt szolgálatba Magyarország első hivatásos természetvédelmi őre, idősebb Gulyás József kócsagőr.


Támogatások és fejlesztések

A természeti értékek megőrzéséhez szükség van az európai uniós támogatásokra is, mint az idén záruló Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP). Ennek forrásfelhasználása 107,5 százalékos volt, illetve a közvetlen állapotjavító beruházások a kitűzött célterület majdnem dupláján valósultak meg, és a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP), a Közép-Magyarország Operatív Program (KMOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) is segítséget adott a fejlesztésekhez.

Az említett operatív programok kétharmada klasszikus élőhely-rekonstrukció volt, ezek kétharmada vizes élőhelyet állított helyre. A második legjelentősebb terület a kezelési infrastruktúra korszerűsítése volt: a védett gyepeket országszerte tizennégyezer őshonos magyar haszonállat segítségével tartja karban az állami természetvédelem intézményrendszere, ezzel génmegőrzési feladatot is végezve.

Egyre jobban szeretjük a nemzeti parkokat

A nemzeti parkok iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a hazai több mint hétszáz ökoturisztikai létesítmény felét nemzeti parkok tartják fenn. Ezekben az intézményekben regisztrált éves látogatószám az elmúlt tizenhárom évben megduplázódott, és meghaladta az 1,6 millió főt.

2022 decemberében az Európai Bizottság elfogadta a KEHOP+ programot, amely 42 milliárd forintot biztosít arra, hogy több mint százezer hektáron javuljon a környezet állapota. A tervek szerint újabb, leromlott állapotú élőhelyeket állítanak helyre, emellett a veszélyeztetett fajok megőrzésére és a rendszeres kezelés feltételeinek javítására összpontosítanak majd a nemzeti parkok.

Forrás: MTI, kép: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több nemzeti park

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Pénteken kezdődik a Nemzeti Parkok Hete

Kenutúrákon, bölényszafarin, lápréti barangoláson, sólyom- és saslesen és interaktív vízvizsgálaton is részt vehetünk a Magyar Nemzeti Parkok Hetén…Tovább

még több természet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mit tehetek a felmelegedés ellen?

Mutassátok ti is a fákat, amiket eddig elültettetek! Mutassátok a földeket, amit a vadonnak visszaadtatok! Mutassátok ti zöldművészek, zöldköltők és zöldrapperek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük