Új természetvédelmi területek Budapesten

természetvédelmi területek Budapesten

Új természetvédelmi területek Budapesten


Idén tavasszal is bővültek a Főkert kezelt, helyi jelentőségű védett területek: természetvédelmi oltalom alá került a második kerületi, közel öt hektáros Vár-hegy, a harmadik kerületi Mocsáros Természetvédelmi Terület pedig közel háromszorosára, több mint hetvenöt hektárra bővült. Ezzel most már több mint 1070 hektárra emelkedett a kezelésünkben lévő természetvédelmi területek nagysága.

A Vár-hegy

nem messze található Hűvösvölgytől, egy erősen körbeépített úgynevezett zárványterület, ami csak azért maradhatott meg a maga természetességében, mert olyan meredek hegyoldalak alkotják, ahol az építkezés szinte lehetetlen. Elszigeteltsége megnehezíti az itt élő állat- és növényfajok fennmaradását, mégis több értékes védett élőlényt találunk a területen, például bunkós hagymát (Allium sphaerocephalon), illatosan virágzó nagyezerjófüvet (Dictamus albus), vagy Atalanta-lepkét (Vanessa atalanta), énekes rigót (Turdus philomelos), és védett vörös mókust (Sciurus vulgaris).

A Mocsáros

egészen más jellegű táj, nevét az északi részén található lápos-mocsaras élőhelyről kapta, amelyet a főváros budai oldalán máshol nem is találunk. Most tavasszal a környező nyílt gyepes élőhelyekkel bővült a természetvédelmi terület – mintegy ötven hektárral – amelyek méretükkel a budai oldalon szintén egyedülállóak. Él itt tövisszúró gébics (Lanius collurio), ami Natura 2000 jelölőfaj, vagy a Budapesten ritkaságszámba menő sordély (Emberiza calandra), a nádasban pedig például a fővárosban ritka függőcinege (Remiz pendulinus) rakja bokszkesztyű alakú fészkét. A nedvesebb területeken többek között mocsári kosborok (Anacamptis palustris subsp. palustris) nőnek, a nádasszegélyeken mocsári csorbóka (Sonchus palustris), mindkettő védett növény.


Hamarosan az Európai Unió LIFE-pályázatának támogatásával egy széleskörű élőhelyrehabilitációs munka kezdődik, melynek keretében a terület déli részén tizenhárom hektáros ökologikus közparkot terveznek. A Főkert Facebook-oldalán további képek láthatók a helyszínekről és az itt élő fajokról.

Forrás és kép: Főkert/Facebook, a címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több természetvédelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megérkeztek a birtokra a fogolycsibék!

Épp elég unortodox, de roppant világos és logikus, újszerű lépés merült fel újabban, ami reményt adhat arra, hogy esélyeinket a fogoly visszatelepítést illetően…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük