Mágneses nulltér laboratórium nyílt Sopron mellett

mágneses nulltér laboratórium

Mágneses nulltér laboratórium nyílt Sopron mellett


Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont még 2017-ben nyert pályázati támogatást arra, hogy a Sopron melletti Fertőbozon mágneses nulltér laboratóriumot építsen. A laboratórium, ahol földi körülmények között válik lehetővé az interplanetáris térben jellemző mágneses környezet vizsgálata, idén januárban készült el.

A Föld erős és időben változó saját mágneses tere

megakadályozza, hogy a Föld felszínén nagy pontosságú, finom mágneses méréseket lehessen végezni, illetve, hogy a mágneses tér hatásától megtisztítsanak bizonyos, a mágnességre érzékeny folyamatokat.

A kőzetek kristályaiba befagyott gyenge mágneses terek, vagy például az agyáramok, illetve a magzati szívműködés keltette finom mágneses jelek rengeteg információt hordoznak, amit csak úgy kehet kinyerni, ha a földi teret és annak zavarait hatékonyan leárnyékolják.


Az űrszondák,

és űrkutatási műszerek, illetve más, a mágneses szennyezésre érzékeny technológiai eszközök mágneses tisztaságának mérésére is csak ilyen környezetben lehetséges. Ezen igény kielégítésére a világ vezető kutatóintézetei úgynevezett mágnesesen tiszta laboratóriumokat hoztak létre. Mostantól pedig Magyarországon, a fertőbozi Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium területén is elérhető egy ilyen, magas színvonalú kutatási infrastruktúra.

A laboratóriumban geofizikai méréseket végeznek, szimulálják az űrbéli mágneses körülményeket, űreszközök mágneses tisztaságát vizsgálják, illetve űrkutatási műszereket fejlesztenek. A fenti elsődleges célokon túl a Laboratórium nyitott minden olyan tudományos és technológiai fejlesztés számára, amely alacsony terű, mágnesesen tiszta környezetet igényel.

A földi mágneses tér kiszűrését

egy aktív kompenzáló és egy passzív árnyékoló rendszer együttműködése biztosítja. Az aktív kompenzálást a Laboratóriumot befogadó csarnok falain elhelyezett, kilenc méter oldalhosszúságú tekercsekből álló, háromdimenziós tekercsrendszer végzi. A passzív árnyékolást biztosító árnyékoló kamra a tekercsrendszer fókuszpontjában helyezkedik el, falait több rétegben speciális ötvözetből készült árnyékoló lemezek borítják, amelyek különleges mágneses tulajdonságuk révén „magukba szívják” a maradék tér mágneses erővonalait, így a kamra belsejében már csak a bolygóközi térnek megfelelő, rendkívül alacsony mágneses mező mérhető.

A Laboratórium elkészültével egy új, világszínvonalú kutatási infrastruktúra vált elérhetővé a magyar kutatók számára, ezzel pedig Magyarországon eddig megvalósíthatatlan geofizikai, űrkutatási, kőzettani, metallurgiai, biológiai és orvostudományi kutatások és alkalmazások elvégzésére nyílt mód. Ezzel a nemzetközi kutatásokban is könnyebben vehetünk részt.

Forrás és képek: zbl.epss.hun-ren.hu

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mi történik, ha villám csap belénk?

A villámcsapások szerencsére nem túl gyakoriak és nem is nagyon halálosak: az áldozatok kilencven százaléka túléli az esetet, igaz, többségüknél nem múlik el…Tovább

5 hozzászólás

 1. Ez izgalmas! 🙂 Így a különböző kísérleteket nem kell majd felvinni a világűrbe, hanem itt, a földi laboratóriumban jóval olcsóbban el lehet majd végezni.
  Ehhez valószínűleg köze van a magyar űrkutatási program felpezsdüléséhek is. Vagy fordítva. 🙂

 2. “így a kamra belsejében már csak a bolygóközi térnek megfelelő, rendkívül alacsony mágneses mező mérhető.”
  Ez igen!

  1. Author

   Kíváncsi lennék, milyen érzés lehet ott lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük