Új hulladékudvarok épülnek

hulladékudvar lead

Új hulladékudvarok épülnek


Esztergomban átadták a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarát, ahol negyvenféle hulladékot lehet leadni ingyenesen, a hét hat napján. A társaság a következő tíz évben további nyolcvankét új hulladékudvart épít országszerte.


MTI/Bodnár Boglárka

A Mohu emellett több mint kétezer helyszínen telepített palackvisszaváltó automatákat, és még az idén 1500 textilgyűjtő automatát helyez ki. Ezek száma később ötezerre, vagy hatezerre is bővülhet. Emellett van, ahol már a komposztot is külön szállítják el.

Jövőre elkészült egy úgynevezett szuperválogató is, amely robottechnikával negyvenféle hulladékot képes szétválogatni. Hasonló válogatóból húsznál többet terveznek, és kétszázezer edényt helyeznek ki a háztartásokhoz, ahol eddig zsákban gyűjtötték a szelektív hulladékot.


MTI/Bodnár Boglárka

Az esztergomi létesítmény átadásával egy időben bezárják a város korábbi szelektívgyűjtő szigetét. A hulladékudvar nemcsak a város, de a környező települések hatvanezer lakosát is kiszolgálja, és magyarországi lakcímkártyával bárki igénybe veheti.

A cég a következő tíz évben az ötezer fősnél nagyobb településeken mobil vagy fix hulladékudvart, a tízezer fősnél nagyobb településeken és a huszonötezer főnél népesebb gyűjtőkörzetekben pedig fix hulladékudvart létesít. A tervek szerint 2025 végéig újabb kilenc udvar jöhet létre, melyek közül idén három-négy kivitelezése kezdődhet meg.


MTI/Bodnár Boglárka

Az esztergomi hulladékgyűjtő udvar a maga kategóriájában az egyik legnagyobb. A Mohu a legtöbb esetben kétezer négyzetméter hasznos alapterületű új hulladékudvarokat tervez, de bizonyos helyszíneken ezer és négyezer négyzetméter hasznos alapterületű udvarok is épülhetnek.


MTI/Bodnár Boglárka

Cél, hogy a jelenlegi harmincról 2035-ig hatvanöt százalékra növekedjen a települési hulladék újrahasznosításának aránya, a lerakás arányát pedig ötvenről tíz százalékra kell csökkenteni.

Forrás: MTI, képek: MTI/Bodnár Boglárka

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a hulladékról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük