Így telelnek a bölények az Őrségben

bölények őrségben

Így telelnek a bölények az Őrségben


Az Őrségi Nemzeti Park nemrég hangulatos videót osztott meg az Őrségi Vadon hóban legelnivalót keresgélő bölényeiről. Mint a honlapjukon az európai bölényprojektről írják, a kontinens legnagyobb testű szárazföldi állatának megmentése a nemzetközi természetvédelem sikertörténete. A mintegy száz éve zajló védelmi tevékenységbe az Őrség 2017-ben kapcsolódott be, méghozzá két okból.

Hogy kerülnek a bölények az Őrségbe?

Egyrészt szeretnék bemutatni azokat az állatokat, amelyek korábban itt éltek, és részei voltak az itteni természetnek. A növényevő nagyemlősök közül ilyen az európai bölény (Bison bonasus). Másrészt egy nemzeti parknak mindig van úgynevezett “vadon” területe is, ahol a természet az úr és az ember nem avatkozik bele az itt zajló folyamatokba.

Egy ilyen vadon terület működéséhez lehetőség szerint biztosítani kell annak valamennyi elemét, de legalábbis törekedni kell erre. Ebben a rendszerben, egy olyan, kétharmad részben erdősült tájban, mint az Őrség, fontos szerepe van a valaha itt is élt európai bölénynek.

A másik nagy céluk így a bölényekkel az, hogy – a kerítés mögött- hagyják őket “érvényesülni” az őrségi tájban. Ezért hozták létre a Kondorfa Hegy-völgy Vadon Területet, ahol tanulmányozni tudják a szerepüket a természetben.


Űzött vadból védett kedvenc

Az európai bölény egészen a 18. századig vadon élt a Kárpát-medencében, ezen belül legtovább Erdélyben maradt meg, ahová nemrég szintén visszatelepítették. A középkorban még vadásztak rá, királyi kiváltság volt a legnagyobb testű, európai szárazföldi emlős elejtése. A kontinens nyugati feléről már korábban kihalt, utolsóként Közép-Európában, a lengyelországi Bialowieza őserdőben maradt állomány, amelynek sorsát aztán az első világháború pecsételte meg. Így az európai bölény síkvidéki alfaja a szabad természetből 1920-ra eltűnt, hegyvidéki alfajának utolsó, szabadon élő példányát pedig az 1920-as években lőtték ki a Kaukázusban.

A fajt tizenkét, vadasparkokból, állatkertekből összegyűjtött példány szaporításával mentették meg a teljes kipusztulástól. Az első állatokat 1952-ben engedték szabadon Bialowiezában, azóta újra megtalálhatók a természetben. Hazai egyedszámuk mintegy hetven példány, az Őrségi Nemzeti Parkon kívül állatkertekben, vadasparkokban, vadaskertekben találhatók meg. Arról pedig, hogy miért is jó, ha vannak a közelben bölények, ez a cinke biztosan tudna mesélni:


Bővebben a bölényekről a Nemzeti Park oldalán olvashatunk, itt pedig a februári havazásban láthatjuk néhányukat.

Címlapkép: Őrségi Vadon/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több bölény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A szarvasmarha, a bölény és a metán

Nemrég készült egy kutatás, amely megállapította, hogy a bölények jócskán hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb széndioxid kerüljön a légkörbe… Tovább

még több vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük