Tombolt a Helene hurrikán, élőben mentett embert a riporter

Helene hurrikán

Tombolt a Helene hurrikán



Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

Az áldozatok csaknem fele dél-karolinai, sokan kidőlő fák következtében vesztették életüket. Több mint négy millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hurrikánnal együtt érkező esőzésekben több helyen alakultak ki áradások, villlám-árvizek, amelyek autóutakat, és utcákat borítottak el. Tennessee államban a hirtelen jött áradás egy kisváros kórházát is elöntött, a dolgozók és páciensek tucatjai kerestek a tetőn menedéket, ahonnan helikopterrel mentették ki őket.

Mentés élő adásban

A Georgia állambeli Atlantában a Fox televíziócsatorna tudósítója az élő bejelentkezést megszakítva sietett egy vízzel elöntött utcán az autójában ragadt nő segítségére. Ezt megelőzően a televízió nézők láthatták, hogy a jármű belehajt a gyorsan emelkedő víztömegbe, amelyben elakadt.


Az állam legnagyobb városában majd másfél évszázados csapadékrekord dőlt meg, ugyanis 48 óra alatt több mint 280 milliméter eső esett. Az előző kétnapi csapadékrekord 240 milliméter volt még 1886-ból Atlantában.

A Helene-hurrikán Kentucky államban veszített annyit az erejéből, hogy pénteken az esti órákban trópusi viharrá minősítse az amerikai Országos Hurrikán Központ.

Azt megelőzően keresztülhaladt Florida állam északnyugati részén, Georgia államon, Dél-Karolinán és Tennessee-n, de érintette Észak-Karolina és Alabama állam egyes részeit is.

Az idei viharszezon legerősebb hurrikánja volt

Az érintett területeken a mentésben a nemzeti gárda egységei is részt vettek, Floridában pedig a kormányzó utasítására, a várható pusztításra készülve, már a vihar érkezése előtt készenlétben voltak az áramszolgáltatók szakemberei, hogy a hurrikán elvonulta után rögtön nekikezdhessenek a leszakadt vezetékek pótlásának, hogy mielőbb helyreállítható legyen az áramellátás.

A Helene az idei viharszezon legerősebb hurrikánja volt, helyi idő szerint – négyes fokozatú hurrikánként – csütörtök éjjel érte el Florida partjait Tampa és Tallahassee közelében. A vihar középpontjának északi irányba vezető útján komoly pusztítást hagyott maga után, épületeknek téve károkat. A biztosítók előzetes számításai szerint a kárösszeg meghaladhatja az 5 milliárd dollárt.


Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megkezdődött a csillagászati ősz

Vasárnap, szeptember 22-én 14 óra 43 perckor kezdődött a csillagászati ősz. Ekkor következett be a nap-éj egyenlőség. Az őseink ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük