Olyan lesz Magyarország éghajlata, mint Törökországé?

Magyarország éghajlata

Olyan lesz Magyarország éghajlata, mint Törökországé?


Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók.

Mint a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából írták, Törökország az elmúlt évtizedben jelentős erdőtelepítési programot hajtott végre olyan termőhelyeken, amelyek a klímaváltozás hatására Magyarországon is jellemzőek lesznek. Ezért tudományos és szakmai együttműködést indítottak nemcsak a kutatóintézetek, hanem az állami erdőket kezelő, gyakorlati erdőgazdálkodást megvalósító szervezetek szintjén is. A legfontosabb együttműködési területnek a szaporítóanyag-felhasználás mutatkozik.

A török partnerektől a Magyarországon őshonos fafajok déli változatainak magjait kapjuk meg, amelyek már alkalmazkodtak a szárazabb és melegebb klímához.

A Török Állami Erdészet Ibrahim Yüzer főigazgató-helyettes által vezetett küldöttségét az Agrárminisztérium, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete és a magyar állami erdészeti társaságok fogadták egy hetes programon. A szaporítóanyag-termelési kutatások mellett a szakmai témák között szerepelnek erdőnevelési kérdések és az erdők tűz elleni védelme. A Mecsekerdő Zrt. által szervezett terepi programrészen a magyar szakemberek adják át a tapasztalataikat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így alakul most Európa időjárása

A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább

2 hozzászólás

  1. Nem erdész vagyok, ám az érdekel, milyen őshonos fafajunk déli honos magvakról lehet szó…?

    1. Közelebbit mi sem tudunk, de gondolom olyan fafajokról van szó – sok ilyen van – ami honos nálunk is, meg a törököknél is. Én azt gondolnám, hogy főként a tölgyfélék jöhetnek szóba, bár erdész én sem vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük