Kitört a Stromboli, a legmagasabb riasztást rendelték el

kitört a stromboli

Kitört a Stromboli, a legmagasabb riasztást rendelték el


A legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást rendelte el az olasz katasztrófavédelem Stromboli vulkánszigetén csütörtök este az intenzív kitörések miatt. Ez azt jelenti, hogy tovább emelték az eddigi közepes, vagyis narancssárga riasztást. A hatóságok szerint az intézkedést a “gyorsan változó és ingatag” helyzet tette szükségessé. A szigetet nem evakuálták, de mindent előkészítettek a lakosok és turisták esetleges elszállítására. Az ott tartózkodókat folyamatosan tájékoztatják és felkészítették a vészhelyzetben követendő forgatókönyvre. A szigetet most tilos hajókkal megközelíteni.


Strombolin hivatalosan néhány százan laknak, de nyaranta megtelik a valamivel több mint tizenkét négyzetkilométeres sziget. A Szicíliától északra fekvő sziget vulkánja szerdán ébredt fel, és huszonnégy órája lövelli a magasba a tüzes lávarögöket. A vulkanikus tevékenység csütörtök délután intenzívebbé vált: a forró gázokból és szilárd törmelékekből álló, nagy sebességű, gázokból és szilárd törmelékből álló piroklaszt-ár elérte a partot, és több száz méteres csíkban behatolt a tengerbe. A kráterből közel kétezer méter magas hamufelhő emelkedett fel.


Stromboli Európa egyik legaktívabb vulkánjaként ismert. Ezzel egy időben kitört a szicíliai Etna egyik délkeleti krátere is, amely Voragine (Hasadék) néven ismert.  


Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több vulkán

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


  

3 hozzászólás

  1. Augusztusban fogjuk megmàszni az Etnat, remélem addigra megnyugszik😍.

    1. Author

      Ez jól hangzik, biztos nagyon szép túra lesz! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük