Új kikötő épült a Balatonon

kikötő Balatonon

Új kikötő épült a Balatonon


Az Ypsilon Yacht Club Kft. 2022-ben kezdte építeni Alsóörsön a cégről elnevezett, 300 férőhelyes kikötőt, amely a hagyományos balatoni vitorlásokon túl 40 lábnál nagyobb hajókat, katamaránokat és 65 elektromos hajót is képes befogadni. A komplexum áramvételezési lehetőséget biztosít, és egy hajószerviz is üzemel benne 16 tonna teherbírású daruval.

Az 5,5 hektáros területen medencét, tenisz- és röplabdapályát, grillsarkot és játszóteret vehetnek igénybe a bérlőkkel és a túravitorlázókkal érkező társaságok.

Mint a cég írja, a kikötő építése során a környező védett nádashoz nem nyúltak, és nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén. Az épületeket napelemrendszer látja el energiával, a fűtésről talajszondás hőszivattyúk gondoskodnak. A kikötőhöz tartozó szervizépület a partszakasztól távolabbi részen található, a vizet tisztítás után engedik vissza a Balatonba.

Az MTI megkeresésére az Ypsilon Yacht Club Kft. nem közölte a beruházás nagyságát. Annyit elmondtak, hogy a vállalkozás olyan magyar tulajdonban van, amely nem üzemeltet másik kikötőt. Kérdésre válaszolva beszéltek arról is, hogy a hivatalosan 2024. április elsejétől működő kikötő férőhelyeinek már a harmada betelt. A kikötői szolgáltatásokat a bérlők és a vendégeik vehetik igénybe, a büfét és a leendő éttermet bérki látogathatja majd.

Forrás: MTI, kép: Ypsilon Yacht Club/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Balaton

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek idén a Balaton legjobb strandjai

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló…Tovább

5 hozzászólás

 1. 300 férőhelyes kikötő? 😮 Vajon kikre számítanak? 🤔

  Kíváncsi lettem, mi is a helyzet most a Balatonon vitorláskikötők terén, és megnéztem a balatonikikotok.hu honlapot. Nos, rengeteg kikötő van. Elkezdtem megszámolni, de az az igazság, hogy meguntam a számolást. Csak Alsóörsön van ezen a most épülőn kívül még hat.
  A yacht klubokat megszámoltam. Azokból 10 van a Balaton körül. (Már amelyik kikötő nevében benne volt a “Yacht Club”.)
  🤔

   1. Ezek szerint van.

    Találtam újabb adatot, bár nem tudom, mennyire friss. 35 balatoni településen 75 vitorláskikötő. Ebben persze benne vannak a cégek, hotelek, sportegyesületek néhány férőhelyes kikötői is.
    A 300 férőhely rengeteg, de nyilván van rá igény, tudják, kiknek építik. Csak meglepődtem. 🙂

    1. Ekkora tóhoz kicsit soknak tűnik a yacht klubok, meg vitorlás kikötők száma. Még mondja valaki, hogy szegény ország vagyunk. Nem gondolnám, hogy a külföldiek horgonyoznak a kikötőkben , mint a tengeren. Az egyik volt évfolyam társamnak is Bogláron rostokol a kikötőben hajójuk. Nincs is idejük használni. Lehet ez is statusz szimbolum lett már, most nem nyaralót építenek, hanem hajót , meg vitorlást vesznek az emberek.

    2. Author

     Tényleg meglepő..szerintem is ez van, hogy státuszszimbólum lett..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük