Három kutatónő kapott A Nőkért és a Tudományért díjat idén

Három kutatónő kapott A Nőkért és a Tudományért díjat idén


A L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű, hét és félmillió forint összdíjazású elismerést idén huszonkettedik alkalommal adták át kivételes tehetségű magyar kutatónőknek. Hétfőn délután a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Pápa Zsuzsanna fizikus, Turiák Lilla gyógyszerész, valamint Borbély Éva egyetemi docens vehette át a díjat kiemelkedő kutatási eredményeiért.

Pápa Zsuzsanna,

az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet és a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója. Azt vizsgálja, hogy a különböző mintázatú, alakú fémek lézeres “lövésével” mennyi energia összpontosul. Azon dolgozik, hogy a fény ténylegesen oda koncentrálódjon, ahol a reakciók lejátszódnak, vagyis ahol a legtöbb energia keletkezik.

Kutatásának eredményei a jövőben hatékonyabb napelemrendszerek fejlesztéséhez vezethetnek, amelyek kisebb felületen a megfelelő fémmintázatokkal több energiát állítanak elő. Munkájának az informatikára is jelentős hatása lehet a jövőben. A fémek lézeres megvilágításakor az elektronok hullámokban terjedni kezdenek, és ez a tulajdonságuk akár információ továbbításra is felhasználható.


A fényhullámok nagyságrendekkel gyorsabb működést tesznek lehetővé, mint a számítógépekben használt elektronikai megoldások, ez azt jelenti, hogy a valós gyorsaságuk ezerszeresére nőhet. A fényalapú információ átadás lehetővé teszi majd, hogy olyan műveletek, amelyek megoldása eddig napokba tellett, pár óra alatt megvalósuljanak.

Turiák Lilla,

a Természettudományi Kutatóközpont Lendület Glikán Biomarker kutatócsoportjának vezetője a tüdőrák és prosztatarák kutatásával foglalkozik. Munkája során olyan módosulásokat azonosít a tüdőrákos betegek mintáiból, amelyek összefüggésbe hozhatók azzal, hogyan reagál majd a beteg egy adott kezelésre.

Hosszú távú célja egy egyszerű vérvizsgálat kidolgozása, amelynek segítségével a terápiák kimenete előre jelezhetővé válik. Kutatásai a prosztatarákra is kitérnek, bár itt a kezelések eredményesebbek, de e daganattípus gyógyításában is létfontosságú lehet a betegség lefolyásában kulcsfontosságú szereplők azonosítása.


Borbély Éva

kutatásaival a központi idegrendszeri betegségek, mint például az időskori memóriazavar, stressz, szorongás, depresszió, és a krónikus fájdalommal járó kórképek közötti kapcsolat megismeréséhez járul hozzá.

A Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének kutatója munkája során azokat a területeket vizsgálja az idegrendszerben, ahol a hírvivő molekulák találkoznak és kapcsolatba kerülnek egymással. Célja, hogy pontosan megismerje, milyen folyamatok mennek végbe a központi idegrendszerben, és az ott történő kapcsolódások milyen hatással vannak a betegek állapotára.

Az összefüggések feltárása segítheti az egyszerre több betegséget is kezelő terápiák kifejlesztését. Munkájának eredményeként olyan “finomhangolásra” képes gyógyszerek születhetnek, amelyeknek kevesebb a mellékhatásuk.


A tájékoztatás szerint az elmúlt huszonkét évben hatvan magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, így a vállalat eddig több mint 87,5 millió forintot osztott szét a magyar tudósok között. A több mint két évtized alatt díjazottak tanítványai közül is többen kapták meg az elismerést, valamint a díj kutatónőket és kutatócsoportokat hozott össze, akik később közös projekteken dolgoztak együtt. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Forrás: MTI, kép: AI/Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kémiai molekulákból teremtenének életet

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával arra vállalkozott, hogy kémiai molekulákból laboratóriumi körülmények között teremt életet…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük