🌍 UrĂĄli bagoly a birtok Ășj madĂĄrfaja!

🌍 UrĂĄli bagoly a birtok Ășj madĂĄrfaja!


2023 bƑvelkedett Ășj madĂĄrfajokban, de 2024-ben annyit sem kellett vĂĄrni egy Ășj madĂĄrfajra, mint tavaly. VĂĄrtuk mĂĄr ezt a madĂĄrfajt ide, de nem most. 2022/23 telĂ©n, amikor sokfelĂ© fordult elƑ MagyarorszĂĄg olyan terĂŒletein is (a Balaton környĂ©kĂ©n pĂ©ldĂĄul), ahol egyĂ©bkĂ©nt nem fĂ©szkel, hamar nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ vĂĄlt, hogyha valamikor az urĂĄli baglyot szeretnĂ©m felvenni a birtok fajlistĂĄjĂĄra, akkor itt a lehetƑsĂ©g.

Minthogy sokan talĂĄn most hallanak elƑször errƑl a bagolyrĂłl, röviden tekintsĂŒk ĂĄt az ĂĄltalĂĄnos bagolyhelyzetet.


Ebben a korĂĄbbi cikkben sok fotĂłt talĂĄlsz a felsorolt bagolyfajokrĂłl is.

HĂĄny bagolyfaj Ă©l a birtokon?

Gyakorisåguk sorrendjében:

  • Erdei fĂŒlesbagoly (Asio otus)
  • Macskabagoly (Strix aluco)
  • Kuvik (Athene noctua)
  • FĂŒleskuvik (Otus scops)
  • Gyöngybagoly (Tyto alba)

5 bagolyfaj 11 hektĂĄron nem rossz, fƑkĂ©nt mivel ebbƑl hĂĄrom költött is. A macskabagoly Ă©s az erdei fĂŒlesbagoly most is fĂ©szkelƑnek tekinthetƑ, mĂ©g ha a fĂ©szkek-odĂșk nem is a birtok terĂŒletĂ©re esnek. A fĂŒleskuvik mĂĄra sajnos kiesett, minthogy kivĂĄgtĂĄk azt az öreg cseresznyefĂĄt, amiben Ă©vekig költött.


A fĂŒleskuvik nagyon kedves, kis termetƱ, dĂ©lvidĂ©ki VONULÓ! bagolyfaj, akit esetleg mestersĂ©ges fĂ©szekodĂșkkal tudnĂ©k visszalopni a birtokra. | FotĂł: WikipĂ©dia
Gatyåskuvik fiókåja | Forrås: Wikipédia

MĂĄs bagolyfajok megjelenĂ©sĂ©re reĂĄlisan nemigen lehetett szĂĄmĂ­tani, bĂĄr egy gatyĂĄskuvik pĂ©ldĂĄul bĂĄrhol felbukkanhat kĂłborlĂĄson, fƑkĂ©nt az ilyen hegyvidĂ©ki Ă©ghajlatĂș, fenyvessel tarkĂĄllt terĂŒleten. MadĂĄrtanban jĂĄrtas ember talĂĄn kissĂ© mĂ©g komolytalannak is gondolhatja, hogy

a gatyĂĄskuvikot is kerestem

2022/23-ban Ășgynevezett hangozĂĄssal. Vagyis a gatyĂĄskuvik hĂ­vĂłhangjĂĄt, huhogĂĄsĂĄt jĂĄtszottam jĂł pĂĄr Ă©jjelen ĂĄt a dolgozĂłszoba ablakĂĄbĂłl, annĂĄl is inkĂĄbb, mert pĂĄrszor a birtoktĂłl Ă©szakkeletre gatyĂĄskuvik hangjĂĄt vĂ©ltem hallani. A gatyĂĄskuvik azonban nem lett meg.


GatyĂĄskuvik – Ă©rdemes megnĂ©zni, hogyan vadĂĄszik a magas hĂłban. ZabĂĄlnivalĂł.

SzintĂ©n 2022/23 telĂ©n, ahogy emlĂ­tettem, lĂĄttam, milyen sok helyen lĂĄtnak urĂĄli baglyot, mikor az urĂĄli fĂ©szkelĂ©si idƑben leginkĂĄbb csak az Északi-közĂ©phegysĂ©gben fordul elƑ.

A viszonylag ritka bagolyfaj idƑnkĂ©nt azonban, bizonyos teleken nekiindul, Ă©s a hegyvidĂ©ktƑl tĂĄvol is lĂĄtni pĂ©ldĂĄnyokat. Kicsit hasonlatosan a szintĂ©n tƑlĂŒnk Ă©szakkeletre elterjedt rĂ©ti fĂŒlesbagolyhoz, aki bizonyos teleken akĂĄr gyakori vagy tömeges is lehet, kisebb invĂĄziĂłkat is produkĂĄlhat (fƑkĂ©nt az Alföldön). SzĂłval,

amikor låttam, hogy az uråli szép szåmban mozog Magyarorszågon,

feltehetƑen fƑkĂ©nt Ă©szakkeletrƑl Ă©rkezƑ pĂ©ldĂĄnyok, Ășgy gondoltam, nem is kell olyan nagy szerencse, hogy egy pĂ©ldĂĄny a birtok környĂ©kĂ©re is idetalĂĄljon.

AzĂ©rt tegyĂŒk hozzĂĄ: ha a MagyarorszĂĄgon ebben az idƑszakban Ă©szlelt madarak lĂ©tszĂĄma körĂŒlbelĂŒl 30-50 pĂ©ldĂĄny, ez mĂ©g mindig azt jelenti, hogy tĂĄvol az urĂĄli bagoly klasszikus hegyeitƑl itt minimĂĄlis az esĂ©ly arra, hogy megtalĂĄljam.

MĂĄs Ășgy talĂĄlni urĂĄlit, hogy ezer kilomĂ©tereket kocsikĂĄzunk, Ă©s Ă©lƑhelyek tucatjait vizsgĂĄljuk ĂĄt. Arra szĂĄmĂ­tani, hogy egy ilyen rĂłtĂĄban megkerĂŒl az udvarban is, kissĂ© naiv elkĂ©pzelĂ©s. Az is voltam, mint lĂĄtni fogjuk. De naiv-e tĂ©nylegesen, aki tisztĂĄban van a naivitĂĄsĂĄval? NyilvĂĄn nem.


urĂĄli bagoly MagyarorszĂĄgon
Az urĂĄli bagoly nemcsak nagy termetƱ bagoly, hanem harcias is. LeginkĂĄbb feltƱnƑ fajbĂ©lyege, hogy nincs tollfĂŒle, a csƑre pedig citromsĂĄrga. | ForrĂĄs: Pixabay

Úgy ĂĄll a helyzet, hogy negyven Ă©v terep utĂĄn pontosan tudom: mindennek kell esĂ©lyt adni. Mindennek. Az esĂ©lytelennek is. SzĂĄz sikertelen eset utĂĄn aztĂĄn egyszer valami bejön. Ez Ă­gy mƱködik. Sok minden ĂĄll a szerencsĂ©n, de ebben az esetben is igaz: kĂ©szen kell ĂĄllni a szerencsĂ©re. Sosem lesz öttalĂĄlatosod, ha nem töltöd ki a szelvĂ©nyt.

Hasonlóan a gatyåskuvik kereséséhez,

2022/23 telén többször is kitartóan hangoztam az uråli bagolyra,

de hiåba. Valamikor februår végén aztån végleg elengedtem az uråli bagoly-kérdést.

Itt fontos közbe vetni, hogy „urĂĄlibagolytani” szempontbĂłl köztes terĂŒleten van a birtok. Ide kĂ©t irĂĄnybĂłl is Ă©rkezhetnek urĂĄli baglyok, Ă©s ez talĂĄn mĂ©g fontos lehet. TĂ©len Ă©szakkeletrƑl Ă©rkezƑ madarak eljuthatnak idĂĄig, ugyanakkor nincs oly messze a legközelebbi dĂ©li populĂĄciĂł sem SzlovĂ©niĂĄban.


Az urĂĄli elterjedĂ©sĂ©t nĂ©zve jĂłl lĂĄtszik, hogy kĂ©t oldalrĂłl nyomulhatnak be hozzĂĄnk urĂĄlik: Ă©szakkelet felƑl, Ă©s dĂ©lnyugatrĂłl. NĂĄlam az utĂłbbi esĂ©lyes, Ă©s az is lĂĄtszik, hogy dĂ©lnyugaton is rendkĂ­vĂŒl közeliek a fĂ©szkelƑ populĂĄciĂłk. Érdemes tudni azt is, hogy miutĂĄn a hatvanas Ă©vekben megtalĂĄltĂĄk az elsƑ fĂ©szkelƑket a ZemplĂ©nben, fokozatosan növekedett az urĂĄli baglyok szĂĄma, vagyis terjeszkedƑben van. Nemcsak MagyarorszĂĄgon, hanem SzlovĂ©niĂĄban is.

UtĂłbbi helyrƑl Ă©szak felĂ© kĂłborlĂł fiatalok is eljuthatnak idĂĄig. SzĂĄmukra ez lehet egy kisebb kiruccanĂĄs is. Egy Ășj revĂ­rt keresƑ fiatal madĂĄr könnyƱ szerrel vetƑdhet el ide, ad absurdum az erƑsen erdƑsĂŒlt vidĂ©ket akĂĄr alkalmasnak is talĂĄlhatja csalĂĄdalapĂ­tĂĄsra. ValĂłszĂ­nƱleg vannak is a birtok 50-100 kilomĂ©teres körzetĂ©n belĂŒl fĂ©szkelƑ pĂĄrok (vannak erre utalĂł jelek Ă©s megfigyelĂ©sek).

És jött az idei tĂ©l.

2023/24 tele, ami sok szempontbĂłl igen jĂł, hogy csak egyet emlĂ­tsek: 2023 novemberĂ©ben Ășj madĂĄrfajkĂ©nt kerĂŒlt elƑ a tĂĄvoli Ă©szakrĂłl (vagy a „közeli” AlpokbĂłl) Ă©rkezƑ zsezse (vagy barna zsezse). RĂ©gĂłta hĂșzĂłdik, hogy megĂ­rjam rĂ©szletesen, hogyan is kerĂŒltek elƑ a zsezsĂ©k, most ismĂ©t meg kell elƑlegeznem abbĂłl a sztoribĂłl egy momentumot.


Aznap, amikor a zsezsĂ©k meglettek az Angolkert nagy kapujĂĄban, a mĂ©zelƑ zĂłnĂĄn, Ă©pp összesĂ­tettem a birtok fajlistĂĄjĂĄt, sƑt kĂ©szĂ­tettem egy „potenciĂĄlis fajok” listĂĄt is, amin a zsezse olyan madĂĄrfajkĂ©nt szerepelt, ami jĂł esĂ©llyel kerĂŒl meg elƑbb-utĂłbb. És mivel 2023 novemberĂ©ben az orszĂĄg Ă©szaki terĂŒletein rendszeresen lĂĄttak zsezsĂ©ket – hiszitek vagy sem –, a „potenciĂĄlis fajok” listĂĄjĂĄnak összeĂĄllĂ­tĂĄsa utĂĄn abban a tudatban vettem a fĂ©nykĂ©pezƑgĂ©pet Ă©s az ĂĄllvĂĄnyt, hogy talĂĄn ide is jut a zsezsĂ©kbƑl.

Ki is mondtam ezt, egĂ©szen pontosan tudtam, hogy többek között a zsezsĂ©kre megyek rĂĄ (meg a gyakori Ă©s mĂ©gis kĂ­nzĂłan hiĂĄnyzĂł kĂ©kes rĂ©tihĂ©jĂĄra), hogy aztĂĄn kĂ©t perccel kĂ©sƑbb földbe gyökerezzen a lĂĄbam: hisz, amit csak elvi sĂ­kon vĂĄzoltam fel, ott volt a szemem elƑtt.

Alig tĂ­z perccel korĂĄbban szĂŒletett meg az elhatĂĄrozĂĄs, hogy jobban figyelek majd a pintyfĂ©klĂ©kre, Ă©s ha lehet, felhajtok legalĂĄbb egyetlen egy csĂ­zek közĂ© keveredett zsezsĂ©t, Ă©s hopp, tĂ­z perccel kĂ©sƑbb mĂĄr fotĂłzhattam is az elsƑ zsezsĂ©ket.

Ha minden így menne


Mindezt minek keverem bele az urĂĄli sztoriba?

HĂĄt mert, amennyire a zsezsĂ©re szĂĄmĂ­tottam 2023 novemberĂ©ben, amennyire szĂĄmĂ­tottam az urĂĄlira is 2022/23 telĂ©n, legalĂĄbb annyira kizĂĄrtnak gondoltam az urĂĄlit az idĂ©n. LegalĂĄbbis eszemben nem volt az idĂ©n, hogy megkerĂŒlhet.

2024. januĂĄr 13-ĂĄn hajnali fĂ©l kettƑ körĂŒl azonban urĂĄli bagoly huhogĂĄsĂĄt hallottam a birtok aljĂĄbĂłl, a Nagypatak Ă©s az Ă©gerlĂĄperdƑ felƑl. A madĂĄr minden bizonnyal a birtok tĂșloldalĂĄrĂłl, az Ă©geresbƑl vagy a NagypataktĂłl 120 mĂ©terre talĂĄlhatĂł hĂĄromnegyed hektĂĄros fenyvesbƑl szĂłlt. (ErrƑl a fenyvesrƑl kĂ©sƑbb rĂ©szletesen is lesz szĂł.)


Ebben a 2020-as erdĂ©lyi beszĂĄmolĂłban hoztam legutĂłbb fotĂłt az urĂĄli bagolyrĂłl, mert nemcsak a medve lett meg. Most nem kell olyan messzire mennem, bĂĄr megfotĂłzni mĂ©g nem sikerĂŒlt.

A hĂ­m jellegzetes „territoriĂĄlis hĂ©ttagĂș huhogĂĄsĂĄt”. Én az urĂĄlit a BĂŒkkbƑl Ă©s ErdĂ©lybƑl ismerem, de azt csak most tudtam meg (Svenson), hogy ez a huhogĂĄs territoriĂĄlis hang, vagyis olyan, mint amikor egy fekete rigĂł vagy vörösbegy a fĂ©szkelĂ©sre elfoglalt terĂŒleten Ă©nekel. Ennek fĂ©nyĂ©ben mĂĄr nagyon nem mindegy, hogy van-e közelben olyan populĂĄciĂł, ahonnan vĂĄrhatĂł betelepĂŒlĂ©s, Ă©s amint fentebb Ă­rtam: van. Nagyon is.

A mĂĄsik kĂ©rdĂ©s, van-e megfelelƑ Ă©lƑhely az urĂĄli szĂĄmĂĄra vagy csak arra alkalmas a rĂ©giĂł, hogy kĂłborlĂł-telelƑ pĂ©ldĂĄnyok itt mĂșlassĂĄk az idƑt.

Vannak alkalmas erdƑk. Az urĂĄli szĂĄmĂĄra fontosak az öreg erdƑk. Az olyan erdƑk leginkĂĄbb, ahol bƑven talĂĄl derĂ©kba tört, odvas, kikorhadt fĂĄkat. Ha feltesszĂŒk a kĂ©rdĂ©st, hol van ilyen a birtokhoz legközelebb, akkor a vĂĄlaszunk: a patak tĂșloldalĂĄn. A Nagypatakot kĂ­sĂ©rƑ Ă©gererdƑk tele vannak ilyen fĂĄkkal. Ezek a fĂĄk elsƑsorban a fĂ©szkelĂ©s miatt fontosak az urĂĄlinak, nem mintha nem tudna magĂĄnak fĂ©szket talĂĄlni, pontosabban foglalni mĂĄskĂ©nt is.

Az uráli harcias, erƑs bagolyfaj.

Nem egyszerƱen arrĂłl van szĂł, hogy nagy termetƱ, hanem a Strix nemzetsĂ©ghez tartozik, ahogy azt a latin neve mutatja (Strix uralensis), Ă©s e nemzetsĂ©g tagjai hĂ­rhedten harciasak. A gyakori macskabagoly is. KĂ©pesek nekimenni az embernek is. Tartottam a kezemben olyan arcvĂ©dƑ plexit, amit urĂĄli karmolt össze.

Nem mondom, hogy nem lehetett kilĂĄtni rajta, de rendesen megsorozta. Az urĂĄli, ha egy Ă©lƑhely tetszik neki, de nincs megfelelƑ odĂș, nappali ragadozĂłmadarak fĂ©szkeit is elfoglalja, Ă­gy pĂ©ldĂĄul az egerĂ©szölyvĂ©t. EgerĂ©szölyvek Ă©ppensĂ©ggel vannak is, tehĂĄt amennyiben arrĂłl lenne szĂł, hogy az urĂĄli fĂ©szkelni akar, ha valĂłban nagyon akarja, nincs akadĂĄlya.

SƑt, egyes forrĂĄsok szerint az urĂĄli fĂ©szekfoglalĂĄsĂĄnak egyik kitĂŒntetett cĂ©lpontja a hollĂł, mĂĄrmost, ha valami van itt, az a hollĂł. KöltƑk is. Az urĂĄli tehĂĄt kĂ©nye-kedve szerint vĂĄlogathat(na).


Amikor az urĂĄlit elƑször hangoztam-kerestem itt, eszembe nem jutott, hogy akĂĄr költhet is. Most azonban komolyan felmerĂŒl bennem. Nem ismeretlen a faj szĂĄmomra, nĂ©hĂĄnyan talĂĄn emlĂ©kezhettek is rĂĄ, amikor szĂŒrkĂŒletkor fotĂłztam egy erdĂ©lyi medveetetƑ tƑszomszĂ©dsĂĄgĂĄban (az archĂ­v oldalon megtalĂĄljĂĄtok), de amikor helyzet van, az ember Ășjra Ă©s Ășjra utĂĄna olvas a dolgoknak, akĂĄr ismert, de mĂ©g gyakori fajoknak is.

Minthogy nem az urĂĄli fĂ©szkelƑterĂŒletĂ©n Ă©lek, nĂ©hĂĄny momentum azĂ©rt erƑsen meglepett. Jobb is, ha szĂł szerint idĂ©zem, mit Ă­r a Svenson-fĂ©le madĂĄrhatĂĄrozĂł az urĂĄli Ă©lƑhelyigĂ©nyĂ©rƑl. A rĂ©gebbi olvasĂłk arcĂĄt szinte lĂĄtom is, amint elmosolyodnak.

SzĂłval a Svenson:

„IdƑs, lĂĄpokkal tarkĂ­tott boreĂĄlis erdƑk lakĂłja, gyakran nyĂ­lt vizek, tisztĂĄsok vagy mezƑk közelĂ©ben Ă©l.”

Ez tökĂ©letes leĂ­rĂĄsa a birtok közvetlen környĂ©kĂ©nek. Épp nemrĂ©g mutattam videĂłban is, hogy az Ă©gerlĂĄp-erdƑ vĂ©gre megint vĂ­z alatt van.


NyĂ­lt vĂ­z: ott van a birtokhatĂĄrtĂłl 24 mĂ©terre a szomszĂ©dos birtok kicsi tava. TisztĂĄsok? Az Ă©gerlĂĄperdƑ dĂ©li oldalĂĄn hosszan egy vadföld hĂșzĂłdik, feljebb nyiladĂ©kok, irtĂĄsok, a keleti oldalĂĄn pedig az Ă©n birtokom, tĂĄgas, nyĂ­lt terĂŒlettel, ahol Ă©pp az idĂ©ntƑl a Nagypatakot kĂ­sĂ©rƑ lĂĄprĂ©t mĂĄr „kaszĂĄló”. Ez a terĂŒlet – Ă©s akkor nem beszĂ©ltĂŒnk a hegyvidĂ©ki Ă©ghajlatrĂłl, amit többek között a lĂ©prigĂł Ă©s a berki tĂŒcsökmadĂĄr is jelez, Ă©s szĂĄmos rovar- Ă©s lepkefaj – akĂĄr illusztrĂĄciĂł is lehetne az „urĂĄli Ă©lƑhely” szĂłcikknĂ©l.

Egyetlen dolog nem stimmel:

az urĂĄli a bĂŒkkösöket kedveli, Ă©s a szomszĂ©dsĂĄgban nincs bĂŒkkös, de pĂĄr kilomĂ©teren belĂŒl az is akad. BĂĄr a magyar nyelvƱ szakirodalom hangsĂșlyozza a bĂŒkkösök fontossĂĄgĂĄt, egyĂ©bkĂ©nt szĂĄmos mĂĄs forrĂĄs a fenyvesek ÉS bĂŒkkösök madarĂĄnak tartja, amit visszaigazolnak az internet videĂłfelvĂ©telei is, ahol gyakran lĂĄthatĂł fenyvesben, akĂĄr mestersĂ©ges költƑlĂĄdĂĄban pĂĄrok is. MĂ©g egyszer: van fenyves is 120 mĂ©terre!


Talån azt is megkérdezheti egy törzsolvasó:

vajon lehet-e ennek bĂĄrmi köze ahhoz, hogy immĂĄr nĂ©gy Ă©ve, hogy bagolyboglyĂĄkat hoztam lĂ©tre, Ă©s a baglyoknak egyre kedvezƑbb Ă©lƑhelykezelĂ©st vezettem be? Nem hiszem. Nem tudom. TĂ©ny, hogy 2020-hoz viszonyĂ­tva sokkal több a rĂĄgcsĂĄlĂł a terĂŒleten, csak Ă©pp errƑl sem tudtam mĂ©g Ă­rni. Az urĂĄli fƑ tĂĄplĂĄlĂ©ka az erdei egĂ©r, de sok rovart fogyaszt Ă©s a bĂ©kĂĄt sem veti meg. Mindez itt is van, bĂĄr egĂ©rbƑl talĂĄn a pirĂłkegĂ©r a leggyakoribb (igaz, erre nincsenek egzakt adataim), de Ășgy gondolom, hogy akĂĄr a pirĂłkegĂ©rrel is beĂ©rheti. Igen, de pĂĄr huhogĂĄs mĂ©g semmi.

MĂĄsnap, 2024. januĂĄr 14-Ă©n hajnalban mĂĄr hegyeztem a fĂŒlem. Az urĂĄli ismĂ©t sokat szĂłlt, Ă©s megint a hĂ­m. A rövid, emelkedƑ huhogĂĄsokbĂłl ĂĄllĂł hang az ablakon keresztĂŒl nĂ©ha Ășgy hallatszott, mint a tĂĄvoli kutyaugatĂĄs.

Januår 15-én viszont mår nem hallottam. Talån odébb ållt a madår. Le is tettem róla. Két éjszaka még smafu.


Csodaszép bagolyszemek. A gyakori baglyokhoz képest igen sötét, komoly és szép tekintet az uråli bagolyé. | Forrås: Pixabay

BĂĄrmely vonulĂł, kĂłborlĂł madĂĄr elszĂłlhatja magĂĄt olyan terĂŒleten is, ahol egyĂ©bkĂ©nt esze ĂĄgĂĄba sincs költeni, talĂĄn megĂĄllni se. Csakhogy januĂĄr 23-ĂĄn hajnalban, 6.30-kor, szinte mĂĄr reggel, ugyanonnan ismĂ©t megszĂłlalt az urĂĄli, de ezĂșttal mĂĄr nem a hĂ­m. Így talĂĄn egy pĂĄr van itt, bĂĄr ez is megeshet kĂłborlĂłknĂĄl is. Nincs messze a költĂ©si idƑ (mĂĄrcius), de azĂ©rt mĂ©g odĂ©bb van.

Mennyi a valĂłszĂ­nƱsĂ©ge egy költƑ pĂĄr megjelenĂ©sĂ©nek?

Azt mondanĂĄm roppant tudomĂĄnytalanul – hisz ezt becsĂŒlni nem lehet –, hogy 10 szĂĄzalĂ©knĂĄl is kevesebb. Viszont ez felmehet akĂĄr 20 szĂĄzalĂ©kra is, ha az urĂĄli kĂ­vĂĄnatos költƑlĂĄdĂĄkat lĂĄt az erdƑben. Többek között a Duna-Ipoly Nemzeti Park is foglalkozik a Börzsönyben Ă©lƑ urĂĄli baglyokkal, s mĂĄr Ă­rtam is mailt, hogy konzultĂĄljak urĂĄli specialistĂĄval: mire kell figyelni urĂĄli költƑlĂĄda kihelyezĂ©snĂ©l, hogyan lehet a leghatĂ©konyabban telepĂ­teni az urĂĄlikat? TalĂĄn van mĂ©g idƑ arra, hogy lĂ©pjĂŒnk valamit.


Az urĂĄli szerencsĂ©re könnyen foglal költƑlĂĄdĂĄkat. A nemzeti parkok intenzĂ­ven segĂ­tik is Ƒket, rendkĂ­vĂŒl jĂł eredmĂ©nnyel. Ha tovĂĄbbra is lesznek urĂĄli Ă©szlelĂ©sek, talĂĄn Ă©rdemes lenne nĂ©hĂĄny költƑlĂĄdĂĄval prĂłbĂĄlkozni a birtok környĂ©kĂ©n is. | FotĂł: WikipĂ©dia

2024.01.24., ismĂ©t sokat szĂłl az urĂĄli. 03.30 Ă©s 04.00 között a birtoktĂłl dĂ©lre, illetve dĂ©lkeletre kĂ©t pĂ©ldĂĄny is, ezĂșttal nem a megszokott territoriĂĄlis hĂ©ttagĂș, emelkedƑ huhogĂĄssal. A birtoktĂłl 300 mĂ©terre egy fiatal Ă©gerlĂĄperdƑbƑl rendszeresen szĂłlt egy többnyire kĂ©ttagĂș, idƑnkĂ©nt hĂĄromtagĂș kvak-kvak-kvak (kicsit a bakcsĂł kvakkogĂĄsĂĄra emlĂ©keztetƑ) szĂłlam, de errƑl nem vagyok meggyƑzƑdve, hogy urĂĄli (nem kizĂĄrt), amire rendszeresen vĂĄlaszolt a birtoktĂłl 200 mĂ©terre keletre talĂĄlhatĂł pontrĂłl egy urĂĄli, mely nemigen vĂĄltoztatta a pozĂ­ciĂłjĂĄt.

Jellegzetes, kĂ©t tagĂș mĂ©ly huhogĂĄs volt ez.


Amit a Svenson nem Ă­r le, ugyanakkor a Youtube-on talĂĄlhatĂł videĂłkban a leggyakoribb urĂĄli hang, Ă©s az eBird hanggyƱjtemĂ©nyĂ©ben (53 felvĂ©tel) körĂŒlbelĂŒl a hangok 80 szĂĄzalĂ©ka szintĂ©n ez a kĂ©ttagĂș huhogĂĄs.

A következƑ lĂ©pĂ©s az lesz,

hogy laptopra letöltök uråli hangokat és hangozåssal megpróbålok közel csalogatni egy urålit és felvenni a hangjåt, nappal pedig megpróbålom megtalålni és fotózni. Könnyen lehet, hogy a nemrégiben felfedezett és a birtoktól mindössze 230 méterre talålható fenyvesben tölti a nappalokat.

BĂĄrhogy is, mivel 24 Ă©v utĂĄn mĂĄr nem oly könnyƱ Ășj madĂĄrfajt Ă©szlelni itt, rendkĂ­vĂŒli öröm, hogy az urĂĄlit is felvehetem vĂ©gre. A helyzet biztatĂł, Ă©s meglepne, ha nem tudnĂ©k felhajtani mĂ©g valamit az urĂĄlival kapcsolatosan a napokban.           


Fiatal urĂĄli fiĂłka az erdƑ aljĂĄban. Az urĂĄli fiĂłkĂĄi gyakran hagyjĂĄk el az odĂșt korĂĄn. FƑkĂ©nt ilyenkor harciasak a szĂŒlƑk, ha ember keveredik a fiĂłkĂĄk közelĂ©be. | ForrĂĄs: WikipĂ©dia

HozzĂĄszĂłlĂĄsokhoz gördĂŒlj a kapcsolĂłdĂłk alĂĄ!


Kedves olvasĂł,

ha nem vagy mĂ©g tĂĄmogatĂł, lĂ©pj be a Klubba ITT. CsupĂĄn havi kĂ©t kilĂł kenyĂ©r ĂĄrĂĄĂ©rt, 2200 forint tĂĄmogatĂĄsĂ©rt elĂ©rsz minden tĂĄmogatĂłi tartalmat, a heti videĂłkat Ă©s Ă­rĂĄsokat is. Alkalmi tĂĄmogatĂĄsra Paypalon keresztĂŒl van lehetƑsĂ©g (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mĂłd sem megfelelƑ neked, de szeretnĂ©d tĂĄmogatni a Cenwebet Ă©s a rezervĂĄtumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com cĂ­men. SegĂ­tsĂ©gedet elƑre is megköszönve, Ă©s remĂ©lve, hogy szövetsĂ©gesek leszĂŒnk.   

mĂ©g több “Kert Ă©s vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több bagoly

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzĂĄszĂłlĂĄs

  1. JĂłl Ă©rtem, hogy a gyöngybagoly költött nĂĄlad? TalĂĄn az ebbƑl a cĂ©lbĂłl a birtokon elhelyezett költƑlĂĄdĂĄban?

    S egy észrevétel:
    A cikkben a “december 13-ĂĄn hajnali fĂ©l kettƑ” 2023-ban lehetett, azt hiszem. 🙂

    1. Author

      Ó, nem, javĂ­tom a hibĂĄkat. A gyöngybagoly a legritkĂĄbb fajom, mindössze egyszer Ă©szleltem, holott a terĂŒlet alkalmas lenne fĂ©szkelĂ©sre, Ă©pp azĂ©rt raktam ki költƑlĂĄdĂĄt a szĂĄmĂĄra, de eddig ez nem hozott eredmĂ©nyt.

      1. Én Ă©rtettem fĂ©lre, bocs’! Rosszul következtettem ki, hogy melyik az a hĂĄrom, ami költött nĂĄlad. 🙁

  2. Szurkolok, hogy maradjanak, Ă©s legyen sajĂĄt fotĂłd, Ă©s hanganyagod!

  3. Mennyi érdekesség!
    TerritoriĂĄlis hang, ez ĂĄltalĂĄban jellemzƑ a madarakra, hogy a költƑhelyen mĂĄskĂ©pp szĂłl az Ă©nekĂŒk?
    Éreztem, hogy valamiĂ©rt mĂĄs a fizimiskĂĄjuk az aurĂĄliaknak, mint a többi bagoly fajnak, hĂĄt persze, a sötĂ©t szemĂŒk!
    Mindenenesetre biztatĂł a helyzet, Cen’, lesznek urĂĄli baglyok is a farmodon. 🩉😊

Vélemény, hozzåszólås?

Az e-mail cĂ­met nem tesszĂŒk közzĂ©. A kötelezƑ mezƑket * karakterrel jelöltĂŒk