⚡ Történelmi csúcsot ért el az áramhálózat terhelése

Történelmi csúcsot ért el az áramhálózat terhelése


A magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése új csúcsra, 7441 megawattra emelkedett hétfőn délután – közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR Zrt.) a Facebook-oldalán kedden.

A tartósan hideg időben, 4,1 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett január 22-én fél órával napnyugta után, a délután öt és negyed hat közötti negyedórában új történelmi szintre emelkedett a magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése.

Az ekkor regisztrált 7441 megawatt 45 megawattal haladja meg a 2022. január 25-én, csaknem napra pontosan két évvel ezelőtt mért előző rekordot, amelyet -2,6 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett jegyeztek fel.

Tavaly viszont kevesebb áramot használtunk

A MAVIR ugyanakkor azt is közölte nemrég, hogy csökkent a magyar gazdaság bruttó villamosenergia-felhasználása 2023-ban: 43,7 terawattóra volt, ami 4,5 százalékkal elmaradt a 2022-ben felhasznált mennyiségtől. A bruttó áramfelhasználás 2022-ben még elérte a 45,7 terawattórát.

A Magyarországon tavaly felhasznált bruttó 43,7 terawattóra villamos energia 74,6 százalékát, 32,6 terawattóra áramot a magyar erőművek termelték. Az export-import szaldó 11,1 terawattórát tett ki, az import részaránya 25,4 százalék volt a felhasználásban tavaly, csökkent az előző évhez képest. Az import részaránya 2022-ben még elérte a 26,5 százalékot a felhasználáson belül. Abban az évben az export-import szaldó meghaladta a 12,1 terawattóra mennyiséget. Egyidejűleg a belföldi erőművek 33,6 terawattóra áramot állítottak elő, 1 terawattórával többet, mint 2023-ban.


Az import áram felhasználása 2023-ban decemberében volt a legmagasabb, meghaladta az 1,7 terawattórát, és a havi felhasználás negyvenegy százalékát tette ki. Túllépte a 2022. decemberi mennyiséget is, 0,17 terawattórával. Júliusban, augusztusban és szeptemberben viszont alacsonyan, 15-16 százalék körül alakult az export-import szaldó.

Eközben a hazai erőművek stabilan havonta 3,4-3,5 terawattóra villamos energiát állítottak elő a gazdaság számára. Tavaly az előző évhez hasonlóan januárban és decemberben állt magas szinten a bruttó felhasználás, meghaladva a havi négy terawattórás mennyiséget. A legalacsonyabb bruttó felhasználás pedig 2023-ban júniusában volt 3,2 terawattórával, míg egy évvel korábban szeptember volt a legkevésbé energiaigényes hónap 3,4 terawattórával.

Nőtt az energiafogyasztás a fűtési szezon első felében

Október közepén kezdődött, és április közepéig tart, így félidején túl jár már a hivatalos fűtési szezon. Az első három hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal több földgáz és 4,4 százalékkal több áram fogyott Magyarországon – jelentette szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A felhasznált mennyiségek ugyanakkor még mindig elmaradnak az energiaválság előtti szintektől.

A 2023/2024-es fűtési szezon első felében 156 millió köbméterrel több gázt használt fel Magyarország, mint egy évvel korábban. A hőmérsékleti hatásoktól inkább függő lakossági felhasználás 11,5 százalékkal nőtt. A gazdaság gázfogyasztása a tavalyival nagyjából megegyező mértékű, 1,1 százalékkal volt magasabb. A villamos energia felhasználásában 4,4 százalékos emelkedés mutatható ki.

A növekedés ugyanakkor az alacsonyabb bázisnak is köszönhető. A földgázfogyasztás 2022 október közepétől 2023 április közepéig negyedével volt alacsonyabb, mint egy évvel előtte. A felhasznált villamos energia mennyisége a tavalyelőtti fűtési szezonról a tavalyira 7,5 százalékkal csökkent. A legfrissebb adatok szerint tehát a visszaesés nemcsak lefékeződött, hanem valamelyest meg is fordult 2023 végén, 2024 elején.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több áram

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük