Egy lakott tanya mellett neveli fiókáit két parlagi sas

parlagi sas

Egy lakott tanya mellett neveli fiókáit két parlagi sas


A Duna-Ipoly és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai közösen ellenőriztek egy, a két igazgatóság területének határán lévő parlagisas-fészket Apaj környékén. A drónfelvételek tanúsága szerint jelenleg három fióka nevelkedik a márciusban épült fészekben, melynek különlegessége, hogy egy lakott tanya közvetlen közelében épült. Így bizonytalan volt, sikeres lesz-e a költés, tolerálják-e a madarak az emberi közelséget. A fiókák az aggodalmakra rácáfolva szépen cseperednek, egyelőre úgy tűnik, sikeresen kiröptetik őket a szülők.


A parlagi sas

(Aquila heliaca) kifejezetten az eurázsiai füves puszták madara, elterjedésének nyugati határát a Kárpát-medencében éri el. A magyarországi párok leginkább a középhegységi erdőkben fészkelnek, ugyanakkor egyre növekszik az alföldi erdőfoltokban, fasorokban költők száma is. Idén márciusban pedig meglehetősen szokatlan fészkelőhelyen, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet hullámterén figyeltek meg egy költő párt.

A parlagi sas egyik legfontosabb táplálékállata az ürge, ennek megfelelően az ürgelakta gyepek, legelők megőrzése kiemelten fontos a faj védelme érdekében. A veszélyeztető tényezők között említendő a mérgezés és az áramütés, ezek visszaszorítása, illetve csökkentése fontos természetvédelmi feladat. Csakúgy, mint a természetközeli élőhelyek és a potenciális zsákmányfajok populációinak megőrzése.


A parlagi sas hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. A fiókákról drónnal készült kép itt látható.

Kép forrása: Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több sas

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Rétisasok a Fertő tó új őrei

Az áprilisban végzett fészekellenőrzésnél – a nyílt vízen előbb motorcsónakkal, majd nem kis erőfeszítéssel, a nádason keresztül, gyalog kellett azt megközelíteni ….Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük