A ferihegyi ürgék kénytelenek voltak elköltözni

Ürge

A ferihegyi ürgék kénytelenek voltak elköltözni


Áprilisban ürgefelmérést végeztek a Liszt Ferenc Repülőtéren, hogy pontosabb képet kapjanak az ottani állomány eloszlásáról. A felmérésből kiderült, hogy a légikikötőnél több ezer él a kis rágcsálókból, beleértve a gurulóutak és előterek felújításával érintett területeket is, ahonnan a munkálatok megkezdése előtt át kellett költöztetni őket a reptér egy távolabbi, biztonságos területére.

Az érintett területről összesen 42 állatot fogtak be és telepítettek át a szakemberek, amelyeket a befogás napját követő reggelen engedtek ki, majd tíz nap megfigyelés és őrzés következett.

A beavatkozásban részt vettek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetvédelmi szakemberei is, akik az Agrárminisztériummal közösen működtetett Vadonleső Programban – 17 másik védett állat- és növényfajjal együtt – az országos ürgeelterjedést és bizonyos veszélyeztető tényezők adatait gyűjtik önkéntesek aktív közreműködésével közel másfél évtizede.

Az ürgék azért szeretnek a reptéren élni, mert a folyamatos kaszálásnak köszönhetően az nagyon hasonlít az ősi füves gyepekhez. A kis állatok a legelők visszaszorulásával az ország több pontján is a repülőtereken találnak menedéket, tőlünk nyugatra és északra viszont már csak töredék állományokban, valamint mesterségesen visszatelepített kolóniákban élnek. A hazai ürgepopuláció védelme ezért nemzetközileg is fontos természetvédelmi feladat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük