Létezik egy közvetlen vasútvonal Európa és Kína között

vasútvonal európa kína

Létezik egy közvetlen vasútvonal Európa és Kína között


A Kína-Európa vasúti expressz 2011 óra közlekedik Kína és Európa között, de utasokat nem, csak árut szállít. Az első vonat 2011-ben a délnyugat-kínai Csungkingból (Chongqing) indult Duisburgba, szombat reggel pedig már a 90 ezredik szerelvény kelt útra Senhszi (Shaanxi) tartomány székhelyéről, Hszian (Xi’an) városból 55 konténerrel megrakodva. A tehervonat Hszincsiang-Ujgur autonóm régió és a Kazahsztán határán fekvő Khorgos határállomáson keresztül hagyja el Kínát, áthalad Kazahsztánon és Oroszországon, majd körülbelül 15 nap múlva eléri a lengyelországi Malaszewicze városát.


Az egyik útvonal 2019-ben Hszian és Prága között

Valójában ez nem egyetlen útvonal, hanem némiképp variálható a létező vasúti hálózatokon belül, és így bizonyos szakaszokon személyvonatok is közlekednek rajta.

A 2011-ben indult Kína-Európa tehervonat-szolgáltatás azért született, hogy részben kiváltsa a hajós szállítást. Eddig több mint 8,7 millió konténer utazott rajta több mint 380 milliárd dollár értékű áruval Kína és Európa között.

Az évente itt megforduló szerelvények száma a kezdeti néhány tucatról 2023-ra 17 ezerre emelkedett. A növekedés megugrása 2016-ban következett be, amikor 1702-ről évi 39,5 százalékos átlagos növekedéssel tavaly elérte a 17 ezret.

A tízezredik vonat eléréséhez 90 hónapra volt szükség, míg a 80 ezrediktől a 90 ezrediket már 7 hónap alatt sikerült elérni. A havi járatok száma 2020 májusa óta meghaladja az ezret. Az egy év alatt leszállított áruérték 2016-ban 8 milliárd dollár volt, tavaly pedig már 56,7 milliárd dollár. A Kína-Európa tehervonat hálózata eddig 25 európai ország 223 városába jutott el és létesített áruszállító kapcsolatot több mint száz ázsiai várossal.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash, kép: Wikipedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Törvénytelenek az erdélyi medvelesek

Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter egy tévéműsorban nyilatkozott a romániai medvekérdésről. Az országban, elsősorban a Székelyföldön működő medvelesekre is kitért…Tovább

2 hozzászólás

  1. Az a pirossal felrajzolt útvonal igen érdekes. Kíváncsi lennék, hogy visszafelé mit szállítanak Kínába, mert gondolom nem üresen gurulnak vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük