Varga Barnabás sérülése kapcsán felmerült egy kérdés

varga barnabás sérülése

Varga Barnabás sérülése kapcsán felmerült egy kérdés


Ritkán írunk sporttémákról, leginkább akkor, ha környezetvédelmi vonatkozása is van, vagy annyira megkerülhetetlen és sok kérdést felvető esemény történik, hogy foglalkozni kell vele. Véleményem szerint a magyar válogatott 29 éves középcsatárának, Varga Barnabásnak a tegnapi Skócia-Magyarország meccsen történt fej- és arcsérülése is ilyen, különös tekintettel az orvosi ellátás körülményeire.

Az eset nagy port kavart, nemcsak a sérülés súlyossága, hanem az orvosi csapat szokatlan viselkedése miatt is. A világsajtó is erről cikkezik, kiemelve, hogy a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik mennyire kiakadt az orvosi csapat lassúságán.

De vajon tényleg lassúak voltak?

Szoboszlai, aki a Liverpoolban játszik, bizonyára látott már egy pár sérülésellátást a pályán, tudja, ilyenkor mi a megszokott tempó. Ugyanakkor az érzékelését torzíthatta a csapattársa miatti aggodalom, és az, hogy ő látta, mennyire nagy lehet a baj. Aki a képernyőn nézte a meccset, mindenesetre könnyen úgy rakhatta össze a történteket, hogy az UEFA egészségügyi csapata nem volt a helyzet magaslatán.


Lássuk, mi is történt pontosan!

A 68. percben Szoboszlai Dominik szabadrúgást végez. Ezután először egy magyar játékos gurul a földre a 16-oson belül, majd a skót kapus, Angus Gunn a labda után rohanva két játékossal is ütközik. Egy csapattársával, Anthony Ralstonnal és Varga Barnabással, akinek történetesen könyökkel éri az arcát, amikor az felugrik fejelni (67.38-nál). Ezután három játékos fekszik és egy ül a földön. Az egyik magyar játékos rögtön integetni kezdett az orvosoknak, amint meglátja a földön fekvő Vargát.

A 42 éves, argentin bíró, Facundo Tello int, hogy jöhetnek az orvosok. Először a földön fekvő kapust szemrevételezi, majd az egyedül a földön hanyattfekvő Varga Barnabáshoz megy, akit az egyik magyar játékos, sárga cipője alapján valószínűleg Botka Endre épp vállon érint. A másik két játékos időközben felállt. Néhány másodperc múlva megérkezik a magyar orvosi/elsősegélycsapat, miközben a skót kapust is ápolni kell. A bíró mindkét földön fekvő játékost figyeli.

A bíró a skótokkal beszélget, amikor Vargát stabil oldalfekvésbe teszik, majd az egyik orvos X-et mutat a karjával. Ez azt üzeni az orvosi stábnak, hogy a sérült nem tud mozogni, és nem tudja a saját lábán elhagyni a pályát. Botka Endre jelzi, hogy hordágyra van szükség, és int, hogy jöjjenek vele. 67.56-nál járunk, vagyis 18 másodperc telt el az ütközés óta. További mintegy tíz másodpercen keresztül nem történik semmi, nem jön senki sem hordággyal, sem anélkül. Akkor a másik magyar elsősegélynyújtó is keresztet mutat a karjával. Ekkor Botka Szoboszlaival kiegészülve újra, már idegesebben integet, hogy jöjjenek további orvosok.


Erre befut két sárgamellényes egészségügyis,

mint kiderült, azért, hogy zsákparavánokat hozzanak, amelyekkel eltakarhatják a sérült játékost. Érthető módon még jobban megijed mindenki. 68.46-nál járunk, 1 perc, nyolc másodperc telt el az ütközés óta. Újabb magyar egészségügyisek kocognak be. 69.10-nél megjelenik a hordágy, de a magyarok szerint nem elég gyorsan. A szövetségi kapitány, Marco Rossi magából kikelve üvölt, hogy igyekezzenek már. A játékosok is integetnek, hogy csipkedjék magukat a hordágyvivők. A hordágyat vivő két ember közepes, nem túl lassú, de valóban nem is gyors tempóban sétál. Tényleg úgy tűnik, mintha nem lenne nekik sürgős.

Végül az egyik magyar egészségügyis megragadja a hordágy egyik oldalát, próbál szaladni vele, majd Szoboszlai fogja meg a másik végét, elveszik a hordágyat a korábbi alkalmazottaktól és rohanni kezdenek vele. 69.25-re ér oda a hordágy, 1 perc 47 másodperccel az ütközés után. Ezzel azonban még nem értek véget a furcsaságok, 71.40-nél ugyanis megjelenik egy másik, ezúttal egy guruló hordágy. De mint a kommentátortól, Hajdú B. Istvántól megtudjuk, addig nem gurítják be, „amíg nem szól nekik valaki, aki nem játékos“. Akkor ismét Szoboszlai az, aki megfogja a hordágy sarkát, és húzni kezdi, erre a két hordágyvivő is megindul. Mint utóbb kiderül, ők nem véletlenül hezitáltak, mert addigra Vargát már feltették az előző hordágyra, és végül azon is vitték ki.

Szoboszlai nyilatkozatát,

amelyben azt kifogásolta, hogy a segítség lassan érkezett a pályára, a világsajtó is átvette.

“Mindenki láthatta, hogy nagyon nagy a baj. Ilyen esetekben a másodpercek is számítanak, és bár nincs erre ráhatásom, de valamit muszáj lesz változtatni. Gyorsabban kell reagálni, sokkal gyorsabban, mert pontosan tudjuk, hogy egy ilyen helyzetben minden másodpercnek jelentősége van”.


A kérdés az internet népét sem hagyta nyugodni, a Daily Mail cikke alatt el is indult a kommentelés, hogy vajon miért nem sietett az orvosi stáb. Sokan kiakadtak, egyetértve azzal, hogy ez így nem normális, míg mások igazolni próbálták az orvosok eljárását. Volt, aki azt írta, hogy nem telt el olyan sok idő, míg sokan azt emelték ki, hogy miután annyi a szimuláns, ne csodálkozzunk, hogy nem sietnek az orvosok. Többen is írták, hogy a hordágyhordozók azért nem szaladhatnak, hogy nehogy őket is baleset érje, elessenek, illetve nehogy kifulladjanak, és ne tudják utána ellátni a beteget. Ezt írja Ross Cohen sürgősségi egészségügyi technikus is a Forbes hasábjain, azzal kiegészítve, hogy a futással megijeszthetik a sérült játékost, valamint, hogy a futással nem is lehet annyi időt nyerni, mint gondolnánk.

Mindez logikusan hangzik. De még ha van is ilyen protokoll, azért nem egyszer láttunk már hordággyal szaladó egészségügyiseket focimeccsen is. Ráadásul itt nemcsak arról van szó, hogy nem siettek a hordággyal, hanem hogy többször kellett kérni, hogy jöjjenek. Hogy közben mi történt, miért nem jöttek, arról kevés az infó.

Plusz ha van is ilyen protokoll, ez nem szerepel az UEFA orvosi ellátásra vonatkozó egyébként igencsak részletes szabályzatában. Az viszont igen, hogy milyen sebességgel kell végrehajtani a sérült játékos ellátását: gyorsan.

Ami szerepel a szabályzatban, az a következő:

Ahhoz, hogy az UEFA EURO sikeres legyen, és hogy a tornán részt vevő valamennyi UEFA-célcsoport egészségét és jólétét biztosítani lehessen, elengedhetetlen a hatékony, célszerű és átfogó orvosi ellátás biztosítása. Az orvosi létesítményekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférést a lehető legkevesebb nehézséggel és bürokráciával kell megszervezni.

A pálya melletti sürgősségi orvos (PED)

 • a stadion orvosi koordinátorának szerepét tölti be, kivéve, ha külön orvosi koordinátort is biztosítanak;
 • felelős azért, hogy a pálya melletti szükséges orvosi felszerelés rendelkezésre álljon;
 • kizárólag a játékosok, a csapat tisztségviselői, a játékvezetői csapat és a játékvezetők sürgősségi ellátásáért felelős;
 • kellő időben kell a stadionba érkeznie ahhoz, hogy a felszereléseket és az orvosi szolgálatokat előkészítse, hogy azok a csapatok megérkezésétől a távozásig rendelkezésre álljanak és működőképesek legyenek;
 • ismernie kell a stadion orvosi szolgálati tervét és a helyi orvosi infrastruktúrát;
 • a mérkőzés/edzés(ek) előtt meg kell ismerkednie a rendelkezésre bocsátott felszerelések, például a defibrillátor, légúti és légzőkészülék típusával/márkájával.

A hordágyas csapat

A mérkőzés napján minden stadionban két, legalább négy kiképzett hordágyas csapatnak kell helyet foglalnia az oldalvonalhoz közeli kispadon, a 4. játékvezetőhöz közeli területen, és az UEFA orvosi részlege által jóváhagyott helyen. Ez lehetővé teszi a sérült játékosok gyors, hatékony és zökkenőmentes szállítását az oldalvonalhoz a mérkőzés alatt.

Minden hordágyas csapatnak legalább két képzett hordágyasból kell állnia, akiknek: a. elismert elsősegélynyújtó képesítéssel kell rendelkezniük; b. korábbi hordágyas tapasztalattal kell rendelkezniük; c. elég jó fizikai állapotban kell lenniük ahhoz, hogy a sérült játékost vagy játékvezetőt biztonságosan szállíthassák a hordágyon.

Az UEFA a felmerült kritikákra válaszul

időközben közleményt is kiadott az esettel kapcsolatban. Mint az Infostart híre szerint írják, „a koordináció a helyszínen lévő összes egészségügyi személyzet között profi volt, minden orvosi folyamat a vonatkozó előírásoknak megfelelően történt. Nem volt késés a játékos kezelésében és ápolásában”.

„Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a csapatorvos másodpercekkel az eset után már beavatkozott. Közvetlenül ezután egy másik orvos végzett el vizsgálatot a szokásos orvosi gyakorlatnak megfelelően. A mentőcsapat az előírásoknak megfelelően a pálya szélén várt és utána érkezett a hordágy, amikor kérték a játékos elszállítását”.

Nem tudom, kiderül-e valaha, hogy mi történt itt pontosan, és hogy ez így tényleg rendben volt-e.


Varga Barnabást

a pályáról egyenesen a kórházba szállították, mint Pánics Gergely csapatorvos elmondta, többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett és agyrázkódást kapott, az eszméletét is elvesztette. A mentőhöz érve már visszatért a tudata, ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára, ahol a kivizsgálás után felállították a terápiás tervet, eszerint meg fogják műteni. A csatár arcában több kisebb és nagyobb csont is eltört, volt, amelyik el is mozdult. Az operáció után két napig bent tartják, ha minden jól alakul, szerdán engedik ki. A csapatorvos nem akarta kommentálni a német protokollt és az elsősegélynyújtást, mivel, mint mondta, nem ismeri részletesen és nem ő felel érte. Viszont azt hozzátette, hogy a kórházban azt tapasztalta, hogy szakértő kezekben van, és nagy odafigyelésben részesül.

A fejsérülések

A fejsérülések egyébként minden sportágban a legveszélyesebb és legkutatottabb sérülések között vannak. Egy-egy ilyen eset után, még ha először úgy tűnik, a sérülés nyom nélkül eltűnt, később a viselkedés megváltozását hozhatja magával és akár szuicid hajlamokat is generálhat a nagyobb, nem múló sérülésekről nem is beszélve. Látható tehát, hogy miért kezelik a fejsérüléseket kiemelt figyelemmel, és az UEFA-nak is külön protokollja van az agyrázkódásra és fejsérülésekre.

2019-ben még külön kampányt is indítottak, hogy felhívják rá a figyelmet, miután több nagy visszhangot kiváltó eset történt a szervezet bajnokságaiban. Azt szerették volna, hogy a játékosok, edzők, orvosok, játékvezetők és a szélesebb közönség is képben legyen azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő a pályán bekövetkező fejsérülések esetén.

Az UEFA emellett új intézkedéseket vezetett be az agyrázkódásgyanús játékosok ellátásban. Például felvette a protokollba az alapszintű neurológiai szűrővizsgálatokat, amelyekkel az orvosok felmérhetik a mérkőzés közben fejsérülést szenvedett játékosok állapotát. A videobíró-rendszer szintén lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a sérülésről készült képeket azonnal, különböző szögekből tekintsék át.

Az UEFA versenyein részt vevő minden csapatnak alá kell írnia az úgynevezett Agyrázkódás-chartát is, amelynek célja, hogy megerősítse az agyrázkódás kezelésével kapcsolatos helyes gyakorlat fontosságát, és kiemeli az UEFA férfi és női klub- és válogatott mérkőzésein, agyrázkódás esetén követendő eljárásokat. Az eljárás lényege, hogy az agyrázkódást fel kell ismerniük a játékosoknak, jelenteniük kell a bíróknak, aki hívja az orvosokat, majd a játékost a csapatorvos döntése alapján le kell vinni a pályáról.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több sport

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

8 hozzászólás

 1. Néztem a meccset a tévében. Láttam azt is, amikor Varga Barnabás megsérült.

  Nem tudtam, hogy mit ír elő a protokoll, de nekem az volt a benyomásom, hogy túl lassan történtek a dolgok.
  Lehetett látni, hogy a játékostársak kétségbe esve integetnek orvosért, vagyis nagy lehet a baj. Nekem az a pokrócokból épített paraván ijesztő volt, az adott helyzetben nem láttam értelmét. Miért ne lehetett volna látni, amint az orvosok vizsgálják a sérültet? Annál is inkább, mert olyan magasra emelték a pokrócokat, hogy alattuk simán lehetett látni a földön fekvő játékost.

  A képernyőről az jött le, mintha a hordágyasok nem igazán tudták volna, mit is kell tenniük, be kell-e menniük vagy sem. Azt sem értettem, hogy egy fejsérültet miért cipelnek zötyögtetve kézben, amikor ott van a kerekeken gördülő hordágy.

  Ha minden a protokoll szerint zajlott, akkor át kellene gondolni, hogy biztosan jó-e az a protokoll! Szerintem.

  1. Author

   Igen, ez nagyon találó összefoglalás, át kellene gondolni a protokollt. De tényleg simán lehet, hogy csak bénáztak. Nem kizárt, hogy gyorsan az EB előtt, két hét alatt “képeztek ki” néhány embert.
   Szerintem sokkal egyszerűbb lett volna a takarók helyett egy hordágyat hozni és feltenni rá Vargát, már rég túl lehetett volna lenni az egészen.
   De manapság olyan hiperérzékenykedés megy, hogy nem is érti az ember. A BBC-nek például elnézést kellett kérnie a nézőktől, mert mutatta a baleset visszajátszását. Régen az ilyesmi teljesen normális volt.

   1. Én is olvastam a BBC-t, és nem is értem. Amíg nem játszották vissza, hogy mi történt, a tévé előtt ülve nem is lehetett pontosan tudni. Akkora volt akkor a tumultus a kapu előtt, hogy nem lehetett látni, mi is történt pontosan.

    Én is csak a mai hírekben található fotókon láttam, hogy a skót kapus bal könyöke találta telibe Varga arcát, miközben két skót játékos kapaszkodott a mezébe, nehogy fejelni tudjon.

    Persze, bármi lehet, de ha valaki hibázott, vagy kiderült, hogy nem jó a protokoll, akkor be kellene ismerni!

    1. Author

     Ezt nem is láttam, hogy húzták még a mezét is.
     Az UEFA, ahogy a FIFA sem a korrektségéről híres.

 2. Author

  Köszi! Azért így más a gyerek fekvése, ha nem kapaszkodnak belé, lehet, hogy nem is így ütközik. Ez már így tényleg 11-es gyanús.

 3. Szegény ember- nem jól hangzik ami az arcával történt. Mondják a nótában ” a legszebb sport a futball, 11 ember csak rugdal ” .. No de másfél percnyi késedelem az ellátásban- helyesebben amíg levitték a pályáról- nos ehhez képest ha mondjuk van egy baleset mennyi idő amíg megérkezik az orvos?
  A meccsen olyan felfokozott állapotban van mindenki, hogy a reakció idő az egészen más lesz, nem megy “adjuramisten azonnal”. Bocs, én ne is mondhatok véleményt, mert nem láttam a meccset, viszont itt egy igen alapos leírás van a történetről.
  Azért vígasztalóként itt van a régi Bilicsi Tivadar dal:-)))
  https://www.youtube.com/watch?v=myeovWlF9ek

 4. Author

  Köszi, nem ismertem ezt a dalocskát, aranyos kis békebeli jazz. 🙂
  Igen, ez is fontos szempont. A meccseken megszoktuk, hogy rögtön a pályán teremnek az orvosok, ennek fényében is volt furcsa, ami történt. De egészségügyi szempontból talán nem volt akkora tétje, mint amekkorának kívülről tűnt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük