Továbbra is gondok vannak a Szajna vizével

szajna úszás

Úszás a Szajna vizében? Nem biztos, hogy összejön


A párizsi olimpia szervezőinek továbbra is gondot okoz a Szajna vizének rossz minősége a folyóra tervezett úszóversenyek miatt. Az illetékesek szerint ugyanakkor nem a csatornarendszer hibái jelentik a problémát, hanem az esőzések nyomán válik időnként túlságosan szennyezetté a Szajna.

Ezért nincs is “B terv”, és ha a nyári játékok alatt is kedvezőtlenre fordulna az időjárás, a megoldás az lehet, hogy néhány nappal elhalasztják a nyíltvízi úszók és a triatlonosok viadalainak, illetve az olimpiát követő paralimpia paratriatlonos versenyeit.

Úszás a Szajna vizében

Az olimpia szervezők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az úszóeseményeket nem akarják máshová áttenni, ragaszkodnak a festői szépségű színhelyhez, és a várostól várnak további intézkedéseket, melyek megakadályozzák a vízminőség romlását és a vissza-visszatérő szennyeződést.

Tavaly már több próbaversenyt is törölni kellett, annyira szennyezett volt a folyó. A Szajnában 1923 óta tilos úszni, de Anne Hidalgo polgármester, a zöld kezdeményezések jeles támogatója megígérte, hogy még az olimpia előtt ő maga is megmártózik a Szajna vizében. Erre azonban még nem került sor.

A párizsi hatóságok kitartanak amellett, hogy a víz minősége fokozatosan javul, de a 2023 júniusa és szeptembere között vett minták egyike sem felelt meg az európai vízminőségi szabványoknak.

A nyíltvízi világbajnoki ezüstérmes francia Marc-Antoine Olivier azt nyilatkozta, izgatottan várja, hogy a Szajnában, történelmi helyen versenyezzen: “Még ha koszos is a víz, szívesebben úsznék Párizs belvárosában, mint egy névtelen vízben”.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Légy oly kedves, oszd meg másokkal is!

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több olimpia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hőhullám fenyeget az olimpia idején

A meteorológusok július-augusztusra szélsőségesen magas hőmérsékletet ígérnek, amely meghaladhatja az összes eddig ismert melegrekordot Franciaországban…Tovább

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük