Tényleg lehet majd úszni a Szajnában?

szajna

Tényleg lehet majd úszni a Szajnában?

Franciaország azt az ambíciózus célt tűzte maga elé, hogy a jövő évi olimpiára, sőt, már a mostani nyíltvízi tesztversenyekre száz év után újra úszhatóvá teszi a Párizst keresztülszelő folyót. Eddig több évnyi munkát fektettek a víz megtisztításába, melyből a “szokásos” szennyezőanyagok eltávolítása mellett az egyik kerületben

évente mintegy 360 tonnányi nagyméretű tárgyat húznak ki, például kidobott tévéket és motorkerékpárokat.Azonban épp most, amikor a tesztversenyekre sor került volna, a hatalmas esőzések miatt újra jelentősen romlott a vízminőség, így le kellett fújni a megmérettetéseket, a szombati női verseny után vasárnap a férfiak viadala is elmaradt.

A Szajnában a szennyezés miatt 1923 óta nem lehet úszni. Az alapvető problémát a folyóba folyó szennyvíz jelenti, az elmúlt húsz évben azonban korszerűsítették a vízelvezető rendszert, aminek eredményeként 2022-ben kilencven százalékkal kevesebb tisztítatlan szennyvíz zúdult a folyóba, mint húsz évvel ezelőtt. A fejlődés ellenére azonban a szennyezés még mindig problémát jelent: tavaly 1,9 millió köbméter tisztítatlan szennyvíz került a Szajnába.

A rendszer most sem bírta a terhelést, a szennyvízelvezetők megáradtak, és amikor az úszók megérkeztek, a coli baktérium előfordulása a vízben százszorosa volt a maximálisan engedélyezett szintnek, de még szombaton is közel tízszerese maradt.

Mivel hasonló esőzés egy év múlva is előfordulhat, a nemzetközi úszószövetség azt szorgalmazza, hogy a párizsi olimpia szervezőbizottsága álljon elő egy B tervvel.

Párizsnak azonban már van terve: jövő tavaszra készülne el 80 milliárd eurós beruházás keretében az az óriási (ötven méter széles és harmincnégy méter mély, nagyjából húsz olimpiai méretű úszómedencének megfelelő) földalatti esővíztároló tartály, amely akár 45 ezer köbméternyi esővizet is képes megtartani, és megakadályozza, hogy a csapadék elárassza a város csatornahálózatát, és ezáltal a tisztítatlan szennyvíz a Szajnába folyjon, ahogyan az jelenleg történik.Az esővíztárolót egy alagút kötni majd össze a szemközti parttal, amelyen keresztül a víz a szennyvíztisztító telepekre áramlik, hogy tisztítva kerüljön vissza a folyóba.

A tervek azonban nem állnak meg az olimpiánál, 2025-ben huszonhat medencét is megnyitnának a Szajna mentén a nagyközönségnek. A közvélemény bizalma azonban a víztisztaságban egyelőre ingatag.

Forrás: MTI, TIME, kép: Jo DeSousa/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több folyó

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több víz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább


  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük