Elérte a Hindukus alaptáborát a két magyar hegymászó

hindukus

Elérte a Hindukus alaptáborát a két magyar hegymászó


Elérte a 4300 méter magasan fekvő alaptábort és szerdán megkezdte első akklimatizációs körét Klein Dávid és Nagy Márton a Hindukus-hegységben. A két alpinista a 7403 méter magas fekvő Istor-o-Nal-csúcs megmászását tűzte ki célul.

Kalandos vándorlás után június 8-án értek fel az alaptáborba az Istor-o-Nal lábánál. A hegységben jelenleg rajtuk kívül nincs másik expedíció, a csúcstámadás legkorábban június utolsó napjaiban kezdődhet.

A Hindukus mászóinak komolyabb technikai nehézségeket kell leküzdeniük, mint más nyolcezresek túlzsúfolt és rögzített kötelekkel, létrákkal kiépített normál útjain. Klein Dávid és Nagy Márton ráadásul nem is támaszkodik külső segítségre, mások által elhelyezett “rögzített kötelekre”, magashegyi teherhordókra, sőt, még oxigénre sem. A lehető legtisztább, alpin stílust igyekeznek követni: “mozgó tábort” használnak és a lehető legkönnyebb felszereléssel vágnak neki a hegynek.

Klein Dávid eddig négy nyolcezer méternél magasabb hegy csúcsán állt, valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül (Gasherbrum, 2003; Cso-Oju, 2004; Manaszlu, 2015; Annapurna, 2016). A hegymászó 2023-ban, Kerekes Bencével már próbálkozott az Istor-o-Nal megmászásával, de akkor a körülmények miatt 6400 méteren visszafordultak.

Nagy Márton fiatal hegymászó és társai 2022-ben, a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott égisze alatt először mászták meg a közel 6000 méteres Bondit Peaket.

A Hindukus kapujának számító Chitral kerület gazdag történelemmel rendelkezik, és rengeteg egzotikus látnivalót tartogat.

Forrás: MTI, kép: Ninara/Flickr/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hegymászás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük