Koponyába ültetett eszközzel kezelnek egy epilepsziás gyermeket

epilepsziás

Koponyába ültetett eszközzel kezelnek egy epilepsziás gyermeket


A világon először kezelik koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában. A 13 éves Oran Knowlsont tavaly operálták a londoni Great Ormond Street gyermekkórházban, kísérleti beavatkozásként. Azóta a gyermek súlyos, naponta néha több százszor is visszatérő rohamainak száma 80 százalékkal csökkent.

Az eljárás során egy 3,5 négyzetcentiméteres, 0,6 centiméter vastag elektromos jeladót ültettek a koponyájába. A koponyacsonthoz erősített jeladóból két elektróda vezet az érintett agyi területre. Az eszköz folyamatos áramimpulzusokat küld az agy mélyére, ahonnan az epilepsziás rohamokat okozó abnormális elektromos aktivitás ered. Az eszköz feladata ezeknek a normálistól eltérő elektromos jeleknek a blokkolása illetve terjedésük megakadályozása. A jeladó behelyezésének hibahatára nem egészen egy milliméter volt.

Nem hatottak a hagyományos módszerek

A súlyos, nem egyszer eszméletvesztéshez és légzésleálláshoz vezető rohamok a fiú hároméves korában kezdődtek, és az orvosok Lennox-Gastaut tünetegyüttest diagnosztizáltak. Ez az epilepszia olyan formája, amelyre rendszerint nem hatnak a hagyományos kezelési módok.

Mint a műtéti stábot vezető gyermekidegsebész, Martin Tisdall elmondta, remélhetőleg azt is megtudják, hogy az agy stimulációjával hatékonyan lehet-e kezelni az ilyen súlyos epilepsziatípusokat.

A világon most elsőként alkalmazott eljárás egy szélesebb kutatási program része, amelyben a Great Ormond Street kórház mellett a University College London egyetem, a King’s College egyetem klinikája, valamint az Oxfordi Egyetem vesz részt.

Forrás: MTI, BBC, kép:

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több agy

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Még álmukban is énekelnek a madarak?

Gabriel Mindlin, a Buenos Aires-i Egyetem fizikusa a 2000-es évek elején kezdett el érdeklődni a madárdal mechanikája iránt. Akkor még azt hitte, hogy ez csak…

2 hozzászólás

  1. Mély agyi stimulációs kezelést itthon is végeznek pl Parkinzon kóros betegeknél( Pécsett biztosan tudom, hogy az idegsebészeten csinálják) . 2016-2017-ben a kaposvári PET/MR központban(itthon csak egy ilyen van) volt egy epilepszia study , manapság már ez számít korszerű diagnosztikai módszernek, nem önmagában az agyi MR főleg ha műtéti megoldás is szóba jön. Vannak a világon olyan helyek ahol roham alatt is vizsgálnak, de leginkább két roham közötti”csendes időszakban vizsgálják a pácienseket, videoEEG kontroll mellett. Amúgy a mély agyi stimuláció, ha biztosan megvan lokusz- kikapcsolja azokat az idegsejteket amik rohamot provokálnak. A kaposvári munkacsoport vezetője hosszú éveket töltött Amerikában, s elmesélte pl azt, hogy van olyan gyerek aki egész nap rohamozik- rettenetes lehet . Itthon sajnos a gyerek epilepszia diagnosztikai lehetőségek korlátozottak, úgy tudom végeznek a kaposvári PET/MR központban is néha ilyen vizsgálatokat, elsősorban azért, hogy felmerül-e műtéti megoldás. A fenti kutatásból az egyik cikk linkjét ide teszem, ismerem az összes szerzőt, fantasztikus nagy tudású emberek. Prof. dr. Borbély Katalin jelenleg is az egyik első számú szakértő itthon ebben a témában, Ő volt ennek a studynak is vezetője . Hátha olvassa valaki aki nem tudja hova fordulhat. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9138772/

    1. Author

      Köszi szépen a linket és az érdekes kiegészítéseket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük