Még álmukban is énekelnek a madarak?

A madarak is álmodnak?


Gabriel Mindlin, a Buenos Aires-i Egyetem fizikusa a 2000-es évek elején kezdett el érdeklődni a madárdal mechanikája iránt. Akkor még azt hitte, hogy ez csak egy “mókás kitérő” lesz, ennél azonban sokkal több lett: most már azt próbálja feltérképezni, mi több, meghallgatni, hogy mi történik a madarak elméjében, amikor álmodnak.

Más kutatók már korábban megfigyelték, hogy a zebrapintyfiókák álmukban némán gyakorolják a dallamokat, amiket napközben hallottak. Mindlin a kollégáival ezen a nyomon indult el, hogy a Dél-Amerikában honos, királygébicsfélék családjába tartozó bentévik (Pitangus sulphuratus) álmait tanulmányozza. Két vadon élő bentévit fogtak be, és az elektromiográfia módszerével, a testükre rögzített elektródák segítségével mérték az izmaik által termelt elektromos aktivitást. Mintegy száz különböző mozdulatot rögzítettek énekléskor és alvás közben.


Ezután egy modell segítségével rekonstruálták, hogyan hangzana mindez, ha hang is társulna hozzá. Mostanra több álombéli bentévi-éneket sikerült “kihangosítaniuk”, melyek állítólag megdöbbentően hasonlítanak a madarak éber dallamaira. Sajnos nem találtam meg, hogy hol lehetne ezeket meghallhatni.

Egyszer az egyik madáron álmában a területvédő magatartás jeleit figyelték meg, még a tollak is felborzolódtak a fején, pont mint amikor riválissal harcol. Nem kizárt, hogy a kutatók éppen egy rémálomnak voltak tanúi.


A megfigyelések alátámaszthatják, hogy az állatok is álmodnak, és az álomhoz nincs szükség az emberi nyelvre: az állatok álmaiban szereplő emlékek inkább testi készségekhez kapcsolódhatnak. A kutatás pedig nemcsak azt bizonyíthatja, hogy álmodnak a madarak, hanem arra is választ adhat, hogy pontosan miért.


Forrás: New Scientist, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több álom

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Legszebb emlékeim | Halálos álom

Kivittek a fához, kiemeltek a tolókocsiból, és ráraktak. Kapaszkodni se volt erőm, de nem is kellett, egyszerűen csak rá kellett helyezni, mint a hűtőre a…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük