Ilyen az, amikor egy polip rosszat álmodik

polip

Ilyen az, amikor egy polip rosszat álmodik


Costello, aki az Érkezés című film egyik hétkarú űrlényéről kapta a nevét, a New York-i Rockefeller Egyetem laboratóriumában lakik, ahol kamerák figyelik minden mozdulatát. A polip (a Brazíliában honos Octopus insularis faj egy hímje) rendszerint az akvárium falára tapadva alszik.

Amikor álomba merül, megváltozik a színe és a bőrének textúrája – legalábbis a tudósok arra következtetnek, hogy mindez annak a jele lehet, hogy álmodik. Látható, hogy közben egy kicsit mozgolódik is.Majd hirtelen leválik a falról, és erőteljes csapkodásba kezd, tölcsér formát vesz fel, hogy nagyobbnak látszódjon, majd jó adag tintát bocsát ki.

Úgy tűnik, mintha egy ragadozóval küzdene. Talán azt álmodta, hogy megtámadták? Talán az az emlék idéződött fel újra a tudatában, amikor megtámadták, és elvesztette az egyik karját?

A kutatók persze nem tudnak száz százalékig biztos választ adni, de az biztos, hogy nagyon érdekes, ami történt. Persze a polipokról eddig is tudtuk, hogy nagyon intelligensek, de talán egyre több mindent tudhatunk meg arról is, hogy mi zajluk a lelkükben.

A címlapkép illusztráció, forrása: Roger Darnell/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Új állatvédelmi tananyag készült

  A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

  még több tenger

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  2 hozzászólás

  1. Az ilyen megállapításokon mindig nagyon elcsodálkozom. Ha nem mozdul egy lény s feltapad az aquárium falára, akkor az alszik? Vagy csak standby állapotba teszi magát:-))kivár, hogy mikor tudna szabadulni.
   Az egyik neves egyetem kutatójának egyik előadását hallgatva a következőt mondta: egereken vizsgálták a skizofrénia agyi működés mintázatát egy mini PET/MR kamerával. Arról számolt be, hogy a pszichózis idején(értsd amikor tünetek vannak, pl. hallucinációk)mi változik az egér agyában- csak azt nem mondta hogy került “státuszba” az egér:-)))

   1. Author

    🙂 🙂
    Hm, érdekes kérdések. 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük