Így védekeznek a növények a vírusok ellen


Így védekeznek a növények a vírusok ellen


A klímaváltozás és a felgyorsult nemzetközi élelmiszer-kereskedelem hatásai miatt egyre több új növényi kórokozó jelenik meg Magyarországon is. Emiatt egyre fontosabb feltárni, hogy a termesztett növények milyen, eddig még ismeretlen védekezési módszerekkel képesek hatékonyan ellenállni az őket folyamatosan támadó kórokozók fertőzésének. Ezt vizsgálják az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói is, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a Columbia dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek.

A sokoldalú szalicilsav

A kulcs egyrészt a szalicilsav nevű növényi hormonban rejlik, amelyet a gyógyászatban évezredek óta fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként alkalmaznak. Egyik változata, az acetilszalicilsav az aszpirin hatóanyaga, melyet a fűzfakéregben található szalicilsav mintájára alkottak meg.

A szalicilsav ahhoz is nélkülözhetetlen, hogy a termesztett növények (a fűzfa és a dohány mellett például a paradicsom vagy a burgonya) sikeresen ellenálljanak a különféle kórokozók, többek között a vírusok fertőzésének.

Egy kis antioxodáns molekula

Van azonban egy másik kulcsszereplője a növényi kórokozókkal szembeni védekezésnek: egy kis antioxidáns molekula, a glutation, amely többek között ahhoz is hozzájárul, hogy a növényi sejtek minél tovább megőrizzék fiatalságukat.

Az egyik dohány fajhibrid (Nicotiana edwardsonii Columbia) fokozott mértékben rezisztens több vírus – például a dohánymozaik-vírus (TMV) és a dohánynekrózis-vírus (TNV) – fertőzésére. A kutatók most arra is rájöttek, hogyan csinálja: a szalicilsav túltermelése mellett a vírus támadását követően a glutation is bekapcsolódik a növény védekezésébe.

Védelem a baktériumokkal és gyomirtókkal szemben

Azt is igazolták, hogy a növények emelt szintű stressztűrése a baktériumos fertőzésekkel és az egyik gyomirtó szer által okozott szöveti károsodással szemben is védelmet nyújt. Ezt az bizonyította, hogy két növénykórokozó baktérium (Pseudomonas tabaci és Pseudomonas syringae pv. tomato) fertőzése esetén a Columbia dohány fajhibridben a szokásosnál jóval kisebb mértékű szövetelhalásos tünetet, illetve baktériumszaporodást lehetett észlelni. Ha a növények leveleibe egy gyomirtószer (paraquat) vizes oldatát injektálták, a kezelés hatására kialakuló szövetelhalás szintén jelentősen visszaszorult.

Az eredmények hozzájárulhatnak annak megértéséhez, hogy egyes növények hogyan képesek többféle stresszel (például kórokozó-fertőzésekkel, környezeti szennyezőanyagokkal) szemben is sikeresen védekezni, és a jövőben felhasználhatók a betegségeknek és az abiotikus stressznek egyaránt fokozottan ellenálló termesztett növények nemesítésében.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több növény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük