Ismét nyolcvan kiló alatt! | fogyókúra-blog

Ismét nyolcvan kiló alatt! | fogyókúra-blog


blog


“Innen is üdvözlöm a testemet. Kitartás barátom, még pár hónap, lemegyünk szépen együtt hetvenre, még ledobunk egy tíz kilót”

Durván két hónapja kitört belőlem a panasz. Írtam egy részletes blogot arról, hogyan buktam el (részben) a 2023-ban, az infarktusom és a cigaretta elhagyása után indított fogyókúrámat.

93-ról sikeresen mentem le akkor egy hónap alatt 79-ig,

ahonnan apránként, lassacskán, háromnegyed év alatt visszamentem 85-86 környékére. Elsősorban azért, mert a gyógyszerek durva mellékhatásai miatt (nem kímélik a gyomrot sem), idővel kénytelen voltam folyton csipegetni, hogy valamiként elviselhetővé tegyem a közérzetemet, valamiként – legalább részben – védhessem a gyomromat.


Mindegy is.

Dühös, és kissé elkeseredett voltam, de ilyenkor előjön belőlem mindig a forradalmi, sokszor nehezen indokolható, mások számára meg értelmezhetetlenül vad dac, és megint hozzáláttam lefaragni a súlyomat.

Ezzel együtt váratlanul elkezdett javulni a helyzet.

Húsvét környékén voltak az első megdöbbentően jó óráim. Olyan rövid időszakok, amikor teljesen egészségesnek éreztem magamat. Ilyen alkalmak 2023 áprilisa óta percekre sem fordultak elő. Húsvéttól igen. Ismét keményítettem a diétán. Megint visszatértem a 2023-as júliusi metódushoz. Ezúttal – lekopogom – jobban reagált a szervezetem a szigorításokra, és mintha összeszokott volna a gyógyszerekkel is. Vannak döccenők, akadnak kisebb-nagyobb szívatások, van olyan még, hogy kicsit fel kell hagynom a sanyargatással, és többet kell ennem a tervezettnél, de alapvetően már szabad kezet ad a szervezetem vagy legalábbis szabadabbat.

Nem olvastam erről, és időm sem volt arra még, hogy utánajárjak, de talán létezik olyan is, hogy ennyi idő alatt (több mint egy év) a szervezet összecsiszolódik a szívre szedett gyógyszerekkel, valamelyest megszokja, és megtanul együtt élni velük.

Gondolom. Remélem. Jó lenne.

Az is segített, hogy megkezdődtek a melók a birtokon, kiváló kardio- és fogyókúrás gyakorlat a szénarakás vagy épp (ahogy azt meg is írtam), a Jászmaróti odútelep felmérése.


Ezúttal durván két hónap alatt

füstöltem el hat kilót. Ez elég finom tempó. Akartam volna gyorsabban is, de ahogy írtam: néha még betesznek a gyógyszerek, „keresztbe áll” a gyomor, és megint csak kénytelen vagyok lazítani a spártai fegyelmet és aszkézist. Így is előfordul, hogy mondjuk két hétig egy falat kenyeret nem ettem. És más egyéb szénhidrátot sem. Alapvetően gyümölcsön, zöldségen és húson vagyok. Menekülő útvonalam a desszertek terén a túrórudi. Gyógyszerek előtt is abból tolok be egyet. A cukrot is visszavettem. Kevesebb megy a kávéba.

2024.06.08-án végre – a lassabb tempó ellenére is – megint (hála!) nyolcvan alá mentem.


2024.06.08. | Újra nyolcvan alatt. Ez – reményeim szerint – ezúttal végső búcsú a nyolcvanas értékektől. | Fotó: Centauri

Ezúttal az a terv, hogy nem hagyom magam. Persze, most könnyű fogadkozni, amikor már úgy tűnik, hogy a test sem fog forradalmakat indítani ellenem. Amikor már sokkal jobban bírja és viseli a sanyargatást, a nélkülözést és a gyógyszereket.

Innen is üdvözlöm – a testemet.

Kitartás barátom, még pár hónap, lemegyünk szépen együtt hetvenre, még ledobunk egy tíz kilót, és onnantól vége ennek a baromságnak, addigra minden rendeződik, a birtok is, a Cenweb is, mindenféle tervünk és helyzetünk, és eljárunk majd úszni. Szabadabbak lehetünk, azt ehetünk majd, amit csak akarunk, mindössze azzal a kikötéssel, hogy 73 kiló fölé érve, diéta jön és edzés- meg tánc-cunami. De az már sokkal szabadabb és kellemesebb élet lesz.

Addig meg örüljünk annak, hogy amint halad a karcsúsítás, úgy – ezzel szinte egyenes arányban – javul a közérzetünk is, és mintha fiatalodnánk, egyre hajlékonyabbak, sőt egyre izmoltabbak, erősebbek, vitálisabbak vagyunk. Ha másért nem, ezért is megéri, és nyilván ez is növeli az életben maradás esélyeit, sőt az életminőségünket is tudja annyival emelni, hogy már középtávon is hatékonyabbá tehet, több kutatást, több tervet, több írást, több könyvet, több fotót, több beteljesült álmot jelenthet. Azoknak pedig, akiknek esetleg még fontos a maradásom, több együttlétet, több párbeszédet, még több kalandot, még több érdekeset és még több szépet.  


2024.06.15.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több blog

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Legszebb emlékeim : Amikor még láttam

…szótlanul mentünk volna egy darabig, kézen fogva, rettentő nagy titokkal a szívünkben, megszegve minden szabályt, pokolian félve, hogy kitudódik szőrnyű tettünk…Tovább

7 hozzászólás

 1. Kitartást szenvedés nélkül!!
  Én tudom milyen nehéz ez, most is. 😀 Nem akarok tanácsot adni, csak úgy mondom, ha engem nagyon elkap az éhség, pár szem mandulát lassan elrágok, és még hasznos elemeket is viszek be vele a szervezetbe.

  1. Author

   Én még mindig nem annyira az éhséggel küzdök, mint a gyógyszerekkel. Megszoktam, hogy nem eszek. Megszoktam, hogy csak akkor eszek, ha lehet. Regényírás közben eleve rendkívül keveset szoktam. De ott voltak a túráim is, amikor hetekig csak ibolyát ettem. Az éhség nem igazán nagy kihívás – nekem. És ki tudom kapcsolni, ha akarom. Másra figyelek. Elfoglalom magam. Csak a gyomrom bírja, az a fontos! Persze, nem mondom, hiányoznak a finom nagy vacsorák, de majd lesznek még. Ha elértem a hetvenet.

 2. Kedves Cen, azért remélem meleg ételt eszel a nagy megszorításban- ugyanis a gyomrodnak kell egy kis bevonat, amit a nyers zöldségek, meg a száraz dolgok nem igazán adnak. A gyógyszerek meg brutálisak, ha kitapadnak a gyomor nyálkahártyára. Nagy divat a smoothie- bocsi nem diétás tanácsadás, de a krémesített dolgok melegen apró kortyokban fogyasztva igen jótékonyak. telítő hatásuk is van- bár te azt mondod az éhségérzetet ki tudod kapcsolni. Minden esetre szép eredmény. Olyan ez mint a baba táplálás- folyékony pépes kaja, meg puha jó kis főtt krumpli. Szeretett volt Anyósom esküdött a tökfőzelékre (semmi liszt benne), ha gyomorbaja volt. Szóval bánj jól magaddal, meghálálja a tested:-)))

  1. Author

   Az egyik étel, ami nagyon bejött, az a zöldséges, csirkehúsos tárkonyos ragulevesek. Szóval eszek meleget! Időnként egy kis adag rántotta. Sült húsok. 🙂

 3. Örülök! Csak így tovább. Tűnjenek el a kilences számjegyek is a mérleg kijelzőjéről!
  Azért figyelj oda magadra, ne vidd túlzásba az önsanyargatást! Csak okosan. ☝- ahogy Matula mondaná. 🙂

 4. Az előbb olvastam, hogy a zeller gyorsítja az emésztést és az anyagcserét, fiatalít, méregtelenít, idegrendszer nyugtató, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő.

  Szereted a zellert? 🙂

  1. Author

   imádom a zellert! – de ezt nem tudtam róla. Köszi! Emelem a zellerbevitelt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük