Másfél kilót fogytam egy odúellenőrzés alatt!

Másfél kilót fogytam egy odúellenőrzés alatt!


Kert és vadon | blog


“Míg a hetekig tartó odútelepítést egyedül végeztem tél végén, kora tavasszal, a nagy felmérésre szerencsére már nem egyedül kellett mennem. Mara is beszállt a buliba…”

Mint azt páran tudjátok, 2023 tavasza óta nem dohányzom, és a szívinfarktust követően számos gyógyszert fogyasztok nap mint nap, de amúgy újabban egészen jól vagyok. Viszont a fentiek okán, és mert hosszú ideig – a lábadozás hónapjaiban – alig mozoghattam, felszedtem egy kis túlsúlyt.

Sosem voltam kövér,

az infarktus után sem lettem az, de némiképp eltértem az ideális testsúlytól. Miután megküzdöttem a túlélésért, megküzdöttem a dohányzás elhagyását kísérő durva elvonási tünetekkel (mint azóta megtudtam, ezek alig enyhébbek, mint egy heroinista elvonási tünetei), aztán megküzdöttem a gyógyszerek olyan nem kicsit pokoli mellékhatásaival, mint amilyen a hetekig tartó inszomnia… Mindezek után valamiként a testsúlyomat is vissza kellett tornászni az ideális szint közelébe.


Ezen az úton viszonylag hamar elindultam,

és nem kevés sikerrel. Egy hónap alatt 13 kilót fogytam, ám ugyanakkor a gyógyszerek és a diéta együttesen totálisan padlóra küldte a gyomromat. Így a megnyert 13 kilóból 2023 ősze és 2024 kora tavasza között elvesztettem 5 kilót.

Miután 2024 húsvétjának környékén úgy éreztem, hogy már valóban a felépülés útján járok – magyarán a korábbiaknál sokkal jobban voltam (időnként) –, úgy éreztem, hogy ismét neki kell futnom a diétának. Pontosabban ismét radikálisra kell vennem a figurát ezügyben is (mert nem arról van szó, hogy félbehagytam volna).

Először le kell adnom azt a bizonyos visszaszökött 5 kilót, és megint 80 kiló alá kell betornászni magamat, hogy aztán – remélhetően – folytathassam az ultra testreformot a 70-75 kilós tartomány irányába.


Utoljára ITT írtam erről, de azóta is tartom a diétát.

Drákói szigor van. Gasztro-Spárta.

Hamarosan ismét beszámolok az eredményekről, de annyit előzetesként elárulok, hogy mindig, amikor jelentősebb fizikai megterhelés ért (szénarakás, kaszálás például), látványosan könnyebbé vált a fogyás, vagyis baromira nem kamu, hogy a testmozgás az egyik legjobb „diéta”. Arra még nem tudtam rávenni magamat, hogy napi szinten kardiózzak vagy táncoljak (úszni lenne a legjobb, végtére is annak idején versenyúszó voltam), csakhogy korlátosak a lehetőségek, leginkább az idő korlátos.

Egyébként sem tudok egyszerre megfelelni minden kritériumnak. „Jó fiú” vagyok, ha a dohányzásról van szó, leraktam és kész. „Jó fiú” vagyok, ha a diétáról van szó vagy a gyógyszerek rendszeres, akkurátus szedéséről, de hogy még edzéseket is tartsak? – az egyelőre nem megy. Pedig kellene.

De tart majd nekem olyan edzést a nyár, amit az XXL Klubban sem kapnék. Egy vagyonért sem.

Bőven sok fizikai munka lesz, és ha megérkeznek a nagy melegek, próbálok majd időnként úszni az egyik közeli tóban. Hogy a mozgás, az erős fizikai terhelés mennyire fontos, mennyire hatékony, arra legutóbb a Jászmaróti odútelep felmérése során kaptam újabb bizonyságot. (Alleluja!)

2024.06.02-án végre megkezdtük az odútelep teljes felmérését.


2024.06.02. | Itt kezdtünk, Angolkert, F1, füleskuvik odú – aztán órákon át ez ment: létrára fel, létráról le, létrára fel, létráról le…. | Fotó: Mara

Korábban kellett volna, de a kétéltűek kutatása és a tókák előkészületi munkái, a Cenweb meg a folyton esős időjárás miatt korábban nem nyílt erre alkalom.

(A teljes felmérés vélhetően 2024.06.08-ra lesz meg.)

Míg a hetekig tartó odútelepítést egyedül végeztem tél végén, kora tavasszal, a nagy felmérésre szerencsére már nem egyedül kellett mennem.

Mara is beszállt a buliba.

Ketten, felszerelkezve minden jóval, úgy mint térkép, jegyzet, fotófelszerelés, létra, csizma… nekivágtunk és körülbelül négy óra alatt végigjártuk az odúk hatvan százalékát. Felírtunk mindent, ahol érdemes volt, fotóztunk is. Felvezettük az odúkat a birtok élőhelytérképére is.

Áhíttuk már a jó időt, ami lehetővé teszi a felmérést (amint visszaadhatja az éjjeli lepkészések lehetőségét is), de azért hirtelen kicsit túl meleg lett.


Nem volt hőség, de mi alaposan felöltöztünk, hisz sok helyen nyakig érő csalánosokban caplattunk, főként a Nagypatak mentén kirakott odúk ellenőrzése volt ebből a szempontból kínkeserves. A korábbi esőzések miatt kissé tropikus volt a páratartalom. Ezért aztán viszonylag hamar levert a víz mindkettőnket.

Ráadásul

azért viszonylag koncentrált állapotot igényel egy ilyen ellenőrzés, ne hagyjunk ki semmit, rögzítsünk mindent, és finoman bánjunk az odúkkal, hisz sok helyen még költések zajlanak, de van, ahol már a második is elkezdődött, a felmérést pedig úgy kell megejteni, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a madarakat.

Létrára fel, létrára le, aztán jegyzetelés, esetenként fotózás, és caplatás megint a folyondáros csalánosokban.


Bár nagy naivan az volt a terv, hogy egyetlen nekirugaszkodással, ketten együtt az egész telepet lejárjuk, amikor már fél nyolc felé járt az idő, nekünk meg mozdulni is nehezünkre esett, úgy döntöttünk, hogy az F4-est még megnézzük az Edward-fűznél, hátha abban lesz füleskuvik, de aztán befejezzük aznapra, és felvánszorgunk a házhoz.

Minthogy a spártai diéta miatt

naponta többször is mérlegelek, úgy adódott, hogy épp a felmérés előtt mérlegeltem, majd csak kíváncsiságból felléptem a mérlegre a felmérés után is. Gondoltam, hogy némi hatással csak van a szervezetre egy ilyen megterhelés,

de azért kicsit elcsodálkoztam, amikor azt láttam, hogy 1.5 kilót adtam le abban a négy órában. Így mondjuk egy 12 órás felmérés során 4.5 kilót fogyhatnék. Ha egy hétig minden nap telepfelmérést csinálok, akkor 31.5 kilót fogynék hetente.

Ha az lenne a cél, hogy nyomtalanul eltűnjek, vagyis elfogyjak a végére, elimináljon az utolsó grammom is, hogy se koporsóra, se egy urnára ne legyen szükség miattam, egyszerűen csak elpárologjak a világból, mint egy csepp víz a forró kőről, akkor három hétig se kellene a Jászmaróti odútelep teljes felmérését minden nap megcsinálni, s végül, valahol egy odú alatt, amikor már csak egy pár dekás kis gnómként araszolnék fel az egyik odúhoz, félúton a talaj és egy füleskuvik-odú között egyszer csak megszűnnék létezni, és utolsó grammjaim is távoznának az éterbe meg a világegyetembe.

Komolyra fordítva a szót. Azért négy óra alatt 1.5 kilós fogyás nem akármi.

Tanulság:

Az erős fizikai munka talán a legjobb kardió-gyakorlat, és talán a legjobb „diétás eszköz” az ideális testsúly beállításához. Arra kell gondolnom, hogy ilyen alkalmakkor két legyet ütök egyszerre. Elvégzek egy munkát, és ugyanakkor teszek pár tyúklépést az ideális testsúly irányába is. Csak arra kell ügyelni, hogy aztán ne faljak fel egy fél ökröt. Akkor sem, ha az ilyen terhelések után pokolian megéhezek, és rettentően vágyom a cukros üdítőkre és limonádéra. Annyi csak a tennivaló, hogy mindezt a munka végeztével ne adjam meg magamnak – ki vagyok én, hogy ezt is megadjam? –, de legalábbis csak szigorúan és módjával.

Akár kidolgozhatnék egy “öko” fogyókúrás metódust is.

Szó szerint. A módszer lényege abban állna, hogy a fogyni vágyóknak olyan természetvédelmi projekteket írnék elő, ami egyúttal komoly fizikai megterhelést is jelent.

Kaszálniuk kellene invazív fajokkal fertőzött területeket. Hatalmas gödröket kellene ásniuk, hogy sok tóka legyen a békáknak, boglyákat kellene rakniuk, mézelő zónákat előkészíteni és vetni, na és persze odútelepeket létesíteni, és amilyen sűrűn csak lehet, megfigyelni minden odút, és bejárni a telep egészét naponta, ha esik, ha fúj.


2024.06.02. | Lakott seregélyodú ellenőrzése a Kisberekben | Fotó: Mara

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

 1. Volt egy barátnőm, aki nyaranként úgy fogyasztotta le magát a bikini szezonra, hogy kora reggel befóliázta a testét mellkastól a csípő aljáig jó szorosan, majd felöltözött , felült a biciklire és elkerekezett Keszthelyig meg vissza Alsóbélatelepről. Igen hatékony vízvesztési és némi zsírégetési módszer. Úgy tudom a sportolóknál is így fogyasztanak verseny előtt, ha átlépi a saját súlycsoportját. Brutális testtámadás – sokkal barátságosabban hangzik a birtokodon végzett munkák, mint a kaszálás boglya rakás, meg tóka ásás és a hosszú bejárások naponta.

 2. Cukros üdítőket ne!!!
  Az izzadás, a folyadékvesztés – sajnos, gyakran csak átmeneti – súlyvesztéssel is jár. A sportolóknál is alkalmazzák – ahogyan Lívia is írja -, néha mérlegelés előtt jön a szauna vagy a vízhajtó.

  Én mindig azt mondtam, hogy a csodaszerek helyett van egy egyszerű fogyasztó módszer: többet mozogni és kevesebbet enni. Az “öko” fogyókúrás metódusod tetszik! Hirdess meg egy fogyasztó-tábort, amit a birtokon tartasz, amikor sok a munka. 🙂
  S ha egyszer lesz egy tavad, az legyen olyan mély, hogy úszni is lehessen benne!

 3. Ez az ökofogyókúrás módszer nagyon jó! 🙂
  De azért szerencse, hogy évente csak egyszer kell ellenőrizni az odúkat, nem örülék neki, ha félúton a talaj és egy füleskuvik-odú között egyszercsak megszűnnél létezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük