Épül a kolozsvári metró

épül a kolozsvári metró illusztráció

Épül a kolozsvári metró


Szerdán el is kezdődtek a munkálatok a Kolozsvárral határos, annak alvóvárosaként ismert Szászfenesen (Floresti). A metró nyugat-keleti irányban átszeli majd a várost, és összeköti a metropolisz-övezetével. Az első megépülő megálló a Mócvidék (Tara Motilor) nevet kapta.

A vonal 21 kilométer hosszú lesz, 19 föld alatti állomással. Az első hét megállónak 2026-ra, a teljes beruházásnak 2031-re kell elkészülnie. A metró a városban 14,7 kilométeren, a tőle nyugatra fekvő nagyközségben 6,3 kilométeren fog haladni.

Az első megállók a városból kiköltözött, de továbbra is Kolozsváron dolgozó szászfenesi lakosokat és a községben épülő regionális kórház pácienseit szolgálják ki, az utánuk következők a kolozsvári Monostor lakónegyedben épülnek. A metró eléri a legnagyobb Marasti lakónegyedet, ahonnan a gyártelep, valamint a Györgyfalvi és Szopor negyed irányába ágazik el.

Ez lesz Románia első, fővároson kívüli metróvonala, és a tanulmányok szerint 29 ezer autót vált ki a zsúfolt kocsiközlekedéséről híres településen.

Az önkormányzat egy éve írta alá a szerződést a török Gülermak, a francia Alstom és a román Arcada cég alkotta konzorcium képviselőivel. A megállók között másfél percenként járnak majd az automatizált, mozdonyvezető nélküli háromvagonos szerelvények, amelyeken óránként akár 21 600 ember is utazhat.

Alárhogy is, Kolozsváron minden bizonnyal egyszerűbb a metróépítés, mint az Örök Városban.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Erdély

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Törvénytelenek az erdélyi medvelesek

Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter egy tévéműsorban nyilatkozott a romániai medvekérdésről. Az országban, elsősorban a Székelyföldön működő medvelesekre is kitért…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük