Újra Csodaország? Újra indul az éjjeli lepkészet!

Újra Csodaország? Újra indul az éjjeli lepkészet!


Kert és vadon | Fotók: Centauri


“idézet”

Egészen varázslatos. Ó, mióta várunk erre! Elég volt már az esőkből, bár a másik énem azt mondja (és neki van igaza!): az se gond, ha esik még, hadd telítődjenek a talaj mély rétegei is vízzel, annyi vízzel, aminek rendesen ott kell lennie, ami akkora tartalékot jelent aztán, hogy pár év aszályt kibírnak a fák és az erdők, ha megint úgy adódna. Haladék ez az eső a haldokló lucfenyveseknek is.

De azért már vártuk, hogy melegebb legyen, száraz és csöndes idő. Nyár. Vagyis olyan esték, amikor nyugodtan lehet lepkészni, lámpázni megint.

Ma (2024.06.05.) egész nap érződött, hogy

visszatért a nyár.

És valamiként a nap minden perce, kora reggeltől fogva azt ígérte, hogy lesz egy jó, szélcsendes, száraz, meleg, fülledt, szubmediterrán esténk. Egy este végre, ami több mint egy hónap után végre ideálisnak számít azoknak, akik az éjszakai lepkékre utaznak.


Annyira erős volt ez az érzés a mai napban, hogy bár aludnom kellett volna délelőtt (egész éjjel dolgoztam), végül úgy döntöttem, bemegyek a városba az új kevert fényű izzóért, nehogy aztán végül izzó nélkül maradjak ma este. Aztán persze nagy nehezen, valamikor délután három felé lefeküdtem, és aludtam is valamennyit, de hamar felébredtem.

Minden porcikám várta az estét.

A tudatom és a tudatalattim is. Nem is aludtam mélyen. Legkésőbb fél nyolckor szerettem volna ébredni, hogy a megszokott lámpa-állást pár méterrel közelebb hozzam az Angolkert nagykapujához, mert ott még rövid a fű, és jól láthatom a fűre szálló lepkéket is, és nem kell térdig zúzni a harmatban.

19.25-kör magamtól ébredtem és keltem fel. Azonnal mentem, szedelőzködtem, még a kávét sem ittam meg, és bár még sütött a nap, máris rohantam az új állást kialakítani, meg kipróbálni, hogy minden működik-e, az új izzó és az UV is.

Aztán vissza a házba, megírtam egy blogot Odettékről, de mielőtt felraktam volna az oldalra, meg nem állhattam, hogy ne menjek ki.


Bár még világos volt az ég alja, és míg az ég alja világos, nemigen szokott jönni lepke. Ezúttal már ott volt egy gyönyörűséges fenyőszender, a lepedőn pedig nemcsak lepkék de már kabócák és számos vízirovar is ott volt. Az egész bagázs számlált vagy 400-500 főt, köztük egy vízibogár, ami leginkább a hanyattúszó poloskára hasonlít, de százával, ha ugyan nem ezrével. Ha tudom majd, hogy kik is ők valójában, írok róluk részletesen is (talán búvárpoloskák).

Fontos este ez megint!

Korábban is jöttek páran vízinépségek – egyszer óriási, gyufásdoboz nagyságú csiborok – a lámpázásra, rendszeresek voltak a tegzesek is, de most ezrével érkeznek vízipoloskák, ami sok más mellett megint csak azt jelzi: potenciálisan vizes élőhely vagyunk. Pontosabban: bizonyos mértékben természetesen máris vizes élőhely a birtok, hisz van rajta két patak, a közelében több kisebb állóvíz is, de igazán mindez csak potenciál abból a szempontból, hogy mennyit lehet javítani a helyzeten még, s mekkora változások lesznek itt hamarosan.

Az Angolkert kapujában, ahol kora reggel egy fekete harkály megvéste az egyik nektárbár fatönkjét, szóval itt, ahol szitakötőkkel is viszonylag ritkán találkozunk, most lépni se lehet a vízibogaraktól.

És ez kegyetlenül jó!

Gondoljunk csak arra, mennyi vízparthoz kötődő madárfajnak lehet ez rendkívül fontos! Gondoljunk csak arra, ha egyszer már most ekkora a bőség ezekből a vízhez kötődő fajokból, mekkora lesz a bőség, ha állandó víztestek létesülnek!

Arról nem is szólva, hogy már az első, korai ellenőrzés során fényképeztem egy rendkívül szép új lepkefajt (egyelőre még nem tudom, hogy melyik faj), és mire ezt megírom, odakinn borítékolható, hogy újabb fajok jelennek meg, sőt, az is benne van a pakliban, hogy a szezon egyik legemlékezetesebb éjjele előtt állunk.

Ad astra lepkék!        


Lelkesítő este 2024.06.05-én. Fény az éjszakában 🙂 | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük