200 fölött jár az éjjeli lepkefajok száma a birtokon!

200 fölött jár az éjjeli lepkefajok száma a birtokon!


Kert és vadon | Fotók: Centauri


“Mindennek elsősorban azért van jelentősége, mert mint kiderült, a lepkék – főként az éjjeli lepkék – remek indikátorok, és talán ez a csoport szolgáltatja a legtöbb új információt a birtok élőhelyi adottságairól.”

Május utolsó napjaiban akadt néhány kegyelmi nap, amikor újra próbálkozhattunk az éjszakai lepkészéssel. Miután március-áprilisban nyári melegben, csöndes és langyos éjszakákon fantasztikus mozgás mellett estéről estére kifeszíthettük a vásznat a Nagykarámon, és nem győztünk csodálkozni a temérdek érdekes és értékes éjszakai lepkefajon, ennek a boldog időszaknak vetett véget egy hirtelen lehűlés, amit aztán hűvös, csapadékos május követett.

Nem néztem meg pontosan, de több mint egy hónapon át alig-alig volt lehetőség érdemi lepkészésre.

Május utolsó, június első hete

végre adott egy kis enyhülést, így – ha másutt nem is – a ház teraszán próbálkoztunk, és nem is hiába. Ráadásul maradtak még feldolgozatlan képanyagok április elejéről, illetve május végéről is, ezeket feldolgoztuk, és elvittük szakértőkhöz is. Így június elejére meglódult a fajszámlálónk megint.

Ahogy arról beszámoltunk, elértük a 900 fajt a birtokon – innen már csak egy ugrás a vágyott 1000 regisztrált, fényképezett, dokumentált növény- és állatfaj.


A lepkészet folytatása

és az adatok feldolgozása révén nemcsak dinamikusan átlendültünk a 900-as határon, hanem pár nappal később az éjjeli lepkék önmagukban is átléptek egy fontos határt:

Immár több mint 200 regisztrált, fényképezett éjjeli lepkefajunk van!

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az egyik legkutatottabb és legszámosabb csoportról beszélhetünk már. Összehasonlításként jelenleg (2024.06.05.) ilyen a fajok megoszlása a jelentősebb csoportok között:

  • Kalapos gombák: 150 faj
  • Lágyszárú virágos növények: 148 faj
  • Bokrok, cserjék: 26 faj
  • Fák: 49 faj
  • Rovarok: 116 faj
  • Nappali lepkefajok: 47 faj
  • Éjjeli lepkék: 202 faj
  • Madarak: 149 faj

A lepkék összesen 249 fajjal képviseltetik magukat,

s várhatóan – és persze jó időjárás esetén – akár már júniusban elérhetik a 300-at! Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az 1000 faj elérésekor messze a legnépesebb csoport lesznek, és a fajlista közel egyharmadát jelentik majd.

Mindennek elsősorban azért van jelentősége, mert mint kiderült, a lepkék – főként az éjjeli lepkék – remek indikátorok, és talán ez a csoport szolgáltatja a legtöbb új információt a birtok élőhelyi adottságairól. Később összefoglaljuk majd, hogy mely lepkefajok (10-15 faj) rajzolnak meg a birtokról egy olyan profilt, ami alapján – figyelembe véve más csoportok hegyvidéki jellegű fajait is – úgy gondoljuk, hogy itt egy részint jégkorszakból hátramaradt faunával van dolgunk. Számos olyan érdekes és értékes fajjal, melyeknek védelme országos jelentőségű is lehet.


Hársfaszender és szőlőszender – mindketten gyakori vendégek az éjszakai lámpázásokon. | Fotó: Centauri
Fenyőbagoly | Fotó: Centauri
Az egyik legérdekesebb és legértékesebb fajunk az apáca-púposszövő, melyről a legnagyobb rovartani adatbázisban (izeltlabuak.hu) mindössze 22 adat található az utóbbi 15-20 évből. Ehhez mérten mi legalább 10 alkalommal észleltük, és legalább 25-30 példányt. Könnyen lehet, hogy a birtok védelmi stratégiájában kitüntetett szerep jut ennek a pompás fajnak. Ez a faj még a fásítással kapcsolatos terveinket is módosíthatja, amennyiben nagyobb hangsúlyt fektetünk majd az éger és a nyír telepítésére. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük