Ez volt eddig a legmelegebb tavasz Magyarországon

legmelegebb tavasz


Ez volt eddig a legmelegebb tavasz Magyarországon


Nemcsak a május, hanem az egész idei tavasz melegebb volt az átlagosnál, utóbbi ráadásul a legmelegebbnek is bizonyult a mérések kezdete, 1901 óta – közölte a HungaroMet Zrt. A tavasz középhőmérséklete országosan 13,4 Celsius-fok volt, 2,3 fokkal magasabb az 1991-2020-as évek 11,1 fokos átlagánál. A tavaszi középhőmérséklet országos átlagban 0,14 fokkal haladta meg az eddigi legenyhébb, 1934-es tavasz hőmérsékletét.

Mindhárom hónapban magasabb volt az átlaghőmérséklet az átlagosnál, a március 3,7 fokkal, az április 1,8 fokkal, míg a május 1,4 fokkal haladta meg az 1991-2020-as évek átlagát. A március a legenyhébb március lett 1901 óta.

A tavasz középhőmérséklete az ország legnagyobb részén, síkvidéken 13-14 fok között alakult, de a Dél-Alföldön többfelé meghaladta a 14 fokot is, míg 10 fok alatti értékek csak az Északi-középhegyég magasabb hegyein fordultak elő.

Az évszak csapadékösszege

az átlaghoz közeli volt, ugyanakkor a tavaszi csapadékmennyiségben jelentős különbségek alakultak ki az egyes tájegységek között. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 131,6 milliméter volt az előzetes adatok alapján, ami az éghajlati normál – az 1991-2020-as évek – 139,1 milliméteres átlagának 95 százaléka.

A márciusi csapadék 30 százalékkal, az áprilisi 6 százalékkal elmaradt az átlagtól, majd a május 8 százalékkal csapadékosabb volt az éghajlati normálnál; összességében azonban 5 százalékkal kevesebb eső esett, mint szokott. A legcsapadékosabb területek a Dunántúl nyugati és délnyugati részei, valamint a hegyvidékek voltak, ezeken a tájakon az évszak csapadékösszege meghaladta a 200 millimétert is, míg a legkevesebb csapadék a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön hullott, ahol a tavaszi csapadék mennyisége általában a 100 millimétert sem érte el, és kisebb körzetekben 70 milliméter alatt maradt.

A meleg tavasz az éghajlati indexeken

is megmutatkozik. A fagyos napok száma – amikor a napi minimumhőmérséklet 0 fok vagy az alatti – országos átlagban csupán 4 volt, bár az átlag 15 nap. Téli nap – amikor a napi maximumhőmérséklet 0 fok alatti – nem volt, míg az átlag egy nap.

A nyári napok száma – amikor a napi maximumhőmérséklet 25 fok vagy afölötti – viszont a szokásosnak közel a duplája volt. 21 ilyen napot mértek, miközben az átlag 11 nap. Ugyanakkor hőségnapból – amikor a napi maximumhőmérséklet 30 fok vagy afölötti – általában egy szokott lenni tavasszal, idén azonban országos átlagban egy sem volt. Országosan 31 csapadékos nap volt 2024 tavaszán, bár az átlag 30.

Tavaszi rekordok

A tavasz legmagasabb hőmérsékletét április 15-én, Kiszomboron mérték, 31,4 fokot, a legalacsonyabbat pedig Kakucson március 20-án, mínusz 6,5 fokot. A legtöbb csapadékot, 298,0 milliméternyit Lentiben regisztrálták, a legkevesebbet – 55,2 milliméternyit – Kunmadarason. Egy nap alatt a legtöbb csapadék a Zala vármegyei Hagyárosböröndön esett: május 25-én 94,2 milliméternyi.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kína felé közelít a Gaemi tájfun

A kínai meteorológiai központ szerdán idén először adta ki a legmagasabb szintű, vörös riasztást tájfun miatt. Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat,…

1 hozzászólás

  1. A márciusi melegrekordnak egy másik rekordot is köszönhetünk: soha akkora termést nem várhattunk a kökényeken, mint az idén. Muszáj lesz erről írnunk és megfotóznunk a látványt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük