Kereshető térképet kapott a Fiumei úti sírkert

Fiumei úti sírkert

Kereshető térképet kapott a Fiumei úti sírkert


A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olyan térképes adatbázist fejlesztett, amelyen könnyen kereshetők a Fiumei úti sírkert adatai, melyek a sírokkal, elhunytakkal vagy a védettségét élvező temetkezési helyekkel kapcsolatosak.

A Fiumei úti sírkert

Mintegy 170 éves történelmével a Fiumei úti sírkert (régen Kerepesi úti temető) mára olyan kultuszhellyé vált, mint a párizsi Père-Lachaise, ahol Molière, Chopin és Jim Morrison sírja helyett Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját lehet felkeresni. A sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, és a temető az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi.

Itt nyugszanak legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, a síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása.

A sírkertben külön parcellát kaptak a művészek, a jakobinusok, az 1848-as és 1956-os forradalmak hősei, az 1848-as hősi halottak két áthelyezést követően kerültek ide, történetüket ebben a cikkben is érintettük. A gazdag növény- és állatvilágáról is ismert, arborétumnak is beillő nagy temetőkert ötvenhat hektáron terül el. A sírkert 2016 óta a Nemzeti Örökség Intézete kezelésében áll.

A térkép

A Fiumei úti sírkert honlapján található temetőtérképen számok szerint tájékozódhatunk a parcellák között, de parcellák, név vagy sírhelyszám szerint is megkereshetjük a nyughelyeket és az azokhoz tartozó, jogszerűen publikálható adatokat.

A térképen az adott sírok fényképét is megnézhetjük, és az adatbázis azt is feltünteti, ha egy sír műemléki védettséget élvez vagy hősi halott nyugszik benne.

Ebben az esetben a név alatti linkre kattintva további információhoz juthatunk a Nemzeti Örökség Intézetének honlapjáról.

A NÖRI folyamatosan végzi a sírkert felmérését, és ez alapján kiegészíti a térképet, így az adatbázis bővül majd. A térkép mellett a Fiumei úti sírkertet a FiumeiGuide nevű applikációval is felfedezhetjük, emellett a jelentős szobrokon és parcellaköveken elhelyezett QR-kódok segítségével is megismerhetjük a hozzájuk kapcsolódó történetet. Az “okos parcellakövek” a rajtuk található QR-kód beolvasásával azoknak a személyeknek az életrajzát nyitják meg, akik az adott temetőben nyugszanak, és akiknek a sírja a Nemzeti Sírkert részeként védett.

Forrás: MTI, Fiumei úti sírkert, kép: Fiumei úti sírkert/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több halottak napja

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Budapestre érkezik Wim Wenders

A kortárs európai film meghatározó alakja, Wim Wenders lesz a Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége szeptemberben. A német rendező Budapesten veszi át…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük