Kombinált madárinfluenzában halt meg egy ember

madárinfluenza kombinált

A madárinfluenza kombinált változatában halt meg egy ember


A madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésében halt meg egy ember még decemberben Kínában. Az Anhuj tartományból származó 63 éves nőnek más alapbetegségei is voltak, november 30-án pedig köhögés, torokfájás, láz és más tünetek jelentkeztek nála, majd december 16-án meghalt.

A beteggel közeli kapcsolatban állóknál a szűrés során nem találtak fertőzést, és nem találtak további gyanús eseteket sem.

A H10N5 vírus teljes genetikai elemzése kimutatta, hogy az egy madártól ered. A betegség kitörése ugyanakkor kivételes példája a madárról emberre történő, fajok közötti átvitelnek, a kórokozó jellemzően nem fertőz meg embereket, ennek a kockázata továbbra is alacsony.

A madárinfluenza vírustörzsei ugyanakkor néha okoznak hasonló eseteket Kínában, jellemzően a baromfikkal közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. 2021-ben a H10N3 vírussal fertőződött meg két ember Kínában, 2022-ben pedig a H3N8 vírussal.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még többet a madárinfluenzáról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük