Mi történt? | A budapesti Duna-part elrabolt (?) sírkövei

Mi történt? | A budapesti Duna-part elrabolt (?) sírkövei


Nem is hinnénk, mennyi emléket, történetet, sőt, történelmet rejthet a fővárosi Duna-part. Az utóbbi időben többször lehetett olvasni, hogy az alacsony vízállás miatt kibukkant az Ínség-szikla, legutóbb pedig arról érkeztek hírek, hogy onnan nem messze, a Petőfi híd budai hídfőjénél százéves sírkövek pihennek teljesen valószínűtlen helyszínen és kontextusban.

De vajon hogyan kerültek oda? És főleg miért?

Saját felvételünk a Demski-kőről |@ Mara

A kérdésnek Szávoszt-Vass Dániel, a Dunai szigetek bloggere járt utána még 2013-ban, miután Kácsor László természetbúvár-író 1990-es A folyók élni akarnak című könyvében találkozott egy fényképpel illusztrált leírással a Duna-parti sírkövekről:

“Ha ez a képen látható sírkő önmagában feküdne a pesti Duna-parton, rossz tréfának is vehetném, de sajnos több száz sírkő hever a Gellérthegy alatt. Mindenesetre furcsa ötlet volt temetői márványkőből kirakni a Duna fenekét”.


Fotó: Centauri

A bloggert nem hagyta nyugodni ez az elejtett megjegyzés, és nem volt rest, felhívta magát Kácsor Laci bácsit. Az író elmesélte neki, hogy a ’60-as években egy nap, amikor hévízforrásokat kutatott a Duna medrében,

tanúja volt, amint egy darushajója új kőszórást önt a rakpart tövébe. A kövek között szép számmal akadtak gótbetűs német sírkövek, márványkeresztek és obeliszkek töredékei.

Szávoszt-Vass Dánielnek több sem kellett, nyomozni kezdett, melyik volt az a fővárosi temető, melyet a ’60-as években valahol a környéken számoltak föl. És meg is találta: a Németvölgyi temető volt az, amelyet 1963-ban dózeroltak le.

A Németvölgyi temető

A Németvölgyi temetőt 1885-ben nyitották meg a mai Csörsz utca Alkotás út, Jagelló út által bezárt háromszögben, hogy legyen hová temetkezni, miután a szomszédos Tabáni temető megtelni látszott. Azonban hat év sem telt el, és már úgy tűnt, a Németvölgyi temető sem lesz elég. Ezért elkezdték építeni a Farkasréti temetőt. Mindez jól mutatja, hogy abban az időben milyen hirtelen gyorsult fel a népességnövekedés, illetve a korábbi méreteket mennyire nem egy alakuló metropoliszra szabták.


Buda látképe a Sas-hegyről 1959-ben. Előtérben a Németvölgyi temető (a mai Gesztenyés kert), mögötte a Magyar Optikai Művek épületei, balra a Magyar Optikai Művek Művelődési Háza. Forrás: Fortepan/Heinzely Béla

Mindenesetre a Németvölgyi temetőt ezután még huszonegy évig használták, mielőtt 1912-ben bezártnak nyilvánították volna. Ekkor azonban még nem számolták fel teljesen.

1939-ben ide szállították át a Tabáni temető és az ugyancsak felszámolt Vízivárosi temető jelentősebb síremlékeit. Ezek között volt több, az 1848-as forradalomban elhunyt katona sírja is, amelyből különálló sírkertrészt alakítottak ki. Ezt emlékkertként meg akarták őrizni az utókornak. Ráadásul nem sokkal később ismét rákényszerültek arra, hogy ide temetkezzenek: a második világháború alatt, Budapest 1944-45-ös ostroma idején még jó néhány halottat elhantoltak itt.

Azután ismét változtak a tervek

és Budapest Főváros Tanácsa 1963-ban úgy határozott, hogy a Németvölgyi temető emlékkertjében csak az 1848–49-es szabadságharcosok sírja maradjon meg. A többi neves halottat a mai Fiumei úti temetőbe akarták szállítani, hogy a létesítendő Nemzeti Panteonban helyezzék el. Végül aztán az új tereprenezési tervek, a Gesztenyés kert és a Kongresszusi központ építése miatt mégsicsak felszámolták a ’48-as hősök emlékkertjét is, földi maradványaikat a Wikipédia szerint “szakszerűtlenül kikotorva” pedig áttelepítették a Fiumei temetőbe.


Jobbra fenn a Vérmező részlete és a Déli pályaudvar. Innen indul a felvételt függőlegesen kettéosztó Alkotás utca. Mellette lenn középen a Csörsz utca – Jagelló út által határolt területen a Németvölgyi temető (ma Gesztenyéskert). Ettől balra a Stromfeld Aurél (Pilsudski) út teresedése, a mai Apor Vilmos tér látszik. A felvétel 1944. április 14-én készült. Forrás: Fortepan/Magyar Királyi Honvéd Légierő

A szakszerűtlenség könnyen eszünkbe juthat a Duna-partra öntött sírkövekről is, noha a sírkövek újrahasznosítása egyáltalán nem példa nélküli. Mindenesetre sírkövet nem sírkőként újrahasznosítani így is úgy is hátborzongató, főleg közigazgatási léptékben, főleg, ha felismerhetően sírkő és még a felirat is olvasható rajta. Amennyire szürreálisak, annyira a barbárság mementói is ezek.

Temetők felszámolása

Mindez felvetette bennem a kérdést, hogy manapság hogyan zajlik a sírkövek felszámolása. Persze, ma már mindez jóval megfontoltabban történik, és miután sokkal nagyobbak a temetők, ritkábban fordul elő, hogy be kelljen zárni egyet. Mindenesetre a temetőkről szóló törvény szerint

“ha a rendelkezésre jogosult, illetőleg annak örököse a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a megjelölt időpontot követő egy év elteltével a sírjelet a temető tulajdonosa értékesítheti.”

Nem is gondolnánk, hogy fű alatt micsoda sírkő-kereskedelem folyik. A Jófogáson találhat feliratos és felirat nélküli bontott sírkövet is, akinek éppen sírkőből támadna kedve építkezni.

A hozzátartozók persze kérhetik, hogy megőrizzék és átmentsék a síremléket. A Németvölgyi temetőben örök nyugalomra helyezettek hozzátartozói is kérhették, hogy a földi maradványokat és akár a sírköveket is a Kerepesi és a Farkasréti temetőbe szállítsák, de nem mindenki élt ezzel a lehetőséggel. A Duna-parton tehát olyan sírköveket látunk, amelyeket senki nem akart vagy nem tudott megmenteni.


Sírkövek a Velebitben | Fotó: Centauri

Kinek a sírköve?

Mindig megrendítő olyan sírokat találni, amiket nem gondoz senki. Halottakat, akiknek az emlékét talán már senki nem őrzi, így életük végleg a feledés homályába vész. A halál teljes, totális, kiskapuk nélküli győzelme ez. A budapestieket kollektíven, időről-időre ilyesmire emlékeztetik ezek a „gondozatlan“, 19. századi sírok. És arra késztetik őket, hogy emlékezzenek. Mécseseket gyújtanak, és megpróbálnak nyomára bukkanni az elhunytaknak.

2018-ban az Index egyik olvasója egy Döbrentei téri, beépített sírkőtöredék történetét tárta fel. Devics Andrásról sikerült kiderítenie, hogy feleségével, Jugovits Katalinnal a Németvölgyi temetőtől nem messze, a Tabánban lakott, a ma már nem létező Felsőhegy utcában a 73-as szám alatt.


2023.10.25., 23.26. | Ekkor még megvolt. | Fotó: Centauri

Ő is megtalálta Demski Nándorné sírkövét, aki 1910. október 5-én halt meg, 79 éves korában. Róla viszont csak annyit sikerült kiderítenie, hogy valószínűleg nem egyedül nyugodott a sírban.

Elemy Károlynét viszont könnyen be tudta azonosítani, mert a halálhírét több újság is lehozta. Az Érsek utcai elemi leányiskolában tanított. (Az utcát ma Pethő Sándor utcának hívják, és az iskola más néven, de működik.) Sírkövét 2018-ban, hogy ne merüljön újra feledésbe, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szakemberei (a XI. kerületi tűzoltók és a Budapesti Történeti Múzeum régészének segítségével) “kimentették” a partról. Helyreálltották és ha minden igaz, a Tündérpalotában kapott végleges helyet.

Éjszakai túránkon mi is Demski Nándorné sírkövére bukkantunk rá, ahogy szabályos formájával, a rá vésett felirattal kilóg a többi, jeltelen kő közül. Az egyik sarkán egy leégett mécses állt.


Éjféli sírkőlátogatás a Petőfi-híd budai lábfőjénél, 2023.10.25.

Mire Cen’ néhány nappal később visszament, már csak a kő hűlt helyét találta.

2023.10.29. A Demski-sírkő helyén már csak egy gödör. | Fotó: Centauri

Erről rövid videóban is beszámolt (ez a nyers, vágatlan verzió).


Vajon mi történt?

Ezt is megmentette valaki? Egy idegen? Vagy egy hozzátartozó lehetett? Aki a hírekből értesült arról, hogy egy felmenője sírköve fekszik a parton? Vagy valamelyik hivatal érezte úgy, hogy ez így nem mehet tovább? Hogy ez mégiscsak kegyeletsértés, a kerület, a város szégyene, hogy sírkövek csak így hevernek szabad prédaként, ebek harmincadjára? Kíváncsi vagyok, meg tudjuk-e valaha, mi lett a sorsa. Kiderül-e valaha, ki volt Demski Nándorné, akinek a nevét mintegy véletlenül annyian megismerték a halála után száz évvel.

Forrás:

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ez a hely az idén az Év étterme

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait a legjobb éttermeknek, így idén is elismerték a kiemelkedő teljesítményeket. Ebben az évben viszont jelentősen megváltozott…Tovább

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

14 hozzászólás

 1. Köszönet ezért a tisztázó posztért.
  Október 25-én még lefényképeztétek, pár nap múlva már a hűlt helye volt a sirkőnek. Lehetséges, hogy valaki a ti cikketekből értesült a sirkőről és intézkedett nyilván kegyeleti okokra hivatkozva?

  1. Author

   Az is lehet. De máshol is láthatta. Megpróbálunk utánajárni, hogy mi történt.

  2. Milyen elképesztően naiv és jóhiszemű vagyok, az meg se fordul a fejemben, hogy egy kőfaragó, vagy a spanja nyúlta le a sírkövet…

   1. Author

    Ez mondjuk nekem sem fordult meg a fejemben.

 2. Meg lehetett állapítani, hogy miből voltak ezek a sírkövek? Újrahasznosíthatók esetleg? Pl. egy sírköves számára jelenthetnek értéket?
  Ezeknek az elszállítása többemberes feladat. Nem lehet őket egy kosárban elvinni, jármű kellett hozzá. Minden esetre rejtély. (És rejtvény! 🙂)

  Az is nagyon érdekes, amit a Németvölgyi temetőről írsz. Egyáltalán: nagyon érdekes lehet a budapesti temetők története is. Kiváltképpen a már nem létezőké.

  1. Author

   Igen, elképesztően érdekes! Az ember csak gyanútlanul végigmegy egy utcán, amely egykor a temetői út volt vagy éppen maga a temető. Ezt is félretettem már témának.

 3. Author

  Ami az újrahasznosítást illeti: szerintem ebben az esetben az újrahasznosítható, amit újrahasznosítanak. Ezt a sírkövet végülis már egyszer újrahasznosították.

  1. 😀 Ez igaz! Ezeket is azért vitték el, mert fel tudják használni valamire.

   Azt nem hiszem, hogy hozzátartozó volt, hiszen, ha 60 évvel ezelőtt nem volt senki a családban, akinek fontos lett volna, hogy a sírkő megmaradjon, akkor ma már pláne nincs olyan, szerintem. Ráadásul több sírkőről van szó, több családról, ha jól értem.

   Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki tudtok-e deríteni majd valamit! Egészen átmentek nyomozóirodába. 🙂

   1. Author

    Itt most erről az egyetlen kőről van szó. Én nem zárnám ki a hozzátartozókat sem. Zivataros volt a huszadik század, bármi történhetett..

 4. Demski Nándorné- nyugodjék békében. Milyen kár, hogy egy kő emlékezik csupán – ami az enyészeté már- a legnagyobb valószínűséggel. Számomra inkább az érdekes, miért kellet a Dunába dobni, ha már nincsenek leszármazottak akik gondját viselnék a dolognak. Kell ezt bolygatni?-annyiban biztosan, hogy nem a folyóban a helye.

  1. Author

   A Dunába dobni? Miből gondolod, hogy a Dunába dobták?

   1. Author

    Ja, vagy arra gondolsz, hogy került oda? Szerintem azt gondolták, két legyet ütnek egy csapásra: eltüntetik a feleslegessé vált sírköveket, és kikövezik a Duna-partot.

   2. Kedves Mara, csupán azért gondoltam, hogy odadobták, mert nem hiszem, hogy ahol a Duna folyik ott valaha temető volt. Ha meg kikövezésre használták volna vsz. lecsiszolják a nevet róla. Szóval sztem egy temető felszámolásnál, hozzátartozók hiányában a folyóban végezte. Nagyon kíváncsian várom azért, hogy mi derül ki.

    1. Author

     Á, értem már, mire gondolsz! Hogy csak úgy beleöntötték a Dunába, hogy így szabaduljanak tőle. A belinkelt blogban azt írják, hogy “sváb sírkövekkel erősítették meg a Szent Gellért rakpartot”, szóval eszerint nemcsak úgy beszórták a Dunába, hanem a rakpart megerősítés volt a funkciója. Gondolom, azt gondolták, hogy a víz úgyis eltakarja, minek lecsiszolni a nevet. Szerintem ez a szocializmusra jellemző igénytelenség, “jólvanazúgy” mentalitás. Bár egy kommentelő a blogon azt pedzegette, hogy ez több is lehet annál, “a tipikus kommunista “vallás- és műtárgytisztelet” jele”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük