Örökre együtt | Johnny Depp és Amber Heard

depp heard

Örökre együtt | Johnny Depp és Amber Heard


Ma van Johnny Depp 61. születésnapja, és amikor ezt megláttam, eszembe jutott A Per. Biztos nem én vagyok az egyetlen, akinek Johny Deppről mostmár először a pere jut eszébe, és nem az, hogy milyen filmekben szerepelt. Ha Depp nem jön össze Amber Hearddel, akkor ez sincs így, akkor maradnak a filmek. Mindez pedig plasztikusan szemlélteti, hogy mennyire sorsfordító lehet egy-egy találkozás, és nem mindig a jó értelemben. Deppre már nehezen tudunk Heard nélkül gondolni és viszont, ilyen értelemben ők ketten már örökre “együtt” maradnak a tudatunkban. Pedig talán semmit nem kívánnának jobban, minthogy külön legyenek, amennyire csak lehet.

Talán az első néhány nap kivételével töviről-hegyire végignéztük a 2022-ben majdnem két hónapon át, április 11-től június 1-ig tartó pert youtube-os jogi kommentátorok virtuális társaságában, és a végén már úgy izgultunk, hogy mi lesz a döntés, mintha filmet néznénk.

De mi is volt ez az ügy?

2016-ban, a válóperük elején megjelent egy cikk a Sun nevű brit lapban, amelyben Heard azt állította, hogy Depp fizikailag bántalmazta őt. Depp tagadta ezt, és 2016 májusában rágalmazási pert indított a Sun ellen, amelyet elvesztett, mert a bíró szerint a vádak többségét kielégítően bizonyították.

2018-ban Heard maga írt egy cikket a Washington Postba, amelyben olyasmiket állított, hogy amikor „két évvel ezelőtt a családon belüli erőszakot képviselő közszereplővé vált”, „megérezte a kultúra haragjának teljes erejét a nőkkel szemben, akik felemelik szavukat”, és hogy „valós időben láthatta, hogyan védik az intézmények a bántalmazással vádolt férfiakat”.

Depp e cikk miatt már magát Heardöt perelte be Amerikában és vádolta rágalmazással, mondván, hogy még további károkat okozott ezzel neki, Heard pedig válaszul szintén rágalmazással vádolta Deppet egy ügyvédje által kiadott 2020-as nyilatkozat miatt. Az amerikai bíróság végül Depp javára döntött. Heard végig arrogánsan és ripacsul viselkedett, ami miatt olyasmikről kezdtek cikkezni, hogy hát ő egy “nem tökéletes” áldozat.


De közben fény derült különböző hazugságaira, előkerültek a kompromittáló hangfelvételek, a közösségi média pedig szinte egy emberként fordult ellene. Végül kínosan zárult számára az ügy a hírek szerint olyannyira, hogy nemcsak a szórakoztatóipart, de egész Amerikát is elhagyta.

A tárgyalás

mind jogi, mind pszichológiai szempontból elképesztően tanulságos és érdekes volt, és nincs igazuk azoknak, akik minderre csak legyintenek. Akik azt mondják, hogy ez csak egy újabb rossz szappanopera, vagy, hogy nem lenne szabad így kiteregetni a szennyest. Egy ilyen ügyet nem lehet elintézni annyival, hogy “megérdemlik egymást”. Nem érdemes lekicsinyleni azt a szerepet, amit ez az élő közvetítés az emberek divatos szóval élve “edukálásában”, vagyis tudatosodásában játszhatott a bántalmazó kapcsolatokat és személyiségeket illetően.

Mert egy ilyen esetből bárki sokat tanulhat. Nemcsak az, akit már összehozott a sors pszichopatákkal vagy más személyiségzavaros emberekkel, hanem az is, akit csak ezután fog. Mert vannak emberek, akik tényleg azt gondolják, hogy ők a többiek és a társadalom felett állnak, és bármit megtehetnek a társadalommal és a többiekkel is. Amber Heard is ilyen.

Gátlástalanul és sikeresen manipulálta

a világ széles közvéleményét, majd az angliai bíróságokat, de végül a részletes amerikai tárgyalásba beletört a bicskája. Miután megvádolta Deppet, a színészt szinte már csak nőverőként emlegették, kirakták a Karib tenger kalózainak készülő részéből, és más filmszerepeket sem kapott.

Aztán az angliai tárgyalás idején elkezdtek kiszivárogni a hangfelvételek, amelyeket ők ketten párterápiához vettek fel. Akkor a pszichológusok már kezdték pedzegetni, hogy talán itt mégsem Depp a bántalmazó. Akit mindez részletesebben is érdekel, annak ajánlom figyelmébe a Live abuse free nevű angol csatornát, ahol a zseniális pszichológus nagyon sok bántalmazó esetet részletesen elemez, köztük ezt is.


Végül az amerikai tárgyalás kellett ahhoz, hogy szélesebb tömegekhez is eljusson a hír: szinte minden pont fordítva van, mint ahogy hittük. Johnny Depp hírnevét pedig rehabilitálták, őt pedig újra filszerepekre hívták. (A legújabb információk szerint például az ex-Monthy Pythonos Terry Gilliam filmjében fogja a mostani gondolatmenet szempontjából érdekes csavarral magát a sátánt játszani).

Amber Heard és a hozzá hasonló karakterek viszont elérték többek között, hogy gyanakodni kezdjünk, amikor valaki áldozatnak vallja magát. Ami meg nem érdemelt arculcsapás a valódi áldozatoknak.

Az ilyen karakterek semmitől sem riadnak vissza, ha magukat féltik vagy bosszút akarnak állni. Bármeddig elmennek, akár nagyobb tömegeket is maguk és a hazugságaik mellé állítva. A per során részletesen láthattuk és kicsit talán meg is tanulhattuk, hogy pontosan hogyan teszik illetve próbálják tenni mindezt. Az pedig, hogy ezeket a stratégiákat, viselkedésformákat megismerjük és meglássuk, mindannyiuknak kulcsfontosságú feladata. Mert bármikor találkozhatunk velük, és döntési helyzetbe kerülhetünk velük kapcsolatban.

Kép forrása: Renegade98/Flickr, C. C. 2.0

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

Történt egyszer…

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Az igazi James Bond is madarász volt!

Dr. James Bond alighanem inkább szórakoztatónak gondolhatta, hogy Fleming egy kémtörténethez vette kölcsön a nevét, ugyanakkor Fleming talán…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük