Az igazi James Bond is madarász volt!

Az igazi James Bond is madarász volt!


Ian Fleming brit regényíró, James Bond karakterének megalkotója nem volt finnyás, ha egy sztori érdekében a szomszédba kell menni, bár alapvetően úgy dolgozott, mint bármely más író: figyelt, és innen-onnan összevadászott elemeket gyúrt aztán szerves egészbe. Ebben a téma- és részletvadászatban sok minden nem számít, az sem például, hogy egy olyan turbó-férfias karakterhez, mint James Bond, nőtől vagy férfitól veszünk kölcsön valamit.

Így például Bond azt a vonását, hogy a kalapot hanyag eleganciával, de halálpontosan dobja fel a fogasra, Fleming egy nőről mintázta. Amikor Fleming a kémelhárításnál dolgozott, az iroda titkárnője dobálta ilyen akrobatikus ügyességgel a kalapját (sajnos nem sikerült kiderítenem, ki volt ez nő, pedig nagyon érdekelne ).

Ian Fleming | Forrás

Fleming abból sem csinált gondot, hogy számos ponton önmagáról mintázta a főhőst, ha tetszik „önmagától-önmagából is lopott”. Fleming éppolyan nőfaló, nagy csábító és szívtipró volt, amilyennek James Bondot ismerjük. Tapasztalatból tudom, hogy néha jóval hamarabb áll össze egy figura karaktere és jelleme, minthogy neve volna. Ilyenkor a névválasztás miatt főhet az ember feje, hisz egy olyan markáns pali, mint amilyen James Bond, nem viselhet akármilyen nevet.

A névnek – a legtöbb esetben – erősíteni kell a karaktert.

Fleming is olyan névre vadászott, ami elég férfias, és ugyanakkor rövid, határozott, könnyen megjegyezhető. Utólag nyugodtan megállapíthatjuk: jó nevet talált – hisz épp a név az egyik legerősebben működő mém mind a mai napig:

„A nevem Bond. James Bond.”

Az ember nem is érti, hogyan működhet ennyire jól egy ilyen egyszerű név, egy ennyire raklapegyszerűségű szerkezetben, de tény, hogy pokolian működik.

Csakhogy amint a kalapdobálás szokását Fleming egy titkárnőtől, a nevet is egy létező személytől lopta. Mondani se kell: James Bondtól.

De ki volt az igazi Bond?

Büszkén jelentem: egy jól ismert ornitológus, aki tudományos értekezései révén, a Karib-tenger szigeteinek és India madárvilágának kutatásával vált ismertté. Több mint száz sziget madárvilágát térképezte fel, Nyugat-India madárvilágáról pedig könyvet is írt. Ha jól meggondolom, talán még nekem is van itthon egy kötet tőle.


Az igazi | Forrás

Dr. James Bond alighanem inkább szórakoztatónak gondolhatta, hogy Fleming egy kémtörténethez vette kölcsön a nevét, ugyanakkor Fleming talán kissé feszenghetett emiatt. 1964. február 5-én az eredeti James Bond és felesége látogatást tettek Fleming jamaicai nyaralójában, mely a Goldeneye nevet viselte (ez mellesleg a kerceréce angol neve is – a récéről írtam ITT).

A diplomácia nyelvén azt mondanánk: „a találkozó rendkívül szívélyes volt”, melynek során Fleming megajándékozta az igazi James Bondot egy kötettel. Dr. Bond a névlopást viccelődve „kissé szabálytalannak ítélhető névkölcsönzésnek” nevezte. Fleming, jóvátételként a „You only live twice” (Csak kétszer élsz) című művét ajándékozta Bondnak, és így dedikálta:

„Az igazi James Bondnak a tolvajtól, aki ellopta a személyazonosságát”.

Ez a kötet aztán 2008-ban szép summáért, 84 ezer amerikai dollárért kelt el egy árverésen. A találkozót követően Fleming már nem sokáig élt, hat hónappal később elvitte egy szívroham, így Dr. Bond és Fleming nem találkozhattak többé. Dr. Bond azonban még hosszú évekig kutatta a madarakat, főként a Karib-tengeren, s több száz publikációt hagyott hátra. Olyan jelentős ornitológus lett, hogy ma is a karibi térség legjelentősebb ornitológusaként tartják számon.


Oszd meg másokkal is! Köszönöm 🙂


Borítókép / illusztráció forrása: Pixabay


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több film

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Amerikai filmé az idei Arany Pálma

  A győztes alkotás főhőse egy üzbég származású New York-i sztriptíztáncosnő (Mikey Madison), akinek az élete teljesen megváltozik, amikor egy luxuslakásban…Tovább

  Új sci-fit forgat Steven Spielberg

  Steven Spielberg a Universal Filmstúdióval forgatja következő filmjét, egy újabb sci-fit, amelynek bemutatását 2026 májusára tűzték ki. A rendező David Koepp-pel…Tovább

  még több irodalom

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Eldőlt az óbudai Esterházy-villa sorsa

  Korábban fia, Esterházy Marcell 350 millió forintért árulta Esterházy Péter író egykori otthonát, amely a Rómaifürdőn található. A család később megkereste a…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Jössz nekünk egy jó krimivel:-)
   Már előre élvezem az elképesztő neveket meg, karaktereket, mint egykoron a Dambovar- vagy Damovbar? alias Vadbarom volt:-)))

   1. Úristen! Azóta se láttam egy Bond – filmet se, mea culpa, mea maxima culpa!🙏

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük