Így jelezhetik előre a műholdak a földrengéseket és árvizeket

földrengés közút

Így jelezhetik előre a műholdak a földrengéseket és árvizeket


A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai sok műholdas kutatást végeznek, amely a természeti katasztrófák felmérését szolgálja. Legutóbb a Tisza és a Maros áradását modellezték többek között a felszíndeformációk alapján. De ezzel a módszerrel más természeti, például földrengés okozta károk is felmérhetők és akár előre is jelezhetők.


A Tisza-Maros szögének árvízi elöntésmodellje a felszíndeformáció és a töltések magasságának figyelembevételével

Ha összehasonlítunk két felvételt, mely ugyanarról a területről két különböző időpontban készült (az eljárás neve műholdradar-interferometria) megláthatjuk a legapróbb felszínváltozásokat is, amik a terület szeizmikus aktivitására utalnak.

Így a műholdak segíthetnek a földrengésveszély feltérképezésében és akár a jövőbeni földrengések előrejelzésében is, különösen más forrásokkal (például szeizmikus adatokkal, szerkezetföldtani térképekkel és korábbi földrengések adataival) kiegészítve.

De használhatók arra is, hogy a földrengés után meghatározzák annak epicentrumát és azt, hogy hogyan változott meg a földfelszín.


Törökország és Szíria térsége a speciális műholdképen

Ha összevetik a rengés előtt és után készült fotókat, felmérhetik a károk mértékét, és megtudhatják, hogy hol van szükség a legnagyobb segítségre, mely épületeket kell helyreállítani.

Képek forrása: SZTE, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több műhold

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Új feladatot kaphatnak az európai műholdak

  Az Európai Bizottság erdőmegfigyelő rendszer kiépítését javasolja, amely műholdak segítségével követhetné nyomon a kockázati tényezőket, mint az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek vagy az illegális fakitermelés…Tovább

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Egykori kubikgödörből az Év talaja címig

  Az Agrárminisztérium és a Magyar Talajtani Társaság tavaly kezdeményezést indított, melynek során pályázni lehet az Év talaja címre, az eredményt pedig közönségszavazás dönti el…Tovább

  Szárazságra készül a Vízügy

  A legnagyobb és legjobb víztározó a talaj, ezért a belvizet nem vezetik el azonnal a területekről, hanem időt hagynak a természetes beszivárgásra. A nagy mennyiségben…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük