Elégett egy műhold a Föld légkörében

földmegfigyelő műhold

Elégett egy földmegfigyelő műhold a Föld légkörében


1995-ben indították útjára a maga idejében úttörőnek számító ERS-2 (European Remote Sensing Satellite-2) európai földmegfigyelő műholdat, hogy a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működő ERS-1 műholddal együtt alapvető megfigyelési adatokat gyűjtsön a szárazföldről, az óceánokról, a sarkvidéki jégtakaróról és a légkörről.

Ezek az adatok ma is rendkívül értékesek az éghajlatváltozás tanulmányozásához, és természeti katasztrófák idején is alkalmazták őket, hogy felmérjék a következményeket. Az ERS műholdak megalapozták számos későbbi földmegfigyelő műhold programját, megfigyelési módszereit és műszerezettségét – olvasható a urvilag.hu cikkében.


A műholdat eredetileg csupán három éves aktív élettartamra tervezték, de végül munkaidejének több mint ötszörösét teljesítette, és tizenhat évig szolgált. Az Európai Űrügynökség (ESA) 2011-ben határozta el, hogy eltávolítja a pályájáról, hogy csökkentse az ütközésveszélyt, és elejét vegye az űrszemét keletkezésének az alacsony Föld körüli pályán.

A műhold végső lekapcsolása előtt csökkentették annak pályamagasságát, a természetes fékeződés következtében pedig az immár inaktív és nem irányítható űreszköz most jutott el a légkör sűrű rétegeiig. Február 21-én magyar idő szerint 18:17 körül végül megsemmisült a Csendes-óceán északi része felett. A visszatérését szorosan figyelemmel követték, és a beszámoló szerint semmilyen kárról vagy felszínig jutó törmelékről nem érkezett jelentés.

Forrás: MTI, kép: ESA

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több műhold

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

 1. Ez jó hír! Nem esett rá senki fejére, és eggyel kevesebb űrszemét kering a fejünk felett. De mi lesz a többivel? Lassan olyan gyűrűje lesz a Földnek, mint a Szaturnusznak – csak űrszemétből.

  Egy érdekes cikk a témában:

  https://xforest.hu/urszemet/

 2. Nagyon jól kiszámították a becsapódást, napokkal korábban már tudták, hogy az óceánba fog zuhanni ami nem ég el.

  1. Edit, nem tudom, mi történt, de mióta fórumoztál (és új fórumot is nyitottál), azóta minden hozzászólásodat megkapom moderálásra. Biztos feltűnt már, hogy nem jelennek meg a hozzászólásaid azonnal. Ennek ez az oka, de nem tudom, mi történt.

   1. Valami történt a Fórummal, mert megint bejelentkezést vár tőlem, mint az első alkalommal, pedig én akkor bejelöltem, hogy “Bejelentkezve marad”. Ezért aztán már el is felejtettem, hofgy milyen felhasználó nevet meg jelszót kell megadni. Nem merek kísérletezni, mert megint ki fog tiltani. ☹
    Segítséget kérek!

    1. Eszembe jutott!
     Már bejelentkeztem újra. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük