Így befolyásolják a beporzók, hogy milyen lesz a gyümölcs
Elena Gazzea és Lorenzo Marini, a Padovai Egyetem kutatói és Batáry Péter, az ELKH ÖK tudományos tanácsadója azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a beporzóknak a termények minőségére. A céljuk az volt, hogy először számszerűsítsék globális szinten ezt a hatást, ehhez pedig a téma szakirodalmát a meta-analízis statisztikai módszerével összegezték.
A kutatásban az állati beporzás hatását úgy számszerűsítették, hogy beporzókkal és azok nélkül (szél általi illetve kézi beporzással) termesztett gyümölcsök minőségét hasonlították össze: az alakjukat, méretüket, ízüket és táplálkozási tulajdonságaikat.
Az eredmények szerint az állatok által beporzott gyümölcsök átlagosan huszonhárom százalékkal jobb minőségűek, mint a nélkülük termesztettek.
Az állati beporzók elsősorban a gyümölcsök és zöldségek érzékszervi tulajdonságait, például alakját és méretét, valamint a betakarítás utáni tartósságukat befolyásolják pozitívan, míg a táplálkozási tulajdonságaikhoz és az ízükhez kevésbé járulnak hozzá.
Ha kevés a beporzó, akkor tökéletlen és rövidebb életű gyümölcsök teremnek, amelyeket nehezebb lehet eladni, ez pedig növelheti az élelmiszerpazarlást és a mezőgazdasági területeket feleslegesen terheli. Az állati beporzás és az élelmiszer-pazarlás közötti kapcsolatot viszont az agrár-élelmiszeripari politikák eddig szinte teljesen figyelmen kívül hagyták, holott fontos gazdasági, társadalmi és környezeti következményekkel jár.
Forrás: MTI, kép: Boris Smokrovic/Unsplash
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kérj tőlünk hírlevelet!
Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!
Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!
Az állatok kiiktatásával vajon kire, mire bízták a beporzást? A szélre? 🤔
Igen, a szélre, vagy beporozzák kézzel..
Köszi! 🙂
Igazán nincs mit, bele kellett volna írnom a cikkbe. 🙂 Bele is írom. 🙂