Magyarországon jelölt székicsér tűnt fel Ukrajnában

székicsér

Magyarországon jelölt székicsér tűnt fel Ukrajnában


Bár azt gondolhatnánk, Ukrajna most nem éppen a legjobb úti cél a madaraknak, úgy tűnik, az ország elég nagy ahhoz, hogy az állatok megtalálják ott is a számításaikat. Egy Nagykunságban jelölt, hím székicsér éppen háborúsújtotta szomszédunkban telepedett le egy vizes élőhelyen, amely tipikusan nem is székicsér-fészkelőhely. (Az ismert költőhelyek ettől a területtől légvonalban is 400 kilométerre, délen találhatóak).

A székicsér (Glareola pratincola) Magyarországon fokozottan védett, és legjelentősebb fészkelőhelyei jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park területén belül a Nagykunságban találhatók.

A Debreceni Egyetem

Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék szakmai irányításával számos kutatás foglalkozik a faj élőhelyválasztási szokásaival, a költési sikert befolyásoló tényezőkkel, a költésbiológia és vonulási rendszer megismerésével.

Ennek keretében a Hortobágyi Nemzeti Park 2019. óta jelöli egyedileg azonosítható színes gyűrűkkel a fiatal és öreg egyedeket a térségben. Számos madár megkerült már a Nagykunságban és az országban, viszont külföldről eddig nem érkezett megfigyelés. 2024. május 5-én azonban egy tavaly jelölt madarat figyeltek meg Kijevtől nem messze (Ihor Samochin és társai).

Ugyan egy megfigyelés önmagában még nem sok tudományos értékkel bír, de rendkívül örvendetes volt a megfigyelés híre, hiszen megalapozza azokat a feltevéseket, hogy a magyar állomány kapcsolatban van a romániai, ukrajnai, esetleg a bolgár populációkkal.


Forrás: Kiss Ádám/Természetvédelmi Őrszolgálat/Hortobágyi Nemzeti Park/Facebook, kép: Ihor Samochin

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövőre egy réce lesz az Év Madara

Három récefaj közül kerül ki jövőre az Év Madara. Hogy a böjti réce, a kanalas réce vagy a nyílfarkú réce lesz, arra július 25-én délig…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük