Meglepő helyen nevelkedtek füstifecske-fiókák

füsti fecske

Meglepő helyen nevelkedtek füstifecske-fiókák


A Kiskunsági Nemzeti Park a Facebook-oldalán számolt be a nem mindennapi esetről, amelyet a nemzeti park bugaci kutatószállásának melléképületében április 10-én fedezett fel Varga Péter. A természetvédelmi őrkerület-vezető arra lett figyelmes, hogy egy házi rozsdafarkú fészket épített egy falilámpára. A fészek többször leborult, ezért egy kis darab deszkát csavarozott fel a falra, közvetlenül a kiszemelt fészkelőhely mellé, amire visszatette a leesett fészekcsészét. A fészekbe nemsokára tojások is kerültek. Hamarosan azonban észrevette, hogy a rozsdafarkúak időközben átpártoltak a ház egy másik pontjára, az általa megerősített fészektől pedig rendszeresen füsti fecske repült ki.

füstifecske-fiókák
Füstifecske-fiókák

Végül június 5-én derült rá fény, hogy a fészek lakói ténylegesen füsti fecskék, akikről köztudott, hogy leginkább sárból építenek fészket saját maguknak. Ebben az esetben viszont csak a puszta deszkán nevelkedett a két fióka, ugyanis az összes fészekanyagot lelökték. A megerősödött fiókák június 10-én ki is repültek, amit a szülők hangos csiviteléssel fogadtak.

A füsti fecske a fészkét

általában az épületek belső részeiben építi meg, istállókban, ólakban és tanyaépületeken telepszik meg a leghamarabb, de épületek eresze alá, gerendákra is ragaszthatja azt. A repülő rovarokkal táplálkozó faj állománya az utóbbi évtizedekben sajnos folyamatos csökkenő tendenciát mutat. Ennek fő okai a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás, amit még a kémiai szúnyogirtás is tetéz, amely pusztítja a táplálékukat képező rovarvilágot. Tavasszal sárgyűjtő helyekkel és műfészkekkel segíthetjük a füsti fecskék megtelepedését.

Kép: Varga Péter/KNPI/Facebook,

Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több fészek

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új fotókon Odett, a házi rozsdafarkú

Épp csak szerettem volna felpillantani az odúra, hogy lássam, Odett rendben kotlik (miután nemrégiben a frászt hozta ránk), de megint sikerült kikapnom azt a néhány…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük