Mégis elfogadták a természethelyreállítási törvényt

természethelyreállítási

Mégis elfogadták a természethelyreállítási törvényt


Hosszas huzavona után, Ausztria és Szlovákia pozitív fordulatával az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén végül elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet. A jogszabály szerint 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyre kell állítani, és meg kell akadályozni az élőhelyek további romlását.

A rendelet számos szárazföldi, part menti és édesvízi, erdős, mezőgazdasági és városi ökoszisztémára terjed ki. Vizes élőhelyekre, gyepterületekre, erdőkre, folyókra és tavakra, valamint a tengeri ökoszisztémákra, például tengeri füvekre, szivacs- és korallágyakra.

Nem írja elő ugyanakkor új védett területek létrehozását és nem gátolja a megújulóenergia-infrastruktúra fejlesztését, mivel a jogszabály hangsúlyozza, hogy az ilyen létesítmények túlnyomórészt közérdekűek.

Natura 2000 területek, beporzók és madarak

A tagállamok 2030-ig prioritásként kezelik a Natura 2000 területeket a helyreállítási intézkedések végrehajtása során. Az új jogszabály hozzá fog járulni az EU nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez, mint az ENSZ biológiai sokféleséggel kapcsolatos globális kerete.

Mivel az elmúlt évtizedekben a vadon élő beporzók bősége és sokfélesége drámaian csökkent Európában, a rendelet konkrét követelményeket vezet be a beporzópopulációk csökkenésének visszafordítására. Cél továbbá az erdei madarak populációjának növelése, valamint annak biztosítása, hogy 2030 végéig ne csökkenjenek a városi zöldterületek és a lakott területeken található fák lombkorona-fedettsége. A tagállamoknak uniós szinten legalább hárommilliárd fát kell ültetniük.

2030-ra legalább 25 ezer kilométer hosszan szabad folyásúvá kell alakítani a folyószakaszokat, ehhez a tagállamoknak fel kell számolniuk a felszíni vizek összekapcsolhatóságát gátló, ember alkotta akadályokat. A rendelet kihirdetését követően azonnal hatályba lép és valamennyi tagállamban közvetlenül alkalmazandóvá válik.

A #RestoreNature koalíció megbízásából nemrég készült reprezentatív felméréséből kiderül, hogy igen nagy a törvény támogatottsága azokban a tagállamokban is, amelyek az előző körben nem támogatták a törvényt.


Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több természet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

Szajkó az új fészkelő faj a kertben!

A szajkók felbukkanása részint ismét az erdősültségünk előrehaladását jelzi, és elfogadható magyarázatot adhat a fülesbaglyok eltűnésére is. Orvosolhatja a helyzetet…Tovább

2 hozzászólás

  1. Ennek nagyon örülök! 🙂
    Az viszont szomorú, hogy a magyar kormány megint ellene szavazott. ☹

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük